Hopp til hovedinnhold
Baby Reindeer hva skjedde pa ekte Richard Gadd Donny Martha irl
Den ekte historien bak Baby Reindeer. Hva skjedde egentlig irl? (Netflix)

Baby Reindeer gjør det bra på Netflix – men hva skjedde på ekte?

Seere verden over sluker den nye britiske serien Baby Reindeer. La oss ta en nærmere titt på den ekte historien.

Nylig var det duket for premieren på den nye serien Baby Reindeer, og på kort tid har den klatret seg oppover Netflix’ toppliste verden over.

I Norge er den foreløpig den nest mest sette hos streameren – kun slått av norske Midtsommernatt.

Det betyr at mange kanskje allerede har rukket å binge serien. Men for ordens skyld, la oss kjapt forklare hva den handler om.

Baby Reindeer er basert på virkelige hendelser.

Handlingen er basert på en periode i livet til den skotske komikeren Richard Gadd. Det som gjør det hele litt ekstra spesielt er at Richard faktisk spiller seg selv i serien.

Baby Reindeer Richard Jessica Martha Donny
(Netflix)

Navnene på menneskene er dog endret, og hovedrollen i Baby Reindeer får derav navnet Donny Dunn.

Donny jobber på en bar, og vi møter han en helt tilfeldig dag hvor han starter en tilsynelatende uskyldig samtale med en kunde.

Hun heter Martha, og hun er ikke så veldig uskyldig. Snarere tvert i mot. Donny har nå nemlig fått seg en stalker.

De neste seks månedene dukker hun opp på baren, blant publikum på standup-scenene, utenfor huset hans, og sender en rekke mailer flere ganger om dagen – så vel som et par venneforespørsler på Facebook.

Dette fører samtidig til at Donny tvinges til å takle et dypt begravd traume.

Ta en titt på traileren til Baby Reindeer nedenfor.

Serien er basert på det prisvinnende one-man-showet til Richard Gadd, som han selv skrev basert på hendelsene fra sitt virkelige liv.

For Netflix har han teamet opp med folka bak The End of the F***ing World, og har fått med seg  Weronika Tofilska og Josephine Bornebusch som regissører.

Nå som historien hans vises globalt på Netflix, sier Richard at han går fra å glede seg til å stresse over hva alle skal få vite om han.

– Det er en stalker-historie, men det er en stalker-historie med en twist […] Innimellom har jeg disse opprømte utbruddene av å være spent, hvor det er som om jeg er et barn på skolen igjen. Og så har jeg de øyeblikkene for jeg tenker: Herregud, alle skal få vite dritten min, forklarer komikeren.

Richard Gadd Netflix Baby Reindeer
(Netflix)

I anledning at dramedie-serien blir allemannseie for alle med Netflix-abonnement, deler han også noen fakta om hva som faktisk skjedde irl.

Ifølge Richard skal kvinnen – som i serien heter Martha, men som i det virkelige liv ikke kan navngis – ha sendt han 41071 mailer, 350 timer med telefonsvar-beskjeder, 744 tweets, 46 meldinger, lagd fire falske Facebook-kontoer og skrevet 106 sider med brev.

Han skal også ha mottatt en variasjon av rare gaver. Dette inkluderte en reinsdyr-leke, sovetabletter, en ullhatt, boksershorts og en kopp te.

Nedenfor kan du se et klipp fra et av Richards ekte standup-shows, hvor den virkelige Martha visstnok var tilstede.

https://www.tiktok.com/@goggle_tok/video/7358948109281512736

Richard Gadd forteller til GQ at de har gjort alt de kan for at ingen skal kunne finne ut hvem Martha er.

I serien er hun blant annet et par år eldre enn Donny, men i virkeligheten skal aldersforskjellen vært nærmere 20 år.

– Jeg tror ikke hun ville kjent seg selv igjen. Det som er lånt er en emosjonell sannhet, ikke en faktabasert profil av noen, forklarer han.

På ekte vet man heller ikke hva som skjedde med stalkeren til slutt. Komikeren kan dog bekrefte at situasjonen er løst. Dette til tross for at hun aldri skal ha fått noen straff.

Jessica Gunning baby reindeer martha
Jessica Gunning som Martha i Baby Reindeer (Netflix)

Richard forklarer selv at han ikke ønsket «å kaste noen som var så psykisk syk i fengsel». Han presiserer også at han ikke ønsker å male henne som et monster.

– Jeg kan ikke gjøre det tydlig nok hvor stort offer hun er i alt dette. Forfølging og trakassering er en form for psykisk lidelse. Det ville vært galt av meg å male henne som et monster, fordi hun er ikke frisk og systemet feilet henne, forteller han til The Independent.

Baby Reindeer kan streames på Netflix nå.

Se også: The Trumanshow irl? Sjekk ut denne sjuke historien!

Les mer