Hopp til hovedinnhold
Joaquin Phoenix med metaforisk Joker-smil (SF Norge/Warner Bros.)

Er Joker bra eller dårlig? De lærde strides

Det føles som om den har vært ute lenge, men Joker har premiere i dag.

Er du fortsatt i Avengers: Endgame-rus og gleder deg til en ny superhelt/superskurk-blockbuster?

Da er kanskje ikke dette filmen for deg.

Todd Phillips (Borat, The Hangover-trilogien) har skrevet og regissert en mørk, old-school-B-film-aktig vri på opprinnelsen til Batmans store nemesis fra DC Comics.

Vi får et karakterstudie av en mentalt syk, fattig mann, Arthur Fleck, som jobber som klovn og bor i en sliten, liten leilighet med moren.

Arthur sliter med en ukontrollert, patologisk latter, som ofte nesten kveler ham. I likhet med omverdenen.

Han føler at han ikke passer inn i samfunnet – og at samfunnet ikke vil ha ham.

Det er ikke en spoiler at Arthur blir til en psykopatisk, nihilistisk morder som kaller seg Joker.

Arthur Fleck lider av patologisk latter (SF Norge/Warner Bros.)

Handlingen finner sted i Gotham City på 70-tallet, hvor kriminelle, svære rotter (de kalles «superrotter») og generell dyster elendighet preger byen.

Dette skal uten tvil være New York City, og Todd Phillips låner åpenbart mye fra  Martin Scorsese – som i en periode var koblet til Joker som mulig produsent.

Todd forsyner seg blant annet fra sistnevntes 1976-klassiker Taxi Driver, hvor Robert De Niros virkelighetsfjerne, enslige karakter er besatt av tanken om å drepe en presidentkandidat.

Han tar også fra duoens The King of Comedy fra 1982. Her blir en talkshow-vert kidnappet av en mislykket komiker som ønsker å bli populær.

I Joker spiller Robert De Niro en talkshow-stjerne som stand-up-wannabe Arthur beundrer.

Robert De Niro som talkshow-vert Murray Franklin (SF Studios/Warner Bros.)

Det er dog Joaquin Phoenix som bokstavelig talt eier hele filmen.

Den puertorikanske 44-åringen, som er trippel Oscar-nominert (Gladiator, Walk the Line, The Master), er med i omtrent alle scenene i filmen. Han gjør en fenomenal, forstyrrende, fengslende – og fysisk sett syltynn – figur.

Glem Jared Leto som 6ix9ine The Joker i Suicide Squad.

Jack Nicholson burde blitt Oscar-nominert for The Joker-opptredenen sin i Batman, Heath Ledger vant Oscar for sin tolkning i The Dark Knight – og Joaquin bør også kunne få denne sjansen.

(Mark Hamill – best kjent som Luke Skywalker – er for øvrig storslagen som The Joker i Batman: The Animated Series.)

(SF Studios/Warner Bros)

I forkant av nye Joker ble det protester fra enkelte som blant annet mener at Todd Phillips her fremstiller en morder på en sympatisk måte, noe som kan trigge personer med incel-vibes.

Se også: Warner Bros. forsvarer Joker i en åpent brev

Det har også blitt klager fra personer berørt av masseskytingen i Colorado for syv år siden, hvor en gutt som refererte til seg selv som The Joker skjøt 58 personer i en kinosal som viste The Dark Knight Rises.

(En kino i byen Huntington Beach i California, hvor Joker er satt opp, ble stengt av politiet natt til fredag norsk tid grunnet «troverdige trusler».)

Arthur steller moren Penny Fleck (SF Norge/Warner Bros.)

Hva sier anmelderne?

Etter festivalpremieren i Cannes ble filmen stort sett hyllet.

Men journalister i festivalboblen i Sør-Frankrike var mer litt henrykte enn anmeldere som så den i etterkant.

Joker har nå 69 prosent positive anmeldelser ifølge Rotten Tomatoes og i snitt 57 av 100 poeng ifølge Metacritic.

Joaquin gikk ned 24 kilo for rollen som Arthur (SF Norge/Warner Bros.)

Noen mener filmen har blitt en imponerende, visuell triumf som stiller viktige spørsmål ved samfunnet og mental helse, med det beste skuespillet man har sett på kino så langt i år.

Andre synes at Joker er en dum, selvhøytidelig film som leker smart, med repeterende beskrivelser av Arthurs psykiske tilstand og en overdose av den vonde latteren. Alle er enig i at Joaquin Phoenix leverer, men enkelte kritikere føler at Joker ikke hadde fungert uten akkurat denne skuespilleren.

The New York Times gir tommelen ned.

– Det er vanskelig å si om virvaret til Joker kommer fra forvirring eller feighet, men resultatet er ikke først og fremst en skildring av nihilisme, men en historie om ingenting. (…) Filmen er vektløs og overfladisk. Den er ikke morsom, og man kan ikke ta den seriøst. Er det dette som er the joke?

