Hopp til hovedinnhold
true detective sesong 4 night country finale hbo max norge 730no norway alaska
Kali Reis som Trooper Evangeline Navarro, Jodie Foster som Chief Liz Danvers (HBO Max)

True Detective sesong 5 skjer

Er slutten på True Detective sesong 4 alias True Detective: Night Country tilfredstillende?

Oppdatert 22. februar: True Detective sesong 5 får grønt lys av HBO. Issa López skal ha signert en avtale med den Warner Bros. Discovery-eide streamingtjenesten og får styre skuta nok en gang i femte sesong.

«Issa López er det unike, sjeldne talentet som taler direkte til HBOs kreative ånd. Hun hjalp True Detective: Night Country fra start til slutt, og viket aldri fra sin egen prisverdige visjon, og inspirerte oss med sin motstandskraft både på siden og bak kameraet», begynner HBOs storsjef Francesca Orsi i en uttalelse.

(HBO)

«Sammen med Jodie [Foster] og Kali [Reis] sine upåklagelige opptredener, har hun gjort denne installasjonen av franchisen til en enorm suksess, vi er så heldige å ha henne som en del av familien vår», avslutter hun.

Sjekk ut reaksjonene på sesongavslutningen nedenfor. 

(Spoiler-sak!)

True Detective sesong 4 burde hatt flere episoder. Eller mindre løse tråder. Som ventet klarte ikke – eller ville ikke – finalen nøste opp alt på 72 minutter.

Seks episoder korte True Detective: Night Country hadde mer fokus på traumer fra fortiden enn hva som skjer i nåtiden.

Serieskaperen Issa López – som her imponerende nok lager sin første TV-serie – rakk ikke å gi oss en sterk tilknytning til karakterene og forholdene deres i mellom. Samtidig som det noen ganger føles som det mangler noen scener. Dette til tross for at deler av episoder fikk reshoots og tung ADR-justering for å få det til å henge mer på greip. Noe som enkelte ganger skapte kontinuitetsfeil. (Som for eksempel glipper hvor klær bytter farger midt i scener.)

Men seriens produksjonsdesign, foto og lys er en visuell fest. Til tross for at det er natt hver dag. (Ikke s/o Game of Thrones‘ siste sesong.)

Innsatsen fra skuespillerne er også suveren. Oscar-vinneren Jodie Foster har hovedrollen sammen med proffbokseren Kali Reis, som for første gang spiller i en TV-serie.

True Detective sesong 4 finalen True Detective: Night Country - Blue Carpet

Jodie Foster, Issa Lopez og Kali Reis på screening av True Detective: Night Country i Mexico City i Mexico i januar 2023 (Hector Vivas/Getty)

Finalen til True Detective sesong 4 gir oss svarene på hva som skjedde på Tsalal Arctic Research Station.

«Part 6» starter på første nyttårsdag og er hovedsaklig viet Evangeline Navarro (alias Siqiññaatchiaq) og Liz Danvers. Duoen fanger Raymond Clark fra Tsalal og spør om han elsket aktivisten Annie K. Når svaret er ja, torturerer de ham ved å tape hodetelefoner med skrikene til Annie for å få flere svar. Det funker. Han forteller at forskerne jaktet på mikroorganismer hvis DNA på en magisk måte kan «redde verdenen». Interessant. Men han forklarer ikke hvordan.

Ray Clark røper dog at den livsfarlige forurensningen fra Silver Sky-minen i Ennis løsner opp permafrosten, som er nødvendig for forskningen. Jo mer forurensning, jo bedre. (Kan permafrost kun tines via forurensning?)

Annie fant laboratoriet og skjønte at forskerne jukset med rapporteringen av miljøskadene i samarbeid med minen. Win-win for begge. Hun gikk HAM og startet å ødelegge arbeidet deres, noe som gjorde at forskerne impulsivt angrep og drepte henne. (Merkelig at ingen av dem sa «vent litt folkens, la oss først bare binde henne».)

Finn Bennett Kali Reis true detective sesong 4 night country finale hbo max norge 730no b

Britiske Finn Bennett som Officer Peter Prior (HBO Max)

Som TD-fan-service fra Issa López sier Raymond Clark «tid er en flat sirkel». Det samme Friedrich Nietzsche-sitatet om at – ting skjer om og om igjen (litt som en spiral?) – serveres i True Detective sesong 1. (Night Country ble dog opprinnelig skrevet uten TD i tankene.)

Hva skjedde med alle de døde forskerne som True Detective sesong 4 startet med?

Tja, det er litt vagt. Renholderne på Tsalal hevnet Annie ved å storme labben og tvinge mennene til løpe nakne ut på isen i stormen. Hvor de døde av kulde. Eller ble drept av ånden til Annie. Eller en demon.

Mot sluttet av episoden reiser Danvers, men etterlater seg en video som avslører Silver Skys bevisste forurensning i samarbeid med Tsalal.

true detective season 5 hbo max norge

True Detective 1-4 (HBO Max)

Sesongen fra den lille, fiktive byen Ennis i Alaska (basert på North Slope Borough i Alaska) – filmet i Norge Dalvík og Akureyri på Island – er seriens mest sette.

Den har også best anmeldelser.

true detective sesong 5 hbo max norge rotten tomatoes

Men folket har mer delte meninger om True Detective sesong 4 enn anmelderne.

Det gjelder spesielt for finalen.

Nedenfor er noen reaksjoner via X.

True Detective-skaperen Nic Pizzolatto, som var med å lage de tre første sesongene, skulle egentlig skrive sesong 4. Noe som ikke skjedde. Han er ikke fornøyd med det Issa Lopez laget: Les mer

Fun fact: Jodie Foster er den første lesbiske kvinnen som har vunnet to Oscar-priser for skuespill.


Sydney Sweeney som Spider-Woman? Eller slu lureri? 730.no anmelder 🎲

Les mer