Hopp til hovedinnhold
civil war anmeldelse 730no what kind of american are you Jesse Plemons
Jesse Plemons i Civil War (A24)

Civil War fra Alex Garland og A24 er skremmende – men er den bra?

Civil War hylles og slaktes.

(Ingen spoilere.)

Forfatter og regissør Alex Garland sine filmer blir sjelden slik man forventer. Jamfør Ex Machina, Annihilation, Men og hans ambisiøse (og wild!) FX-miniserie Devs. Når briten nå gir oss Civil War vil mange bli skuffet fordi A24-filmen – indiestudioets dyreste – ikke er slik de tror.

De fleste ser frem til å få forklart hvordan den andre amerikanske borgerkrigen startet – samt få et innlysende moralsk standpunkt fra Alex Garland.

civil war anmeldelse 730.no nick offerman president a24 norge 730no

Nick Offerman i Civil War som presidenten i USA i sin tredje termin (A24)

Hvilken side velger filmskaperen? På TikTok og Instagram er Civil War allerede stemplet som «woke Hollywood-agenda» – fra folk som ikke har sett den. Filmen er dog tilsynelatende ikke politisk. Flere vil derfor kalle den tom og feig, og bli skuffet over spørsmål som ikke blir besvart.

Handlingen skildres via en liten gruppe med krigsjournalister (Kirsten Dunst, Wagner Moura og nylig Priscilla-aktuelle Cailee Spaeny) som kun ønsker å få de beste bildene og det største scoopet.

Civil War er stort sett et road movie-drama fra en nær fremtid, hvor vi følger de narsissistiske journalistene på vei til Washington, D.C. for å intervjue presidenten. Det er ikke slik at Alex Garland – hvis far jobbet i en avis – ikke forteller noe, og har definitivt laget en antikrigsfilm. Selv om den ikke er en direkte advarsel om hva som kan komme til å skje. Filmen er mer interessert i å la deg tygge på hvordan det vil være hvis det skjer.

 civil war anmeldelse 730.no kristen dunst jesse plemons a24 norge 730no

Kristen Dunst som den berømte krigsfotojournalisten Lee Smith i Civil War (A24)

I løpet av de første minuttene får vi vite at presidenten (Nick Offerman fra Devs) er en autoritær diktator som sitter i sin tredje termin. Mot alle – i alle fall en god del – odds utgjør California og Texas de allierte rebellene Western Forces alias WF. Underveis på veien til D.C. får vi glimt av grusomheter, som journalistene ser på som muligheter for godt innhold. (Litt á la TMZ-fotografen i Nope som på – bokstavelig – liv og død har lyst på et Oprah-blinkskudd) Fra vigilanter som torturerer folk som anklages for plyndring, til snikskyttere som ikke vet hvem de skyter på. Dette gir noen av journalistene adrenalin.

– What a fuckin’ rush, sier karakteren Joel oppspilt etter en traumatisk episode. (Den norske teksteren oversetter med «faen så kult det var».) Joel synes det er spennende. På samme måte som krigsfilmer ofte er heftig underholdning. Selv om de skal minne om at krig er forferdelig.

civil war anmeldelse 730.no Wagner Moura Cailee Spaeny a24 norge 730no

Wagner Moura som journalistringreven Joel og Cailee Spaeny som den unge nykommeren Jessie Cullen (A24)

Midt i en Civil War-scene hvor soldater skyter løs på hverandre får vi rapklassikeren «Say No Go» fra fredfulle, oppløftende De La Soul som needle-drop. (Apocalypse Now åpner med The Doors’ episke «The End».)

Objektiv sett har Alex Garland laget en teknisk sett imponerende film – som bør bli sett på IMAX. Lyddesignen er forrykende, mens vi får smellvakker kinematografi fra Alex’ favoritt Rob Hardy.

Skuespillet fra samtlige er like formidabelt. Kristen Dunst sin ektemann Jesse Plemons fra Breaking Bad og Fargo stjeler alltid showet. Også i Civil War – som ultranasjonalistisk militiamann i røde solbriller. (Scenen blir ekstra heftig når man tenker på at Jesse er gift med Kristen. Fun fact: Han ble spurt noen dager før filmingen – og scenen er i stor grad improvisert. Solbrillene er hans egne og skulle egentlig ikke brukes.)