Det blir terningkast 3 fra VG.

– Er Joker en god film? Ikke veldig, nei. Det må jeg si. Jeg oppfattet den som grim og deprimerende – og oppsiktsvekkende lite spennende. Og fryktelig forelsket i sin egen marginaliserte, mentalt syke protagonist.

Zazie Beetz som Sophie Dumond (SF Studios/Warner Bros)

IndieWire kaller Joker original og vågal – men stusselig.

– Ubestridelig den dristigste gjenskapelsen av en «superhelt»-film siden The Dark Knight.

– Men også et giftig kamprop for selvmedlidende incels… Regissert av en glorifisert edgelord som mangler beherskelsen eller presisjonen til å ansvarlig håndtere slikt farlig materiale, og som tilforlatelig tar den feige veien ut i fortellingens mest kritiske øyeblikk.

Oppsving? (SF Norge/Warner Bros.)

– Joaquin Phoenix overspiller så mye at det ikke er gøy, lyder overskriften til tungvekteren TIME.

– Du kan føle desperasjonen dunke i blodårene hans. (…) Men den aggressive fælheten ved prestasjonen hans er ikke fullstendig hans feil. Regissør Todd Phillips har litt av skylden, skriver den sure anmelderen og minner om at regissøren også laget The Hangover-komediene.

– Han vil kanskje at vi skal tro at han gir oss en film om tomheten ved kulturen vår, men egentlig tilbyr han oss bare et prima eksempel på dette.

😊🙁 (SF Studios/Warner Bros)

Bladet mener at konseptet med en syk psykopat som man skal synes synd på er forutsigbart og banalt.

– Det er ikke slik at vi ikke vet hvordan patologi fungerer. I USA er det i praksis masseskyting eller forsøk på vold fra en fyr som Arthur hver uke. Likevel skal vi føle en form for sympati for Arthur, det opprørte lammet. Han har bare ikke fått nok kjærlighet, skriver Vice TIME sarkatisk og insinuerer klisjémessige trekk ved karakteren.

– (D)et viser seg at Arthur også har noen pappaproblemer. Hvem ville klart å gjette seg til det?

Variety gir tommelen opp og beskriver skuespillet som «forbløffende bra».

– Joaquin Phoenix spiller en nerd med et ubalansert sinn, samtidig som han er så kontrollert at man blir trollbundet. Han holder seg trofast til den desperate logikken bak Arthurs dysterhet, skriver anmelderen.

Bransjebladet kaller filmen «enestående» og mener at Joker visuelt sett til tider gruser Christopher Nolan-klassikeren med Heath Ledger.

– (F)ilmfotograf Lawrence Sher skaper et urbant inferno som får film-noir-versjonen av Gotham i The Dark Knight til å se ut som et videospill.

Zazie Beetz, Joaquin Phoenix og regissør Todd Phillips på Joker-premieren på Venice Film Festival (Tristan Fewings/Getty)

Dagbladet gir terningkast 5.

– (Todd Philips) har laget et oppslukende filmunivers, som virker virkelig uten å miste forankringen i det fabulerende, i superheltland. Det er et slags møkkete, desperat syttitall, men ikke uten fortryllelse. Dette føles som vår verden, og jokeren føles som våre jokere.

NRK P3 mener at filmen er perfekt går for terningkast 6.

– (Joaquin) spiller mesterlig nyansert i en rolle som både er vakker, frastøtende, håpefull og skrekkelig på samme tid. 

The Hollywood Reporter beskriver innsatsen som «sensasjonell» «foruroligende» og «gripende», og minner om at han utgjør hele filmen.

– Ikke for å ta kreditt fra den fantasifulle visjonen til manusforfatter-regissisøren, hans co-forfatter og uvurderlige tech- og design-team, men Joaquin Phoenix er hoveddrivkraften som gjør Joker til en tydelig, edgy entré i Hollywood-tegneserienes industrielle kompleks.

Frances Conroy (Six Feet Under, American Horror Story) har rollen som Arthurs mor Penny Fleck.

Vi får også se litt til Berlin-jenta Zazie Beetz; Emmy-nominert for serien Atlanta. Brian Tyree Henry, fra samme serie, dukker også opp. (Siden Atlanta sesong 1 har han spilt i 16 filmer.)

Dante Pereira-Olson spiller Bruce Wayne alias Batman som ung.

Nordisk oppsving: Musikken er komponert av Reykjavíks supertalent Hildur Guðnadóttir (Prisoners, Sicario, Arrival, Chernobyl).

Mer Robert De Niro: The Irishman er årets tøffeste (og dyreste og lengste?) Netflix-film

Nyeste saker fra 730.no

Les mer