Hopp til hovedinnhold
Academy Awards (Bryan Bedder/Getty)
Academy Awards (Bryan Bedder/Getty)

12 filmer som bør kunne bli Oscar-nominert ifølge 730.no

Årets Oscar-nominasjoner annonseres ikke før 13. januar, mens utdelingen går av stabelen 9. februar.

Spekulasjonen om hvilke filmer som vil kunne nå toppen er dog godt i gang.

Nå som festivalsirkuset er over er det lettere å spå – eventuelt gjette – hvem som skal vinne.

Dessuten har vi fått se favorittene til den utenlandske (ikke-amerikanske) pressen via Golden Globes-nominasjonene.

Dessverre når Oscar-perlene ofte ikke Norge før nærmere – og noen ganger etter – utdelingen, så når 730.no her spekulerer, er det også basert på generell respons og magefølelse.

Her er 12 filmer som 730.no mener ligger godt an i årets Oscar-løp – i alfabetisk rekkefølge:

1917

Regi: Sam Mendes (American Beauty, Skyfall, Jarhead)

George MacKay i 1917 (Universal Pictures)

Regissøren som har laget den udiskutabelt beste James Bond-filmen i senere tid, Skyfall, har i år laget en film som kommer til å varme hjertene til de gråhårete filmveteranane i The Academy. 1917 følger to unge soldater under første verdenskrig. Prinsippet er enkelt: De skal levere en melding dypt inn i fiendtlig territorie.
Det som gir denne filmen så mye oppmerksomhet er dog teknikkene som er brukt til å formidle historien. Sammen med den legendariske cinematographen Roger Deakins har Sam Mendes laget filmen til å se ut som én kontinuerlig tagning. Ikke ulikt Alejandro Inárritus Birdman som vant beste film i 2015. Kombinasjonen av tradisjonell historie og moderne formidling gir denne filmen en sikker plass i Oscar-diskusjonen. Norgespremiere 24. januar.

 

A Beautiful Day in the Neighborhood

Regi: Marielle Heller (Can You Ever Forgive Me?, The Diary of a Teenage Girl)

Tom Hanks i A Beautiful Day in the Neighborhood (Sony Pictures)

Filmen er basert på den sanne historien om vennskapet mellom barne-TV-verten Fred Rogers, spilt av ingen ringere enn Tom Hanks, og journalisten Tom Junod, spilt av Matthew Rhys. Det usannsynlige vennskapet startet da Tom skulle skrive en profil om TV-helten – lite visste han hvor stor betydning møtet med Fred skulle ha.

Allerede fra første sniktitt er følelsene i sving, noe som lover godt for helheten. Norsk premieredato er pussig nok ennå ikke annonsert. At Tom Hanks ble Golden Globe-nominert bør øke sjansene, i tillegg til at veteranen – sjukt nok – ikke har blitt Oscar-nominert på 18 år. Utropstegn.

Bombshell

Regi: Jay Roach (Austin Powers, Meet the Parents, The Campaign)

Margot Robbie i Bombshell (Nordisk Filmdistribusjon/Lionsgate)

Bombshell er en «tripple threat» i form av Charlize Theron, Nicole Kidman og Margot Robbie. Filmen, som har norgespremiere 10. januar, baserer seg på skandalen som i 2016 traff Fox News og var nær ved å få veltet hele mediehuset. Vi følger de tre kvinnene som felte direktøren Roger Alies, som senere fikk sparken.

Bombshell har som formål å ta en titt bak den ofte tvilsomme fasaden hos sjappa til millardmoguel Ruper Murdoch, og på ekte Hollywood-vis fortelle den eksplosive historien. Mange anmeldere mener dog at regissør Jay Roach kun pirker ved overflaten, men at Charlize lever opp til sin skyhøye filmstjernestatus. Afrikaneren er allerede Golden Globe-nominert for rollen som den berømte programlederen, som hun i filmen er ganske så klin lik.

Ford v Ferrari

Regi: James Mangold (Walk the Line, Logan)

Matt Damon og Christian Bale i Ford v Ferrari (20th Century Fox)

Med stjernelaget Matt Damon og Christian Bale ligger Ford v Ferrari allerede godt an. Men det er mer enn gode skuespillere som gjør gir denne Oscar-potensiale. Academy Awards-gjengen er suckers for en klassisk historie fra virkeligheten  Filmen er basert på den sanne historien om hvordan hverdags-bilprodusenten Ford tok opp konkurransen mot luksus-raceren Ferrari i 1966-utgaven av 24-timers-løpet i Le Mans.

De action-fylte race-sekvensene skal være ville, men anmelderne trekker for det meste opp de medmenneskelige forholdene som skildres mellom slagene. Christian Bale er Golden Globe-nominert for rollen.

