Hopp til hovedinnhold
Godjente deluxe (Instagram/tatemcrae)

730.no x Tate McRae (17): – Jeg har en veldig gammel sjel

Tate McRae er kanskje ikke så kjent at foreldrene dine vet hvem hun er. Men det er i ferd med å endres – i rekordfart.

Låten «you broke me first» har mild sagt tatt sine æresrunder på hitlistene i 2020.

Singelen, som kom ut for et halvt år siden, ligger for øyeblikket på topp 5 i Norge. Hittil har den strømmet over 200 millioner ganger, og det ser ikke ut til å stoppe opp med det første.

Med forbilder som Post Malone, The Weeknd og Dua Lipa, og låt skrevet av Billie Eilish, så blir fort himmelen grensen for den kanadiske tenåringen.

730.no satte seg ned med jenta bak «you broke me first» for å høre hvordan det er å lage en viral låt, og ansvaret som kommer med stjernestatusen

Tate McRae vant 2020 (Instagram/tatemcrae)

Popstjernelivet står fortsatt på vent for Tate McRae, i hvert fall til hun er ferdig med leksene.

− Jeg prøver å bli ferdig med skolen så jeg faktisk kan fokusere all tiden min på musikken, forteller hun oss.

Danset seg inn i musikken

Tate forteller at hun alltid har likt å opptre. Hun har allerede en habil dansekarriere hvor hun blant annet har vært på scenen med Justin Bieber, og i 2016 kom hun på tredjeplass i amerikanske So You Think You Can Dance.

Det var også dansen som skulle også bli hennes første steg inn i musikkens verden.

− Da jeg begynte å danse for alvor, så var jeg alltid omgitt av musikk. Det var da musikk begynte å ta over livet mitt.

Da hun som tenåring begynte å bli lidenskapelig opptatt av skriving ble låtskriving et naturlig steg.

− Jeg begynte å skrive låter da jeg var 13, og dro på skriveøkter og ble helt forelsket i det, sier Tate.

Se godjenta danse til Sigrid her! 😍

Tate understreker at selv om livet som danser og livet som artist har noen likheter, så er det en essensiell forskjell.

− Som danser er du under konstant press for å prestere og jeg tror det har hjulpet meg også i musikkbransjen. Musikk er likevel et helt annet mentalt spill. Som sanger så er det du som er i fokus, og det er du som må prestere. Det har jeg måttet lære, forteller Calgary-jenta til 730.

Med en solid dose sceneerfaring så er det kanskje ikke rart at hun ikke får sceneskrekk, det er likevel andre ting som skremmer Tate.

− Jeg får overraskende nok ikke sceneskrekk. Jeg blir nervøs av tilfeldige ting som å fylle bensin. En av mine største frykter er å presentere foran klassen, men å stå på en scene – det går helt fint, ler hun.

(Sony Music / RCA Records)

Megahit med viktig budskap

Med den Blake Harnage-produserte låten «you broke me first» har den kanadiske tenåringen nådd publikum verden over. Men hvordan ble egentlig hiten til?

− Det er rart å snakke om fordi det er en dyp sang, og da jeg hadde den skriveøkten så var jeg egentlig ikke i et følsomt humør. Livet var på stell. Jeg husker den andre låtskriveren spurte: «Så, hva skjer i ditt liv», og jeg var litt sånn: «Ikke mye, jeg chiller», begynner hun.

− Så spilte produsenten disse utrolig vakre akkordene på piano, og jeg tror jeg bare satt der i sånn en halv time. Så kom frasen «But I don’t really care how bad it hurts cause you broke me first» plutselig. Jeg vet ikke engang hvor den kom fra, men da jeg sa det høyt så raste det på med følelser, forklarer gullstrupen.

Låten er definitivt både sår og ærlig, men har også en slags selvsikkerhet – noe som ser ut til å resonere med veldig mange.

Hva er budskapet bak låten?

− Den handler om selvverd. Å vite at om du forlater et forhold så er ikke det slutten, du har fortsatt deg selv og du kan huske hvem du selv er. Det føles kanskje som verdens ende men du kan faktisk komme deg videre i livet og blomstre for deg selv.

Det kan høres ut som om Tate alt har livet helt på stell, men hun lover det ikke er slik.

− Jeg lover, jeg har langt ifra funnet ut av alt.

