Yahaya Sharif-Aminu delte en melding på WhatsApp og ble dømt til døden

2. okt 2020 kl. 13:20

Yahaya Sharif-Aminu før han ble fengslet (Instagram/ yahayasharifaminu)

Yahaya Sharif-Aminu delte en melding på WhatsApp som har ført til at han kan bli henrettet når som helst.

Lydopptaket han sendte bestod av en sang som inneholdt såkalt blasfemisk tekst om profeten Muhammed. I Kano, Nigeria er dette et lovbrudd som straffes med henging.

Yahaya er bare 22 år gammel og jobber som assistent i et musikkstudio. Akkurat nå er han i fengsel.

Meldingen han sendte spredte seg fort videre  

Dette skapte opptøyer i den svært konservative staten nord i Nigeria. I rettsdokumentene står det at Sharif-Aminu blir dømt for «en blasfemisk uttalelse om profeten Muhammed i en WhatsApp-gruppe» som ifølge Kano sin sharia-domstol skal straffes med dødsstraff.

Dommen som ble gitt 10. august sier at den 22 år gamle gutten skal henrettes med henging. Det er opp til guvernøren å bestemme tidspunktet for henrettelsen fordi alt avhenger av når han signerer henrettelsesordren.

Abdullahi Ganduje, guvernøren i Kano, har sagt til lokale medier at han skal skrive under på henrettelsesordren så snart Yahaya har gjennomført ankeprosessen.

– Jeg kan forsikre dere om at med en gang høyesterett bekrefter dommen, skal jeg signere uten en eneste tvil, sier Ganduje til Nigeria’s Daily post.

Guvernøren i Kano, Abdullahi Ganduje (Twitter/GovUmarGanduje)

Under rettssaken fikk ikke Sharif-Aminu tilgang på advokat

Dette forteller hans nåværende forsvarere til CNN. Deres involvering i saken ble til etter at dommen allerede var satt. De forteller at Yahaya ikke hadde tillatelse til å skaffe seg en advokat før eller underveis i rettssaken.

Dette er et brudd på nigeriansk konstitusjonell lov som omhandler retten til en forsvarer.

Forsvarerne forteller videre at Sharia-domstolen utsatte rettssaken fire ganger fordi ingen advokat fra Legal Aid Council trådde fram for å representere den unge gutten.

Det kan skyldes det sensitive innholdet i saken, men det er uansett en lovpålagt menneskerett å bli tildelt en forsvarer. Denne loven ble ikke overholdt.

Demonstranter i Kano (Idris Ibrahim)

Familien har også måttet lide for Yahayas WhatsApp-melding.

Da nyheten om 22-åringens angivelige blasfemiske delekultur ble offentliggjort, marsjerte demonstranter til familiens hus og ødela det.

Faren så seg nødt til å flykte til nabobyen, og Yahaya søkte dekning, men ble funnet i mars og arrestert av Hisbah Corps – politistyrken som følger sharialoven i Kano.

Disse menneskerettighetene blir brutt, sier Amnesty Norge:

– Ifølge FNs verdenserklæring om menneskerettigheter har enhver rett til liv, frihet og personlig sikkerhet (artikkel 3).

– Ingen må utsettes for tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (artikkel 5).

– Retten til menings- og ytringsfrihet (…) (artikkel 19).

Så, er det noe vi kan gjøre? 

I slike situasjoner er det lett å føle seg hjelpesløs. En ting du kan gjøre er å skrive under på Amnesy sin underskriftskampanje som skal bli sendt til guvernøren.  Den finner du her.

Du kan også skrive under på Stopp bruken av dødsstraff.

View this post on Instagram

Haster! 22 år gamle Yahaya er dømt til døden kun for å ha delt en sang. Henrettelsen kan skje når som helst. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Sammen kan vi gjøre alt i vår makt for å stanse henrettelsen. Bruk stemmen din og signer underskriftsaksjonen på amnesty.no nå (link i bio)✍🏼

A post shared by Amnesty International Norway (@amnesty_norge) on

Skriv under på Amnesty sin kampanje her!