Hopp til hovedinnhold
Lizzo BMCA Gala hylles med pris
Lizzo blir hedret med humanitær-pris på BMAC Gala (Instagram/lizzobeeating)

Lizzo saksøkes av sine dansere for seksuell trakassering og kroppsskampåføring

Lizzo vs. Crystal Williams, Arianna Davis og Noelle Rodriguez.

OPPDATERT 22. september: En drøy måned etter at Lizzo ble anklaget for seksuell trakassering og kroppsskampåføring av sine dansere, blir artisten hyllet på prisutdeling. På Black Music Action Coalition alias BMAC Gala blir Lizzo hedret med utdelingens gjeveste pris – nemlig Quincy Jones Humanitarian Award. Prisen gis til musikere, musikkledere og musikkbedrifter som har gitt de viktigste bidragene til sosial rettferdighet og/eller endring løpet av det foregående året.

Noen vil muligens argumentere for at dette er litt dårlig timing med tanke på anklagene som har blitt rettet mot 35-åringen.

Lizzo, som selv nekter for anklagene, er dog uenig.

– Tusen takk for dette, fordi jeg trengte virkelig dette nå. Guds timing kommer alltid til riktig tid […] Det er lett å gjøre det riktige når alle ser på deg. Men det er hva du gjør når ingen ser på som definerer hvem du er. Jeg kommer til å fortsette å være den jeg er, uansett hvem som ser på. Jeg skal fortsette å sette lys på folk som hjelper folk. Og jeg vil fortsette å representere trygge plasser for store svarte kvinner, fordi det er det jeg faen meg gjør, sier artisten i sin takketale.

Lizzo Met Gala 2022

(Taylor Hill/Getty Images)

Artisten får for øvrig prisen kort tid etter at hun blir saksøkt nok en gang.

Nå er det en designer ved navn Asha Daniels som hevder at hun ble tvunget til å høre på rasistiske og fettfobiske kommentarer fra ansatte på Lizzos team mens hun jobbet for henne.

– En ambulansejeger av en advokat forsøker å overskygge denne æren [Lizzos pris] ved å rekruttere noen til å legge inn en et tullete, PR-stunt-søksmål. Denne personen har, vent på det, faktisk aldri møtt eller snakket med Lizzo. Vi gir dette så mye oppmerksomhet som det trenger. Ingenting, sier en talsperson for artisten.


OPPDATERT 9. august: De juridiske problemene for Lizzo kan øke. Utenom søksmålene fra tre av hennes dansere, kan popstjernen måtte forsvarer seg mot flere personer som har jobbet for henne. Advokaten Ron Zambrano, som representerer danserne Arianna Davis, Crystal Williams og Noelle Rodriguez, sier at de «har mottatt minst seks henvendelser fra andre personer med lignende historier».

– Noelle, Crystal og Arianna har vært modige og snakket ut og delt sine erfaringer, og åpnet døren for at andre kan føle seg bemyndiget til å gjøre det samme. Noen av påstandene vi gjennomgår involverer anklager om et seksuelt belastet miljø og manglende betaling av ansatte, sier Ron Zambrano. Danserne til Lizzo sier at de ble utsatt for seksuell trakassering, kroppsskampåføring og et fiendtlig arbeidsmiljø. De forteller også at de ble presset av Lizzo til å beføle nakendansere under et live sexshow i Amsterdam.


Les også: Lizzo svarer på anklagene


OPPDATERT 1. august: Flere av Lizzo sine tidligere ansatte og kolleger støtter danserne.Sistemann ut er indie-regissøren Sophia Nahill Alisson som ble tilbudt å lage en dokumentar om Lizzo i 2019. Hun forklarer selv at hun trakk seg fra prosjektet etter kun to uker grunnet Lizzos manglende respekt for henne. Sophia, som i 2021 ble nominert til en Oscar for kortfilmen A Love Song For Latasha, skriver som følgende:

«Jeg pleier ikke å kommentere på noe popkulturrelatert. Men, i 2019 reiste jeg litt med Lizzo som regissør for dokumentaren hennes. Jeg trakk meg etter omtrent to uker. Det var så respektløst måten jeg ble behandlet på. Jeg var vitne til hvor arrogant, selvsentrert og uempatisk hun er.»

«Jeg var ikke beskyttet og ble kastet ut i en dritt situasjon med lite støtte. Sjelen min fortalte meg at jeg skulle løpe fort som faen, og jeg er så takknemlig for at jeg fulgte magefølelsen. Jeg følte meg gaslit (manipulert) og var dypt såret, men nå har jeg leget. Å lese disse anklagene fikk meg til å innse hvor farlig situasjonen var. Slikt maktmisbruk skjer altfor ofte. Mye kjærlighet og støtte til danserne.»