Skremmende å dele

Noe av det første man merker med Tate McRae sine låter er den åpne følsomheten. Overraskende nok forteller 17-åringen at hun er en veldig privat person, og at hun ikke egentlig snakker mye om følelser. Musikken blir stedet hun får utslipp for følelsene.

− Etter en lang dag så er det er trøst å vite at jeg kan komme hjem å bare skrive ut alt jeg har i tankene.

Det er likevel krevende å skulle være så åpen om egne følelser. Noe Tate også medgir, hun poengterer likevel at det er en ting som gjør den harde åpenheten verdt det.

− Det er skremmende, du føler deg så sårbar når du først åpner deg sånn foran alle. Jeg tror det blir mindre skummel når du innser at en hel haug med andre mennesker som føler det på akkurat samme måten, og som kan relatere, innrømmer hun.

(Instagram/tatemcrae)

− Du ikke er alene

Stjerneskuddet forteller at tilbakemeldingene hun får, spesielt fra unge folk er en enorm motivasjon.

− Jeg er 17, og jeg skriver jo om mine følelser. Det kan mange kjenne seg igjen i. Jeg tror mange ikke innser hvor likt alle faktisk tenker og føler. Det er noe av det jeg prøver å si gjennom musikken min: At du ikke er alene med følelsene dine. Jeg selv trodde det lenge, men så fikk jeg meldinger fra folk som følte det på samme måten. Det er noe av det kuleste med å skrive sanger, forteller Tate.

På popstjerne-spekteret er Tate McRae desidert veldig jordnær. Hun forteller 730.no at hun alltid har følt seg eldre enn hun er. Men hennes tankefulle gamle sjel hjelper henne i musikken.

− Jeg tror helt ærlig jeg har en veldig gammel sjel. Jeg har alltid vært en som tenker mye, og det er mange tanker som går gjennom hodet mitt hele tiden, men det er også der ideene kommer fra.

− Noen mennesker får utløp for ting i sport eller gjennom å snakke med noen. Min måte å få utløp for alt jeg tenker og føler er gjennom musikken, å sette pen mot papir og faktisk takle følelsene, sier 17-åringen.

(Sony Music / RCA Records)

Debutlåt fra Billie Eilish

Tate McRae sees kanskje på som en nykommer for mange, men selv godjentas debutsingel hos plateselskapet RCA hadde uant stjernekvalitet. Låten «tear myself apart» er nemlig skrevet av selveste Billie Eilish og broren FINNEAS.

− Jeg ble på en måte tilbudt låten sånn: «Vil du synge denne». Jeg er en enormt stor fan av Billie og Finneas. Det var ekstremt kult å kunne høre demoen med Billies stemme på, for så å ha muligheten til å gjøre det til mitt eget.

Hun innrømmer også at hun freaket litt ut da hun fikk låten − naturlig nok.

(Instagram/tatemcrae)

Forbilde-press

Tate McRae er på rask vei til å bli det vi kan kalle en ny popsensasjon. Med stigende stjernestatus kommer også ansvar, noe som lett kan bli tungt å føle på mens man selv prøver å finne ut av ting.

− Det er jo vanskelig, innrømmer hun.

− Jeg er 17 og vokser fortsatt opp selv. Det er definitivt høye forventninger om at jeg skal være et forbilde og dermed ikke gjøre noe feil eller noe galt. Men det er jo uunngåelig. Man gjør feil, man går gjennom livet, gjennom faser, og det blir vanskelig å skulle opprettholde en feilfri fasade, forteller kanadieren.

− Jeg prøver fortsatt å finne ut av ting selv, og noen ganger blir presset av at folk bare ser på deg og venter på at du skal gjøre feil ganske hardt. Det er ikke en enkel balanse, men jeg prøver finne ut av det.

Hvis det er en ting hun vil så er det at musikken hennes kan gi håp.

− Jeg vil gi håp til denne generasjonen. Jeg vil at musikken min skal være et trygt sted for folk, erkjenner hun.

(Instagram/tatemcrae)

Tate også en beskjed til sine norske fans:

− Jeg vil bare si tusen takk til alle som har strømmet låtene mine og som har støttet meg. Det er helt vilt at musikken min har blitt global, og jeg vil bare alle skal vite hvor takknemlig jeg er, avslutter hun.

Se også:

Norsk skoleoppgave ble den nye singelen til Tate McRae og Ali Gatie

Zara Larsson forteller 730.no om KYGO-samarbeidet 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer