Hopp til hovedinnhold
sound of freedom norge kino norway premiere
Sound of Freedom (Angel Studios)

Sound of Freedom er en kontroversiell suksess på kino

Sound of Freedom er en uventet kinosuksess via et kristent filmstudio i Utah.

Det har aldri vært så vanskelig å spå hva som trekker folk til kinoene som i 2023. Den femte Indiana Jones-filmen – Indiana Jones and the Dial of Destiny – med et budsjett på absurde 300 millioner dollar – var forventet å bli sommerens største film. Men Indy er kanskje ikke like relevant som Disney håpet. I Nord-Amerika blir Lucasfilm-giganten slått av en liten skrekkfilm med budsjett på 16 millioner dollar. Nærmere bestemt den femte Insidious-filmen Insidious: The Red Door, som åpner med 55 millioner kroner mer enn blockbusterforsøket med 81-åringen Harrison Ford.

sound of freedom Jim Caviezel kino norge qanon

Jim Caviezel som Tim Ballard i Sound of Freedom (Angel Studios)

I Norge tar Indiana Jones 5 førsteplass, mens Insidious 5 går inn på tredje. (Marginen er dog kun 3000 billetter. I et land med 5,4 millioner mennesker.)

Rett under Indiana Jones and the Dial of Destiny finner vi overraskende nok indiefilmen Sound of Freedom, som bokstavelig spiller inn dobbelt så mye som Pixar-storfilmen Elemental.

Dette til tross for minimalt med markedsføring og mediedekning, samt middels anmeldelser. (43 av 100 poeng totalt ifølge MetaCritic.) Det er dog lite å si på responsen fra publikum, som gir den 100 % Audience Score og A+ hos CinemaScore.

Filmen, som gis ut av kristne, konservative, Utah-baserte, crowdfunding-drevne Angel Studios, blir kalt «en kristen actionfilm».


Når får Sound of Freedom premiere på kino i Norge?

En dato er ennå ikke annonsert. 730.no oppdaterer.


Handlingen er en fiksjonalisert versjon av en sann historie om den føderal agenten Tim Ballard fra Sikkerhetsdepartementet, som redder en gutt fra menneskehandel. Deretter legger han ut på et oppdrag for å redde søsteren sin, som fortsatt er fanget.

Jim Caviezel fra The Passion of the Christ har hovedrollen. Skuespilleren kaller dette den viktigste rollen han har hatt etter rollen som Jesus.

sound of freedom Jim Caviezel Mira Sorvino kino norge qanon

Jim Caviezel som Tim Ballard og Mira Sorvino som hans støttende kone Katherine Ballard (Angel Studios)

Ifølge The Washington Post anklages filmen for å vri på sannheten for å appellere til konspirasjonsteoretikere.

Både Tim Ballard og Jim Caviezel omfavner internettbevegelsen QAnon.

– Jeg tror folk kommer til å bli inspirert når de ser historien basert på Tims historie, sier Jared Geesey; en av sjefene for Angel Studios.

Rolling Stone gir en negativ anmeldelse.

«Å vite at tusenvis av voksne vil absorbere Sound of Freedom, denne vigilante-feberdrømmen, og tro at de nå blir bedre informert om en skjult sivilisasjonskrise… Vel, det er dypt deprimerende. Enda verre, de vil få lyst til å spre ordet.»

sound of freedom Jim Caviezel kino norge

Lucás Ávila i Sound of Freedom (Angel Studios)

Anmelderen til den religiøse, høyreradikale The Epoch Times er henrykt og gir 5 av 5 stjerner.

(Dette er avisen til den kinesiske kontroversielle bevegelsen Falun Gong – grunnlagt av New York City-baserte Li Hongzhi i 1992 – som hyppig fremmer QAnon-bevegelsen og ideen om at den rike eliten høster adronekrom fra barn. De holder også på i Norge.)

«Mye mektigere og mye mer realistisk [enn] Rambo: Last Blood […] Dette er en skarp film som ikke bare underholder, men også opplyser», forteller The Epoch Times’ anmelder.

«Som forfatter og journalist vil jeg si at dette er den viktigste filmanmeldelsen jeg noen gang har skrevet, fordi den kan bidra til å øke bevisstheten om den raskt voksende virksomheten innen handel med barn.»

Nedenfor ser du traileren til Sound of Freedom.

QAnon samler diverse konspirasjonsteorier med påstander fra diverse høyreradikale grupper. Tilhengerne mener at det i flere dekader har eksistert en dyp stat. Alias en skjult stat innenfor den lovlig valgte regjeringen. Samt hemmelige nettverk av mektige personer i statsapparatene som styrer verdenen. Det finnes foreløpig ingen bevis for at spekulasjonene er sanne.

Ifølge faktasjekkeren til The Washington Post er det heller ingen bevis for påstandene til Tim Ballard og hans gruppe Operation Underground Railroad alias O.U.R. om at 10 000 barn årlig smugles inn i USA for å utsettes for organiserte seksuelle overgrep fra eliten.

Donald Trump siterte denne påstanden i sin State of the Union-tale til kongressen i 2019. Davis County Attorney’s Office i Utah brukte to og et halvt år på å etterforske Operation Underground Railroad for påstått svindel og vitnemanipulering ifølge Deseret News. I mai ble etterforskningen avsluttet uten noen siktelser.

I 2021 kom HBO-dokumentarserien Q: Into the Storm.

Angel Studios samlet inn 130 millioner kroner via crowdfunding til produksjon av TV-serien The Chosen om livet til Jesus Kristus. De har også laget det bibelske dramaet His Only Son. Filmen baseres på beretningen fra Første Mosebok alias Genesis i Det gamle testamentet. Når Herren ber Abraham om å ofre sin eneste sønn Isak. (Gud bare tester ham.)

Angel Studios er snart klare med science fiction-filmen The Shift. Ifølge crowdfunding-nettstedet vil hovedpersonen Kevin «møte djevelen på en måte som avslører hans triks og løgner». Ved «å skinne et lys som skjærer gjennom alt mørke». Han «presenteres for konkrete fristelser de fleste av oss kan forholde seg til, og vi vil se hvordan valgene hans endrer verden», skriver The Christian Post.

Sound of Freedom har ennå ikke fått kinodistribusjon i Norge. 730.no oppdaterer.


Les også: Oppenheimer blir kalt Christopher Nolan sitt mest imponerende verk

Les mer