Hopp til hovedinnhold
NORSK O.G. (RUNE BENDIKSEN) 

♫ Joddski brekker ned albumet – låt for låt

NORSK O.G. (RUNE BENDIKSEN) 

Hva foregår under topplokket til Joddski? I dag har rap-ringreven sluppet sin nye skive, som han brekker ned for 730. Og jammen har Han Far mye på hjertet.

Sjekk ut hva Jørg-1 forteller spor for spor, mens du hører på albumet under. Han Far gjestes av Jaa9, OnklP, Hánná Rein (Biru Baby), Ágy og Frode Larsen fra The Band Called Oh

Enjoy! 

«HAN FAR»

– AHA!!! Det mye etterlengtede første samarbeidet mellom meg og Poppa Lars siden… 2006, egentlig. Tungtvann gikk hver til sitt i 2007, men det siste albumet vårt, Siste Skanse, kom året før. Samplet er hentet fra Mercanto-kvartetten, som ga ut singelen «Han Far» til inntekt for Norsk Multippel Sklerose-forbund (tror jeg) i 1967. Jeg hadde den egentlig med opp til Poppa for å få rippa den, når jeg var i studio og gjorde Bygdedyret. Lars sa noe sånt som «ska nån gjøre den der så må det faen mæ være mæ»,  men det tok lang tid før vi faktisk gjorde det. Det satt nok langt inne for begge å lage en «Tungtvann»-låt etter alle disse årene, så til å begynne med skulle det bare være en intro. Men faen… Dette var siste låten på plass, ikke minst fordi jeg måtte gå tre runder med innspilling før Poppa Lars var fornøyd. Tematisk en oppfølger til Siste Skanse, fra albumet med samme navn. Fuck alle sammen. Tror Benjamin Mørk spiller keys her. Lars er som regel ikke redd bass. 
«POENGET» (med Frode Larsen)

– Jeg har alltid likt The Band Called Oh fra Tromsø. Den første platen var kanskje litt snill? (kanskje det er poenget?) Det var når Poppa spilte et par av låtene han hadde mikset for andreplata deres, at jeg fikk ideen om å ha med vokalisten deres. Frode er så klart jævla god til å synge, men har også fått en tøffhet/nerve siste året som gjør seg godt. Som noen sa etter lyttefesten vår på Oslo Sessions/Jæger: «noen må gi den mannen en kontrakt til å lage ei moderne r’n’b-plate». Elsker refrenget/bridgen han her, som selvsagt er bygd opp rundt et sample av Terje Nilsen på introen til Tungtvann-låten «Pøbla». Teksten handler om at jeg er kul, og at jeg ikke har mer tid å kaste bort. Kom nu te poenget, la oss få det gjort. Skal det alltid bety så mye??? Sorte sin hybrid av jungelperkusjon, UGK-orgel og «trap» her er fantastisk, selv om dette kanskje var den vi gikk mest runder med før vi var enige.  Frode skreiv sine egne partier, noe som er fett, og gir oss litt av hans stil, i motsetning til tidligere samarbeid av denne typen hvor jeg bare har levert ferdig refreng til folk.

«ÆRLIG SAK»

– Kan jeg si hva jeg vil på en låt og komme unna med det? Virker sånn, og det var også tankegangen her. Tror kanskje ikke alle skjønner hva jeg sier, eller noe. Uansett så er det en slags fortsettelse av «Den vanskelige tida»-tematikken. Jeg var så klart super happy med mottakelsen av Bygdedyret, men fikk blant annet høre at «Fire pils & en gravferd» var en klassisk Joddski-skrytelåt, når det egentlig var en ærlig låt om en kompis som drakk seg ihjel, så jeg tenkte at det var like greit å trykke til. Si noe. Halla. Faktisk var det forloveden min som ba meg kjøre maks ut (ngååå). Vi valgte å slippe den først, fordi vi syntes den var en fin smakebit på det soundet som jeg og Sorte Beats har jobbet frem. Alle vet vel hvem Sorte er nå? Hvis ikke så kommer Sorte Beats fra Bodø. Han startet med Dingo Deadmen, men er mest kjent for å være hovedprodusenten til Klish, samt noen bangere for Jaa9 & OnklP. Vi har jobbet jævlig tett sammen på Han Far (han har produsert 6/7 låter). Jeg har kommet med samples, forslag, melodier etc, og vi har lagd det meste sammen. Sorte er ekstremt dyktig til å forstå hva jeg mener, og lage ordentlige bangers ut av det. Allsidig type. Denne er basert på et sample jeg hadde med, som vi så klart ikke kan røpe. Slutten er så klart samplet fra Nattpatruljen. Det kunne vært oss. Æ HAR IKKJE NOKKA RUS!
«GÆRNT MED MÆ» (med Ágy)

– Det nærmeste vi kommer en singel, kanskje? Jeg oppdaget Ágy via Carl Christian Lein Størmer, også kjent som CC, som regisserte en video for henne (og selvsagt de fleste fra Bygdedyret, inkludert «Den vanskelige tida” og «Bjørn Sundquist»). Jeg og Sorte Beats lagde noe vi mente burde passe henne, og tok kontakt. Ho visste seg å være ei tøff jente med bein i nesa, og det var en veldig kul session oppe hos Lars når vi spilte inn. Har henne med meg både til Bodø,  Tromsø og Trondheim. Selve det jeg sier i refrenget er hentet fra Wannskrækk (Dumdum Boys mens de enda var et punkband) sin låt «Æ vet da faen æ”. Ellers så spiller jo låten på min egen uslåelige evne til å fucke opp en god ting. Den er også for alle som gjør ting de kanskje ikke burde, selv om de vet de ikke burde det, og ender opp med å spørre seg selv «ka e det som e så gærnt med mæ». 
«VORSKJELLEN» (med Jaa9)

– Jaa9 er undervurdert med stor Ú. Når forrige Jaa9 & OnklP-skiva kom ut ble det mye prat om at Jaa9 holdt Pål tilbake. Noen kalte det han gjorde «revy-rap». Det irriterte meg grenseløst. Jaa9 er en av de beste rapperne vi har hatt, og har vist en jævla fin kurve med modning og utvikling gjennom årene. Kanskje ikke trendy nok for hipsterne med den Lillehammer-sveisen sin men Jeg har med han og OnklP på hver sin låt fordi de er to egentlig veldig forskjellige rappere, og jeg ville gjøre en med hver av dem i sin «biotop». Hvem kan si sånne ting som Jaa9 gjør her??? «Forskjellen på deg og meg, er som Anne-Kat og en annen katt. En helt vanlig katt.» Hahahahaha. Straight punchline-greier som du detter av stolen av. Låta er basert rundt et sample fra mitt vers på «National Cypher», ironisk nok en av mine største hits. I Oslo spesielt, blir jeg ofte gjenkjent som «Han der National Cypher-duden». Hahaha. Fun fact: han profilerte djen som egentlig skulle scratche på denne trakk seg på grunn av linjer som «Æ fingra ho Kari Jaquesson ti gang bare i dag». Kanskje min favoritt. Nå er DJ Vee fra Felony Force som scratcher: det er jo sjukt fett!! Bodø har vært her siden 80-tallet, bitches. 
«RUNDDANS» (med Hánná Rein)

– Hánná Rein er med i Alta-gruppa Birù Baby, tidligere Cyaneed, og vi har kjent henne i årevis. Jeg har hatt henne med live flere ganger, og på plate var kanskje første samarbeidet vårt på Hålogalandslaget-albumet. Ho har en tøff og punka stemme som passer inni helvete bra sammen med edgy hiphop beats. Dette er også stemmen som synger på den nylige singelen min «Kjønnsorkan». Denne låten har også hatt en litt trang fødsel. Jeg kom med originalsamplet og konseptet til Sorte, og den originale versjonen av denne var langt mer hissig. Techno, nesten. Det er basert på bulgarsk folkemusikk. I teksten følger vi ei jente som er alt for glad i nesegodt, og gjør hva som helst for å slippe å sette en «strek” for kvelden. Vi møter også dealeren hennes. Låten handler like mye om hvor mye folk generelt lar seg blinde av det hvite gullet. Så lenge det er kokain i bildet er de villig til å gjøre hva som helst. Du tror du får gode venner, og når det er fritt for brus er det ingen igjen. «The greatest trick the devil pulled, is convincing the world he didn´t exist», sier de i Usual Suspects. Det kunne handlet om kokain. Det er også en metafor for andre ting, som status, som folk jager på samme måte, og ender opp med å springe rundt og bite seg selv i halen. At det handler om ei dame som suger kuk for coke er mest for å sette det i en raptradisjon, hvor låter med det temaet har vært viktig i alle år. 

«OUTSIDER» (med OnklP)

– Denne låten sier kanskje litt om prosessene jeg og Sorte Beats har gått gjennom for å lag denne plata. Jeg elsker Tusmørke, et slags magisk progrockband fra Oslo. Debutsingelen deres, «Salomonsens hage», pleide jeg alltid å spille på nachspiel for å freake ut Jan Steigen. Den hadde en video fra filmen The Wicker Man, som var helt maks syre. Jeg kontaktet bandet, og fikk faktisk alle filene til låten, og tok den med til Sorte. Første gang han samplet det hørtes det ut som noe døll sånn rockete rap ala Jedi Mind Tricks. Helt forkastelig. Vi måtte gjøre den om 4 ganger før vi var enige. Konseptet «Outsider» har jeg hatt med meg i årevis, og OnklP er en fyr som skjønner hva jeg snakker om. Pål er jo ikke undervurdert per se, men folk tar han ofte bare for en partyfyr, og glemmer at han er en mad reflektert dude. Respekt.

Se også: – Beauty and the beast, noen??

Nyeste saker fra 730.no

Les mer