Hopp til hovedinnhold
mot i brøstet tv 2 730no anmelder
Mot i brøstet fra 90-tallet sett med dagens øyne (TV 2)

Ikke ny, men ny for meg: Suzie (16) anmelder Mot i brøstet 🍿

Ung vurdering av Mot i brøstet.

Som den eneste tenåringen i 730.no-redaksjonen er det flere referanser jeg ikke skjønner. Rett og slett fordi det er filmer og serier de andre i redaksjonen forbinder med å være barn og ungdom, som ble lagd før jeg i det hele tatt var født.

Derfor har har jeg fått min helt egen spalte der jeg skal anmelde serier, filmer og musikk som jeg ikke har noe forhold til fordi jeg er for ung 😎

Så velkommen til «Ikke ny, men ny for meg»!

Første serie som skal anmeldes av en tenåring er *trommevirvel*: Mot i brøstet!

For de som ikke har helt dreisen på norske sitcoms fra 90-tallet, så er dette en norsk serie skapt av regissør og manusforfatter Tore Ryen.

Den snart 30 år gamle TV-serien ble sendt på TV 2 fra 1993-1997, og fikk hele åtte sesonger. I senere tid har serieskaper Tore laget to spin-off-serier til Mot i brøstet; Karl & co og Karl III.

Hovedrollene spilles av Nils Vogt, Sven Nordin og Arve Opsahl. Sistnevnte kan med god grunn bli utnevnt som en ekte legende, ettersom han spiller Egon Olsen i de norske Olsenbanden-filmene som så dagens lys allerede i 1969.

Arve Opsahl som ikoniske Egon Olsen (Teamfilm)

Kort fortalt handler Mot i brøstet om de stereotypiske karakterene Karl (Nils Vogt), Henry (Arve Opsahl) og Nils (Sven Nordin). Karl er sint og gjerrig. Henry er gammel og lur. Nils er dum og enkel.

Sammen bor de i Karl sitt hus, der finner de på artige, men også ganske merkelige ting.

Serien kan nesten kalles Norges versjon av den beste sitcomen av alle, nemlig Friends. Bare at Mot i brøstet viser seg å være 1000 ganger mer diskriminerende, homofobisk og gammeldags.

Vennligst la meg forklare.

Her kan du se godgjengen jeg liker å kalle «norske Friends».

Norsk kulturarv (TV 2)

Første episode av Mot i brøstet som skal anmeldes er episode 49 i sesong 4, som heter «Bare rot».

Førsteinntrykket er rett og slett estetikken i serien. Dette er en gammel serie fra 90-tallet, men jeg nekter å tro at alle hjem i Norge så like gammeldagse ut på denne tiden. Alle møblene er i fargene gult og rødt, og har et rart blomstermønster på seg.

Episoden «Bare rot» handler om at Nils roter ekstremt mye i Karl sitt hus, og dette har den sinte Karl tenkt å få slutt på. Så han får med seg Henry til å «skremme» Nils, slik at rotekoppen Nils begynner å rydde opp etter seg selv.

Måten Henry har tenkt å skremme Nils på er å kle seg ut som en kannibal fra øya i sørøst-Asia, Borneo. Her har han kledd seg opp med bastskjørt, kokosnøtt-bh og en tremaske fra Borneo med en slags parykk.

Her kan du se bilde fra Henrys forsøk på å skremme Nils i et «kostyme» fra Borneo.

Dette er jo helt tragisk i seg selv…  Men ikke nok med det. Karl synes at Henry så ikke helt ut som en menneskeeter med sin lyse hud.

Den gamle og lure, Henry, kan si seg enig, men mener fortsatt at «bastskjørt og swahili gjør underverker det, skjønner’ru, når du skal skremme vettet av folk».

Er det mulig?

Dette er lusen, kulturell appropriasjon tatt til et simpelt og stusslig bunnivå. Så mange diskriminerende og rasistiske holdninger ødelegger sidene ved en TV 2-serie som jeg kunne likt.

Jada jada. Det var en annen tid; en tid jeg gikk glipp av. Dette er midten av 90-tallet, så noen vil kjapt si at man derfor må ta det moralske kompasset med en klype salt.

Men ærlig talt.. Det må da finnes grenser på hva som var greit på 90-tallet? Man kan ikke referere til den tredje største øya i verdenen, Borneo, som «hottentotten-land» og et menneske derfra som «Alibaba». Var man ikke mer godhjertet enn som så på 90-tallet? Det er i alle fall ganske usjarmerende folkeskikk :/

Tenk at dette det var greit for 20-30 år siden.

Senere i episoden ansetter Karl en rengjøringshjelp, slik at gutta skal slippe å krangle om vasking. Det skaper egentlig flere små artige situasjoner. Kjeklingen mellom de tre mennene er underholdene til tider.

Rengjøringshjelpen lurer på om de er «gøttemenn». Altså homofile.

Nils, Henry og Karl <3 (TV 2)

Jeg har ikke sett en gjeng med menn så stressa før. Det er så tullete og teit, at det er vanskelig å ta det seriøst. Dette må være guttastemning og 90-tallet på sitt verste.

Til tider er det vanskelig å vite om jeg skal gråte eller le. Jeg ender egentlig med å scrolle gjennom Instagram gjentatte ganger gjennom de 25 minuttene.

Denne episoden er bare ufokusert rot, og det burde jeg egentlig ikke bli så overrasket over, med tanke på navnet. Men det er overraskende at Norges nest største TV-kanal kan lage noe så dårlig. Eller at de godtar at noen produserer noe så dårlig for dem.

Jeg håper og tror jeg har sett den svakeste episoden av Mot i brøstet.

Jeg kan ikke gi noe annet enn terningkast 1 til denne episoden. Unnskyld til alle dere Mot i brøstet-fans, men dette går bare ikke 🙁

Andre episode som skal anmeldes er nummer 7 i sesong 6 som heter «Vaffelekspressen».

«Vaffelekspressen» er en morsom episode hvor jeg underholdes og drar skikkelig på smilebåndene. Opptil flere ganger.

Her starter Nils og kjæresten hans, Trine, en take away-service som leverer vafler på døra. I denne episoden kommer alle karakterene sine morsomme sider frem. Spesielt Karl som blir skikkelig ivrig og vil gjøre denne ideen til en skikkelig suksess.

Det hele ender med at de kjøper et samlebånd til stua, som skal brukes til å få fortgang på leveringen av vafler. Her går mine smil over til en genuin latter!

«Vaffelekspressen» er en mye bedre episode enn «Bare rot», og man slipper billige, flaue, rasistiske og homofobiske vitser. Det er deilig <3

Hele serien kan minne litt om en tegneserie med tanke på hvor overdrevet alt er – og hvor langt de drar poengene sine.

Alle skuespillerne overspiller til enhver tid, men når det god stemning hjemme hos gutta, blir dette egentlig bare hyggelig.

«Vaffelekspressen» vil jeg gi terningkast 4, med tanke på en såpass sterk underholdningsfaktor. 

Alle karakterene fikk vist seg fra sin beste side i denne episoden.

Sammenlagt gir jeg TV-serien Mot i brøstet terningkast 3, basert på de to episodene jeg har sett.

Send gjerne mail til [email protected] med tips til serier og filmer du tror en tenåring er for ung til å ha sett, og vil at jeg skal anmelde.


Mer TV-serier her!

Les mer