Jojo Rabbit

Regi: Taika Waititi (Thor: Ragnarok)

Scarlett Johansson som moren til Jojo Rabbit spilt av Roman Griffin Davis (Fox Searchlight)

Et tydelig tegn på at en film ligger godt an i Oscar-løpet kan være hvordan den gjør det på de store filmfestivalene. Den pussige nazi-satiren Jojo Rabbit, basert på Christine Leunens’ roman Caging Skies, vant Toronto Film Festivals folkepris (hvor publikum stemmer) og er nesten garantert noen Oscar-nominasjoner. Til tross for å være en komedie via Thor: Ragnarok-regissøren.  Tidligere vinnere som La La Land, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri og Green Book ble alle Oscar-filmer.

Academy Awards liker trolig også en historie om folk fylt med hat som lærer å elske, noe som passer godt i 2019. Filmen har fått refs for sin fjasete portrettering av Adolf Hitler, men den bitende svarte humoren løfter filmen et par hakk. Norgespremiere i januar.

Joker

Regi: Todd Phillips (Hangover 1 – 3, Old School)

Joaquin Phoenix og Robert DeNiro i Joker (SF Norge/DC/Warner Bros.)

Det er i utgangspunktet at overraskende at The Hangover-regissøren plutselig ligger an til å bli Oscar-nominert. Likevel er det få som har sett det makabre, stilige, Martin Scorsese-inspirerte dramaet som tviler på at Joaquin Phoenix’ Arthur Fleck alias Joker fortjener en, om ikke flere nominasjoner. Og det er ikke få som har sett denne DC Comics-filmen, som solgte kinobilletter for 1 milliard dollar.

I tillegg har det allerede blitt fire Globes-noms. Akademiet har tidligere blir kritisert for deres konservative syn, blant annet har superheltfilmer og action-drama lenge gått upåaktet hen i prisutdelingens øyemed. På en annen side fikk Heath Ledger Oscar for sin tolkning av den samme karakteren, mens konkurrenten Marvel og deres blockbuster Black Panther ble nominert til årets film. De lærde strides om Todd Phillips’ har laget et mesterverk eller ei.

Little Women

Regi: Greta Gerwig (Frances Ha, Lady Bird)

Emma Watson i Little Women (2019)

Filmen Little Women er basert på den selvbiografiske Louisa May Alcott-klassikeren med samme navn, utgitt i 1868, og dette er den åttende filmatiseringen av romanen. Det gjenstår å se om mannen i gata er interessert i enda en versjon. Denne dog med en vri. Greta Gerwigs visjon for Meg, Amy, Beth og Jo March fikk ikke mye kjærlighet fra Golden Globes, som er kjent for å ikke elske kvinnelige regissører.

Utenom nominasjon for musikken ble det kun en nominasjon til Saoirse Ronan. (I en alder av 25 år har den Bronx-fødte jenta allerede blitt nominert til tre Oscar-priser!) Hvis Greta Oscar-nomineres for denne, blir hun den første kvinnelige regissøren i historien som er nominert for andre gang. At det kun er fem damer som gjennom tidene er nominert for regi er av utdelingens skampletter – dog langtifra den eneste.

Bonus: Hollywood-yndlingen Timotheé Chalamet og Saoirse gjentar Lady Bird-suksessen. Vi gleder oss til å se drømmeduoen i action. Norge må vente til slutten av januar.

Once Upon a Time in Hollywood

Regi: Quentin Tarantino (Kill Bill, Pulp Fiction)

Margaret Qualley alias Pussycat med Brad Pitt alias Cliff Booth (SF Norge/Sony Pictures)

Kanskje har Tarantino blitt litt mykere med årene, eller er det bare alderen kommer snikende? Hva enn det er så kan en ikke si annet enn at søt nostalgi kler den voldsglade regissøren. Mimringen tilbake til en bedre tid, med skumle forandringer lurende i horisonten, tar oss til Hollywood i 1969. Med et såpass fargesprakende bakteppe utspiller Quentins historie seg sømløst ut. Vi møter drømmeduoen Leonardo DiCaprio og Brad Pitt som henholdsvis avdanket filmstjerne som har blitt seriestjerne og hans trofaste stunt-double som har blitt en slags assistentkompis.

Oscar-ryktene har svirret første sniktitt og hvis alt går veien kan innsatsen sikre regissøren/manusforfatteren hans tredje Oscar-seier. Filmen fikk syv minutters stående applaus under Cannes-premieren, hvis det er noe å måle etter. The Hollywood Foreign Press Association alias Globes-gjengen belønnet filmen selv, Leo, Brad og Tarantino med hver sin nominasjon. Bonus: Margot Robbie gjør glimrende figur som den super-glamorøse, nykommeren Sharon Tate. Dog i kun i en mindre rolle. Les anmeldelsen til 730.no her.

