Hopp til hovedinnhold
NÅR FOLK HØRER EN HELT ANNEN LYD ENN DEG (SENHORA DO DESTINO)

Yanny eller Laurel – hvilket navn hører du her?

NÅR FOLK HØRER EN HELT ANNEN LYD ENN DEG (SENHORA DO DESTINO)

Da et kollektivt 730 ikke fikk sove i natt var det ikke (bare) på grunn av tropenatt og den overhengende faren for atomkrig, verden har nemlig fått et nytt problem å ta stilling til.

Et kort lydklipp av en mann som sier et navn freser nemlig som en rakett over Internettet, men folk blir ikke enige i om hva han faktisk sier.

Litt som med 2015-fenomenet «Er kjolen svart og blå eller hvit og gull?» aka The Dress. (Kjolen ble så berømt at en forfatter skrev fanfiction om den kort tid etter.)

Yanny eller Laurel? Hør her:

Er dette 2018s svar på The Dress?

Et innlegg delt av 730.no (@730no)


Flere titalls tusen har stemt i 730s uhøytidelige avstemming på Instagram Stories, og i skrivende stund hører 44 % av følgerne våre «Yanny», mens 56 % insisterer på «Laurel».

Fasit er at man kan høre både «Yanny» og «Laurel», da
begge navnene sies omtrent samtidig. («Yanny» med høyere pitch, Laurel med dypere stemme.)
Noen hører kun ett av navnene, andre
veksler, eller klarer til og med å høre begge samtidig. Fascinernede
opplegg.Ifølge forskere The Verge har snakket med kommer forskjellene av tekniske årsaker, men også hjernen din.

Ulike høyttalere (f.eks. mobil vs. pc, med eller uten hodetelefoner) og lydnivå kan gi ulike utslag, men vi har selv opplevd å høre forskjellige navn fra samme dings og innstillinger.Det handler hovedsaklig om frekvenser – eldre mennesker har lettere for å høre «Laurel» ved første lytt fordi muligheten til å høre lyder med høy pitch (som «Yanny») blir svekket med alder. Andre ganger handler det om hva hjernen din forventer å høre.

Noen ganger tar hjernen bare et (ubevisst) valg, fordi det er vanskelig å tolke begge signalene samtidig.Tips hvis du vil prøve å høre «det andre» alternativet:

«Yanny» høres lysere ut, starter før og høres nesten øst-europeisk ut. På norsk blir det nesten «Jjjeeeeniiii». Prøv å høre etter «iiii»-lyden.

«Laurel» er mye dypere, høres amerikansk ut og starter litt senere. På norsk er det omtrent som «Låååruhll». Let etter de tykke «L»-lydene.

Noen hører hovedsaklig «Laurel», men kan skimte en liten «Yanny» i bakgrunnen. Hører du det «ordentlig» skal «Yanny» være like tydelig som «Laurel» er/var.

Det er viktigste er dog å ikke gi opp, prøv eventuelt igjen senere hvis frustrasjonen blir for stor. Plutselih hører du noe helt nytt. Lykke til!


Bonus: Her er en annen «illusjon» hvor ett ord kan høres ut som 4-5 forskjellige:

Se også: Rihanna har laget den eneste sminkevideoen du noensinne trenger å se

Nyeste saker fra 730.no

Les mer