Hopp til hovedinnhold
Scarlett Johansson som Nicole, Adam Driver som Charlie (Heyday Films/Netflix)

Anmeldelse: Marriage Story er altfor bra for Netflix

Sjarmerende og hjerteskjærende Oscar-kandidat om skilsmisse.

– Skilsmisse er som et dødsfall, bare uten et lik, forteller en advokat i Noah Baumbachs nye film Marriage Story. Det som er sannhet for nesten halvparten av alle ekteskap, et fenomen så vanlig at det er blitt en selvfølge i mange liv, blir ofte nedgradert til en formalitet.

Men denne dypt empatiske filmen viser den ofte oversette smerten, sorgen og utmattende logistikken som finner sted når to mennesker må gjøre et felles liv om til to separate.

Vi møter Charlie, split av Adam Driver, og Nicole, spilt av Scarlett Johanson. Nicole var en gang i tiden kjent som «hun digge» skuespilleren fra en college-komedie. For så å forlate en lukrativ filmkarriere i Los Angeles for en mer usikker teaterkarriere i New York. Det som fikk henne til å ta valget, var Charlie; en selvsikker og begavet teaterregissør som gjenspeiler New Yorks hardtarbeidende, grove og litt arrogante sjarm.

Marriage Story viser ikke hvordan ekteskapet deres faller sammen.

Istedenfor begynner den når Nicole og Charlie setter i gang prosessen om å skille seg. Samtidig med parets advokater og venner, får publikum høre historien til de to; hvordan de møttes, hvorfor de falt for hverandre, og hvor alt gikk galt.

Midt i mellom dem finnes også sønnen Henry, spilt av veldig søte Azhy Roberston. Han er ikke bare årsaken til at Nicole og Charlie forsøker å beholde noe stabilitet i forholdet, men også grunnen til at skilsmissen blir et logistisk helvete. Nicole tar han med til LA for å spille inn en TV-pilot, og Charlie blir tvunget til å pendle mellom New York og LA både for å være med sin sønn og fullføre skilsmissen i byen hvor Nicole har ansatt en advokat.

Kontrasten mellom de to byene på motsatte kyster av USA, gjør at historiefortellingen til Noah Baumbach fungerer ekstremt godt. Nicole er LA, Charlie er New York.

Noah er selv en stolt newyorker, og har satt flere av sine mest suksessfulle filmer til byen, deriblant Frances Ha og The Meyerowitz Stories. Han har samme filmatiske kjærlighet til New Yorks gater, lyder, tempo og mennesker som Woody Allen, og skaper et romantisert bilde av byen som helt sikkert er med på å sende unge håpefulle dit hver eneste år.

Det er ikke noe tvil om at filmskaperen ikke har så mye til overs for den motsatte kysten.

I Marriage Story er flere av menneskene man møter der karikerte LA-mareritt; litt for vennlige, litt for entusiastiske og litt for store smil med altfor hvite tenner. Dermed blir newyorkeren Charlies ubehag og malplassering i sin kones hjemby ekstra tydelig.

Adam Drivers enorme figur er for stor til alle rom han befinner seg i. Spesielt bilene har blir tvunget til å kjøre i den utstrakte byen. Han stoler ikke helt på noen av menneskene han møter der og forstår ikke hvorfor alle skryter av at LA er så stor og luftig. Som den ekstremt sympatiske skuespilleren han er, gjør Adam at publikum føler seg like fremmed i byen som Charlie. Hans passiv-aggressivitet kryper inn under huden på den som ser på.

Verdt å trekke frem fra LA-siden av filmen er Nicoles advokat spilt av Laura Dern (aktuell som Renata i Big Little Lies).

Hun er en velkledd, hardtarbeidende kvinneforkjemper som gjør alt for at sine klienter skal føle seg ivaretatt, støttet og – ikke minst – at de sitter igjen med mest mulig penger etter papirene er signert. Til tross for å være ansvarlig for mye av filmens komedie og LA-narr, leverer hun også det som må være en av de viktigste monologene i film i år, om dobbeltmoralen kvinner må forholde seg til i ekteskap.

Laura Dern som advokat Nora Fanshaw (Heyday Films/Netflix)

(Fun fact: I rulleteksten takkes Laura Wasser; kjent som stjernenes skilsmisseadvokat irl. Hun representerte blant annet Angelina Jolie i skilsmissen med Brad Pitt, samt MacKenzie Bezos. Hun ble verdens tredje rikeste kvinne etter hun skilte seg fra Amazon-grunder Jeff Bezos. Nå representerer Laura blant andre Liam Hemsworth, mens han avslutter ekteskapet med Miley Cyrus. Klientene hennes inkluderer også Johnny Depp, Britney Spears, Ryan Reynolds og Kim Kardashian. )

Tross Laura Derns fenomenale opptreden, er de ekte stjernene i filmen Scarlett og Adam.

Ettersom Marriage Story ikke viser et ekteskap i oppløsning, men heller forteller om det etter at det har skjedd, er filmen drevet av dialog – og en dialog blir aldri bedre enn de som fremfører den. Scarletts talent har vært en selvfølge siden Lost in Translation. Men i Marriage Story får hun vist frem alt hun er god for. Hun hjelper deg med å føle de eksakt samme impulsene – sinne, lengsel, skam, desperasjon og håp – som Nicole gjør i overgangen til et liv uten Charlie.

Kjemien mellom Scarlett og Adam Driver er til slutt hva som bringer denne filmen fra god til fantastisk. Som skuespiller er Adam hakket mer interessant og gripende enn sin motpart. Men det funker så godt når hans karakter Charlie også er litt mer interessant og gripende enn Nicole – og vet det alt for godt selv.

De to møtes dog på samme bølgelengde et par ganger i løpet av filmen, og de øyeblikkene viser en sårbarhet og sorg man nesten føler seg litt skyldig for å observere. Som om du har gått inn på et rom hvor noen har en samtale du ikke er ment til å høre.

Men Marriage Story er ikke en trist film. Den handler om håp, medmenneskelighet, familie og kjærligheten som fortsatt eksiterer mellom to mennesker tross ekteskapet ikke fungerer. Dette er et iherdig sjarmerende mesterverk, som får deg til å le i det ene øyeblikket og savne eksen din i det neste.

Filmens eneste problem er at den er for bra for Netflix. Den fortjener en mørk sal, stor skjerm og hele oppmerksomheten din. Plis ikke la Marriage Story måtte konkurrere om fokuset ditt mens du ser gjennom Insta-storiene til folk du ikke en gang liker.

Filmen har kinopremiere i enkelte byer 6. november og slippes hos Netflix 6. desember.

Se (den også suverene) traileren her

Se også:

730.no anmelder The Irishman

Les mer