(Instagram/yagurlsophia)

Sophia faller inn under en stadig voksende gruppe som beskylder Lizzo for voldsom oppførsel. I går melder Lizzo sin tidligere kreative leder Courtney Hollinquest at anklagene også matcher hennes erfaring med stjernen.

«Jeg er ikke en del av søksmålet. Men dette var i stor grad min erfaring da jeg [jobbet for Lizzo]», skriver Courtney.

«Stor shoutout til danserne som hadde mot til å bringe dette frem i lyset.»

Courtney Hollinquest lizzo vs dancers Crystal Williams Arianna Davis Noelle Rodriguez

Lizzo får også noe å bryne seg på etter at ikon og venninne, Beyoncé, angivelig skal ha kastet noe skygge på henne under nattens RENAISSANCE-konsert i Boston, Massachusetts.

I remix av hitsangen «Break My Soul» nevner Bey Lizzo i en hyllest til dyktige kvinner i musikkbransjen. Dronningbien synger:

Queen Mother Madonna, I love ya / (Strike a pose, vogue) / (You know you can do it) /Rosetta Tharpe, Santigold (Vogue) / Bessie Smith, Nina Simone (Vogue) /Badu, Lizzo, Kelly Rowl’ / (You know you can do it) /Lauryn Hill, Roberta Flack

Under gårsdagens konsert droppet derimot Bey å si navnet til Lizzo. Flere mistenker at det var med vilje etter søksmålet og den pågående klagestormen rundt sangeren.

En annen av Lizzos tidligere dansere, Quinn Whitney Wilson, deler det samme innlegget og applauderer danserne som saksøker sin tidligere sjef.

Hun insinuerer at hun også hadde det forferdelig som danser.

«Jeg har ikke vært en del av den verdenen for rundt tre år, og det er en grunn til det», skriver Quinn. «Jeg sørger over deler av min erfaring.»

 


Det kan bli en hektisk sommer for Lizzo alias Melissa Viviane Jefferson (født i 1988). Popstjernen og hennes dansesjef Shirlene Quigley saksøkses av tre av sine tidligere dansere Crystal Williams, Arianna Davis og Noelle Rodriguez. Blant annet for seksuell trakassering, kroppsskampåføring og for å skape et fiendtlig arbeidsmiljø ifølge Forbes.

– Den utrolige måten som Lizzo og hennes lederteam behandlet utøverne sine ser ut til å gå i strid med alt Lizzo står for offentlig, sier dansernes advokat Ron Zambrano i en pressemelding.

– Mens hun på privaten skampåfører danserne sine og nedverdiger dem på måter som ikke bare er ulovlige, men absolutt demoraliserende.

lizzo vs dancers Crystal Williams Arianna Davis Noelle Rodriguez 730no

Noelle Rodriguez, Arianna Davis, Crystal Williams (Instagram)

I rettsdokumentene hevder en av danserne – fra kollektivet Big Grrrls – å ha blitt presset av sangeren til å beføle en naken kvinne som opptrådte på strippeklubben Bananenbar i Amsterdam tidligere i år. Samt ha presset dem til å gjøre en «uutholdelig» ekstra audition i 12 timer kjølvannet av falske anklager om at danserne hadde drukket alkohol på jobb. De fikk beskjed at de som klaget over denne økten ville få sparken.

Lizzo er kjent for å stå på barrikadene for kroppspositivitet og feiring av kroppen man har.

Lizzo anklages for body shaming og seksuell trakassering

Anklages for body shaming og seksuell trakassering (Instagram/lizzobeeating)

I rettsdokumentene står det at singer-songwriter-en slo ned på en av danserne grunnet personens vektøkning. For så å sparke vedkommende da personen tok lydopptak for å dokumentere hva Lizzo sa.

Etter en konsert på SXSW i Texas skal artisten og koreografen hennes i tillegg ha snakket om kroppen til den profilerte danseren Arianna Davis og indirekte uttrykket bekymring for hennes vektøkning.

Shirlene Quigley anklages for å kritisere dansere som har hatt sex uten å være gift, og for å ha forsøkt å konvertere danserne til sin religion. Samtidig som hun skal ha offentlig diskutert jomfrudommen til en av danserne, pluss simulert oralsex foran dem.

På singelen «Rumors» feat. Cardi B synger Lizzo om at hun har sparket noen «hoes» som tilsynelatende måtte skrive under på fortrolighetsavtaler alias NDA (non-disclosure agreement),  men som likevel forsøker å saksøke henne.

– Had to cut some hoes loose NDA, no loose lips now them hoes tryna sue me bitch, I don’t give two shits…

Lizzo har i skrivende stund ikke kommentert anklagene og søksmålet.


Se også: 730.no x Lizzo om Met Gala-hemmeligheter, søte Kygo og Lars… Vaular?

Nyeste saker fra 730.no

Les mer