What kind of American are you? civil war anmeldelse 730.no Jesse Plemons Civil War a24 trailer Alex Garland Norway 730no Norge 2

What kind of American are you? Kristen Dunst sin ektemann Jesse Plemons fra Breaking Bad og Fargo som ultranasjonalistisk militiamann i Civil War (A24)

Hvordan er de første anmeldelsene?

De fleste er enige i at Civil War er en spennende film – som man i etterkant tenker på i flere dager. Men enkelte anmeldere er skuffet.

«Hvorfor er Civil War så unnvikende når det gjelder borgerkrigens natur?», spør anmelderen til Slate.

«Selv om det er målrettet, kan Alex Garlands vaghet bare leses som en nervesvikt. En mer vellykket politisk film ville ikke være så forsiktig når det kommer til å sikte på ekte mål.»

TIME mener at Alex Garland «jobber overtid for å komme med altfor åpenbare poenger».

«Civil War er både ambisiøs og dyster underholdning. Men den er også gjennomdynket med sin egen viktighet. Som om den tror den sier noe virkelig viktig – noe vi ikke allerede vet – om det virkelige Amerika.»

civil war anmeldelse 730.no a24 norge 730no Wagner Moura Cailee Spaeny kristen dunst

(A24)

Journalisten til Independent beskriver Kristen Dunsts skuespill som «briljant», men går for 2 av 5 stjerner (i en anmeldelse uten et eneste bilde fra filmen).

«Fordi vi ikke vet hva som står på spill, unngår Civil War de virkelige spørsmålene om journalistisk upartiskhet – hvordan holder dette idealet seg egentlig under press? – og motsier sine egne påstander.»

civil war anmeldelse 730.no Cailee Spaeny jessie civil war a24 norge 730no norsk kino

Cailee Spaeny som Jessie Cullen (A24)

Den britiske konkurrenten The Guardian gir Civil War 4 av 5 stjerner

«Man kan forstå hvorfor det er spennende. Kampsekvensene utføres med full gass og vill galskap. Behendig klipping formidler den dystre tilfredsstillelsen av å fange et øyeblikk via fotografisk sannhet midt i blodbadet.»

«Å fjerne enhver politisk kontekst fra kampen betyr at Alex Garlands film, på tross av all dens visuelle teft, ikke når nivået til idédrevne filmer som Alfonso Cuarón sin Children of Men. Men Civil War fanger imidlertid – på en skremmende måte – krigens forferdelige, selvopprettholdende momentum. En krig som i dette tilfellet har nådd et punkt hvor folk ikke lenger vet hva de kjemper for, bare at de kjemper.»

civil war anmeldelse 730.no a24 norge 730no Wagner Moura Cailee Spaeny kristen dunst

(A24)

Veteranen Peter Travers’ anmeldelse for ABC News er positiv pluss.

«I et sterkt splittende valgår i kjølvannet av 6. januar (stormingen av den amerikanske kongressen – pardon the mansplaining, red.kom.) slår Alex Garland oss sammen med journalister, ledet av en imponerende Kirsten Dunst som dekker en spekulativ andre borgerkrig mellom delstatene.» 

«Resultatet er årets mest originale, drivende og spennende film så langt. Det eneste som er mer skremmende enn slakteriet er den ubesværede likegyldigheten når det kommer til kampen for å få slutt på demokratiet.»

civil war anmeldelse 730.no a24 norge 730no kristen dunst Cailee Spaeny kristen dunst

(A24)

News Corp-eide New York Post hater Civil War og gir 1 av 4 stjerner. 

«Filmen til Alex Garland er ikke mer viktig for debatten enn The Purge, og den er omtrent 1 % like underholdende.»


Se traileren til Civil War nedenfor.

OPPDATERT: 50 millioner dollar dyre Civil War åpner med 27,5 millioner dollar på kino i Nord-Amerika (USA, Canada, Puerto Rico), som er rekord for A24 – og deres første nummer 1-film på kino. Det New York-baserte indiestudioet startet i 2012.


Er hypen fortjent? 730.no anmelder Dune: Part Two

Les mer