Hopp til hovedinnhold
will smith resigns academy awards oscars jada pinkett smith
Will Smith og Jada Pinkett Smith på Academy Awards 2022 (David Livingston/Getty)

Will Smith trekker seg fra Oscar-organisasjonen the Academy

Will Smith velger selv å forlate Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Samtidig som Oscar-organisasjonen vurderer konsekvensene av handlingen til Will Smith under prisutdelingen, hvor han klasket til Chris Rock, trekker skuespilleren seg. Det forteller 53-åringen natt til lørdag.

Les uttalelsen til Will Smith og hans PR-team nedenfor.

will smith resigns academy of motion picture art and sciences oscars jada pinkett smith oscars

Academy of Motion Picture Arts and Sciences

«Jeg vil fullt ut akseptere alle konsekvenser for min oppførsel. Handlingene mine ved den 94. Oscar-utdelingen var sjokkerende, smertefulle og utilgivelige. Listen over de jeg har såret er lang og inkluderer Chris, hans familie, mange av mine kjære venner og kjære, alle de tilstedeværende og globale publikummere hjemme», skriver Will.

«Jeg sviktet Akademiets tillit… Og fratok andre nominerte og vinnere muligheten til å feire og bli feiret for deres ekstraordinære arbeid. Jeg er knust. Jeg ønsker å sette fokus tilbake på de som fortjener oppmerksomhet for sine prestasjoner. Og la Akademiet komme tilbake til det utrolige arbeidet det gjør for å støtte kreativitet og kunstnerskap i film. Så jeg trekker meg fra medlemskapet i Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Jeg vil akseptere eventuelle ytterligere konsekvenser som styret finner passende.» 

«Endring tar tid, og jeg er forpliktet til å gjøre jobben for å sikre at jeg aldri igjen lar vold innhente fornuften», avslutter veteranen.

will smith resigns academy awards oscars jada pinkett smith oscars

Will Smith gråter under takketalen og sammenligner seg med Richard Williams; faren til Venus og Serena Williams (Neilson Barnard/Getty)

Oscar-arrangøren Academy of Motion Picture Arts and Sciences ble stiftet i 1927 for å fremme filmkunst og -vitenskap. Akademiet har 9900 medlemmer fra 36 land. Kriteriet er at man har bemerket seg innen filmindustrien.

Ledelsen for organisasjonen skal ha møte 18. april for å avgjøre hva som blir konsekvensen av klasket Will Smith ga Chris Rock midt i den direktesendte TV-sendingen. Grunnet en vits om kona Jada Pinkett Smith.

I løpet av de 94 årene med Oscar har ingen vinnere noensinne fått priser trukket tilbake. (Utenom én gang grunnet en teknisk feil med et årstall på en film.) Will Smith trenger dermed kanskje ikke å frykte å måtte levere tilbake Oscar-statuetten. (Samtidig har det aldri skjedd at en Oscar-nominert skuespiller går opp på scenen og klasker til en kollega under showet…) Men Akademiet utviser medlemmer. Harvey Weinstein ble kastet ut av Oscar-foreningen i 2017. Mogulen har selv vunnet én Oscar. (I 1998 for Shakespeare in Love. Til sammen har filmene som han har vært med å produsere vunnet 81 Oscar-priser.) Bill Cosby fikk sparken av Akademiet i 2018.

En konsekvens av hendelsen kunne vært at organisasjonen kastet ut Will Smith. I så fall kom han dem altså i forkjøpet.

Les mer: Academy Awards-arrangøren hevder at Will Smith nektet å forlate Oscar-showet

På søndag vant Will Smith som ventet sin første Oscar for King Richard, hvor han har hovedrollen. Den biografiske filmen fokuserer på Richard Williams; faren til Venus og Serena Williams. Filmstjernen har tidligere vært Academy Awards-nominert for Ali og The Pursuit of Happyness.

2022 Vanity Fair Oscar Party Hosted By Radhika Jones - Arrivals

Academy Awards 2022: Will Smith med sin første Oscar-pris på Vanity Fair-festen til Radhika Jones på Wallis Annenberg Center for the Performing Arts i Beverly Hills (Lionel Hahn/Getty)

Hva skjedde helt nøyaktig?

Chris Rock kommer ut på scenen for å dele ut prisen for beste dokumentarfilm. Først kjører han stand-up med litt mild roasting av skuespillerne som sitter foran ham. Etterhvert sier han til Jada Pinkett Smith…. – Jada, jeg elsker deg. G.I. Jane 2, gleder meg til å se den. (I Ridley Scott-kalkunen G.I. Jane spiller Demi Moore en soldat som er kortklipt på hode.)

Først ler Will av vitsen, og så ser han at Jada ruller med øynene. Han går da opp på scenen og klasker til Chris. Når han går tilbake smiler han, mens Jada ler. Deretter skriker Will to ganger «keep my wife’s name out of your fucking mouth».

Will og Jada lever veldige offentlige liv, og Jada har showet Red Table Talk med datteren Willow Smith og moren Adrienne Banfield-Norris hvor de åpner opp om private problemer. I deres tredje sending i mai 2018 røpet Jada at hun har alopecia areata. Annen kontekst som kan være relevant er at Chris Rock også vitset om Will og Jada – og andre skuespillere – under Oscar-utdelingen for 6 år siden da han var vert: Se video fra Oscar 2016 hvor han roaster ekteparet

Nedenfor er en viral video av hendelsen på søndag, filmet bak Will og Jada. Man kan se at hun ler når Will slår Chris.

Will Smith gråt i takketalen og sa beklager til Akademiet. Men på etterfesten var han i toppform og danset til sin egen låt med statuetten i hånden. Flere medier hevder at Oscar-komitéen skal ha blitt ekstra skuffet over dette.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 730.no (@730no)

Forresten: Chris Rock delte altså ut prisen for beste dokumentarfilm. Vinneren ble Questlove fra The Roots og hans film Summer of Soul, om Harlem Cultural Festival i 1969. (Fakta: Questlove og Will Smith kommer fra samme by; Philadelphia.)

Se også: Zoe Kravitz kritiserer Will Smith for å ha slått Chris Rock – blir raskt kansellert på Twitter

Nyeste saker fra 730.no

Les mer