Marriage Story

Regi: Noah Baumbach (Mistress America, While We’re Young)

Laura Dern som advokat Nora Fanshaw i Marriage Story med Scarlett Johansson (Netflix)

Her vises den lang-tråkige prosessen en skilsmisse kan være. Det er ingen vinnere og ingen kommer helskinnet ut av prosessen. I Marriage Story møter vi Charlie (Adam Driver) og Nicole (Scarlett Johanson) rett etter at forholdet deres falt fra hverandre. Det er en sårbar og intim beretning av to mennesker som må finne seg selv i en ny situasjon.

730.nos anmelder skriver at«filmens eneste problem er at den er for bra for Netflix», og klinker til med full pott. Filmen er ute hos Netflix, men fortjener å nytes med verdighet. Marriage Story er nominert til seks Golden Globe-priser – inkludert en til Laura Dern. Hun blir garantert også Oscar-nominert for sinn innsats som pitbull-advokat.

Parasite

Regi: Bong Joon-ho

Ji-so Jung i Gisaengchung alias Parasite alias Parasitt (Arthaus/CJ)

Bong Joon-ho skaper historie hvis Parasite blir Oscar-nominert. Det vil nemlig bli første gang en koreansk film noen gang har vært nominert til prisen. Den mørke komedien, hvor vi følger en families plan for å komme seg ut av fattigdom, har allerede fått enorm oppmerksomhet, og 730.nos anmelder sier seg enig i lovsangen. «Parasite er uten tvil den beste opplevelsen undertegnede har hatt foran et kinolerret i år, og mesterverket er simpelten nødt til å bli Sør-Koreas første Oscar-film.»

Ikke nok med at Oscar-hypen allerede er stor når det kommer til dette mesterverket. Filmen ble også nylig kåret til en av dekadens beste. Hvis det ikke er motivasjon nok til å komme seg på kino i januar, så vet ikke vi.

The Irishman

Regi: Martin Scorsese (Taxi Driver, Goodfellas, The Departed, The Wolf on Wall Street)

Robert De Niro og Joe Pesci i The Irishman (Netflix)

Den tre og en halv-timer lange eskapaden er visstnok verdt å få trykksår for. Filmen forteller om livet til Frank «The Irishman» Sheeran (Robert De Niro), en gangster i sin beste alder som ser tvilende tilbake på livet sitt. Til tross for noen, eh, interessante CGI-aktige valg, fungerer filmen rågodt og viser at det fortsatt er fenomenalt futt i Martin Scorsese, Al Pacino, Joe Pesci og Robert DeNiro.

Alle de nevnte gamlegutta er Globes-nominert for filmen – utenom Robert DeNiro. Hollywood Foreign Press husker trolig at Bobby gjorde narr av dem fra scenen i 2011. Anmelderen til 730.no mener «The Irishman er, og bør være, en cinematisk opplevelse – akkurat som Avengers» og ruller en velfortjent høy score.

The Two Popes

Regi: Fernando Meirelles (City of God, The Constant Gardener)

Anthony Hopkins og Jonathan Pryce i The Two Popes (Netflix)

Til Hollywood-studioene og kinobransjens frustrasjon: I år er det stor sannsynlighet for at Netflix kommer til å konkurrere mot seg selv i kampen om å vinne beste film. Marriage Story og The Irishman er i godt selskap av The Two Popes; historien om vennskapet til konservative Pave Benedict og liberale Pave Francis. Filmen er regissert av brasilianske Fernando Meirelles, som er relativt ukjent utenfor Latin-Amerika.
Netflix har dog penger nok til å kunne satse på mindre kjente filmskapere – uten å være avhengige av billettsalg. Derfor er det ekstra spennende når en av disse filmene smyger seg inn hos festivalene og prisutdelingene. Legendene Anthony Hopkins og Jonathan Pryce i hovedrollen er sikkert til stor hjelp. Mer om The Two Popes her.

Bobler: Uncut Gems

De intense Safdie-brødrene serverer det beste skuespillet til Adam Sandler noensinne. Her i rollen som den karismatiske, fortapte lasaronen Howard Ratner fra diamantdistriket i på Manhattan som svindler folk han elsker. Adam har fått mer en 30 ydmykende Golden Raspberry Awards-nominasjoner. Skal Uncut Gems gi ham hans første Oscar-nominasjon? (Skal Adam Sandler kunne vinne Oscar??) Les mer om filmen og se traileren

Se også: Christopher Nolans nye thriller er filmet i Norge – ta første titt

Les mer