Hopp til hovedinnhold
Ny girlbot-bestie <3 (Universal Pictures)

M3GAN er killin’ it – selv anmelderne er enig

M3GAN slippes løs på kino i helgen.

M3GAN alias MEGAN alias MΞGAN = Ex-Machina møter den norsk regisserte tech-rebooten av Child’s Play.

Ingen spoilere.


Se også: M3GAN 2.0 blir med blodig


Er den nye meme-favoritten fra Blumhouse verdt å se? Yessir!

Ringreven Jason Blum og James Wan – mannen bak den ikke så søte The Conjuring-dukken Annabelle – gir oss en vill og morsom horror-sci-fi-komedie. Alle anmeldelsene vi har sett så langt er bra. Gitt at man godtar konseptet og humoren.

I filmen møter vi Gemma; en suveren robotiker i et leketøysfirma som bruker kunstig intelligens for å utvikle Model 3 Generative Android alias M3GAN.

Dette er en naturtro dukke programmert til å være barnas bestevenn og foreldres nærmeste allierte. Etter å uventet få omsorgen for sin nylig foreldreløse niese Cady når barnets foreldre dør i en bilulykke, får Gemma hjelp av M3GAN-prototypen. En avgjørelse som får forferdelige og fatale konsekvenser når dukken blir selvbevisst og overbeskyttende overfor Cady. Prikk prikk prikk.

Anmeldelsen til veteranen Pete Bradshaw fra The Guardian er mer eller mindre kun en oppsummering av handlingen. Men han er fornøyd og konkluderer med tre av fem stjerner.

«Mer som et høyteknologisk Frankenstein-monster enn en robot. Sydd sammen med biter av Robocop og Terminator. Men både frekk og fornøyelig. En morsom […] underholdende, ekkel film for det nye året.»

BBC, som går for samme karakter. Men anmelderen reagerer på at filmen ikke er oppdatert på dagens teknologi.

«M3GAN føles merkelig gammeldags, med tanke på filmens moderne tema: Den kan være basert på en novelle skrevet av Stephen King eller Ira Levin på 1970-tallet […] og deretter filmet på begynnelsen av 2000-tallet, da S1M0̸NE og A.I. Artificial Intelligence kom ut. Delvis føles den gammeldags på grunn av robotens bevisste retro-styling. Men det er hovedsakelig fordi filmen ikke anerkjenner den seneste utviklingen innen data. Androiden presenteres som et utrolig teknologisk sprang, men det er neppe tilfelle i 2023. Den blir også presentert som et skremmende monster, mens den faktisk ikke er mer truende enn Michael Myers var i Halloween i 1978. Et skremmende faktum er at den virkelige verdenen har forbigått [handlingen] i filmen. Hvis du leser en artikkel om hvordan kunstig intelligens kommer snikende inn i livene våre i disse dager, vil M3GANs drapsforsøk virke litt uskyldige i sammenligning.»

Mange skryter av innsatsen til Allison Williams (nyklassikeren Get Out, HBO-serien Girls).

M3GAN anmeldelse 730no Allison Williams jenna davis girlbot megan chucky childs play

Allison Williams som Gemma,
Violet McGraw som niesen Cady (Universal Pictures)

Blant andre Vanity Fair.

«M3GAN er morsom på måter som både er forventet og ikke, og det er nok av spenning – eller noe lignende spenning – til å balansere de blyge blunkene til publikum. Ironien er ikke overveldende, dukken like skummel som den er yassifisert, og den menneskelige hovedrolleinnehaveren, Allison Williams forankrer det hele med et beundringsverdig engasjement.»


Se også: 730.no kårer best og verst fra 2022 💫✨🌟


Ofte skeptiske IndieWire gir også tommelen opp via B+.

«All ære til Blumhouse og regissør Gerard Johnstone for å ha gitt oss en ny drapsdukke. En som er bygget for å ta styring over alle. Skaperne er så tydelig på samme vanvittige bølgelengde og blander camp og sosial satire og virkelig terror, at M3GAN er klar til å knekke drapedukke-panteonet og bli der for alltid. Oscars!»

Det blir også en skrytende B+ fra Entertainment Weekly.

«De syrlige vitsene og absurditetene i manuset. Filmens gjønets erkjennelser av alle tropene som vi har fått i forkant, føles som en sinnsforvirret vri på nyere sjangerhits som Barbarian og Malignant. Dette er ikke et dystert blodbad og spiller ikke på redsel for mørke kjellere og klam natteskrekk. Det meste av filmen skjer i sterkt dagslys. Hver manisk hodevipping, ugudelige hoftesvinger og drap med hageverktøy kalibreres for skrik som ikke ender med et gisp, men et fnis. M3GAN came to play… Are you not entertained?»

Gitt at premierehelgen blir poppin’ vil Universal Pictures garantert straks annonsere M3GAN 2.

Stemmen til Megan tilhører singer-songwriter og influencer Jenna Davis (født i 04) som her debuterer som skuespiller.

Selve M3GAN-dukken/roboten spilles av danseren Amie Donald (født i 10).

jenna davis M3GAN girlbot megan

Jenna Davis har stemmen til M3GAN (Instagram/jennadavis)

Manuset er ved Akela Cooper, som snart er klar med The Nun 2.

Skal The Nun 2 toppe The Conjuring-rekorden? 

Hun har også skrevet ferske Malignant, Netflix’ Marvel-serie Lukas Cage og den undervurderte NBC-serien Grimm.


Les også: OF-stjernen Sophie Mudd debuterer som skuespiller via HBO og The Weekend

Les mer