Hopp til hovedinnhold
Will Smith Trevor Noah The Daily Show Emancipation Oscar Oscars Chris Rock
Will Smith gjør sin første Late Night-opptreden etter Oscar-lurvelevenet (Comedy Central)

Will Smith snakker ut om Oscar og Chris Rock: – Det var en forferdelig kveld

Will Smith gjør sitt første ordentlige intervju etter skandalen.

Den neste filmen til Will Smith er solid Oscar-mat. Og selv om han er utestengt fra selve utdelingen i en hel dekade kan han fortsatt vinne priser. Men da hjelper det å være på godsiden til akademiet…

Nå har Willard (født i 68) startet promoteringen i forkant av neste års utdeling. Og han gjør svært god figur!

Det er Trevor Noah og The Daily Show som får æren av å intervjue Will Smith først.

I en prat med sørafrikaneren (født i 84), som snart går av som programleder, sier Will at han har reist 30 timer for å møte ham.

Will kommer nemlig rett fra Pole to Pole-innspilling med National Geographic i Bhutan.

Men han er ikke først og fremst på plass i New York for å preike om eventyrlige reiser.

Chris-Rock-Will-Smith-Oscar-punch-slap-slag-2022
(Getty)

Hele verdenen var tilskuere da en emosjonell Will Smith klasket til Chris Rock på Oscar-scenen etter en vits om Jada Pinkett Smith.

– Jeg kan bare forestille meg hvordan det har vært for deg, for det har vært rart for mange av oss, sier Trevor Noah om det som skjedde.

– Du er Will Smith, en av de største filmstjernene som noen gang har eksistert… En av favoritt-menneskene jeg har sett på skjermen, fortsetter han.

– Og så har du Oscars, hvor du vinner din første, velfortjente Oscar… Men det er samtidig en av de beste og verste dagene i ditt liv. Først og fremst, hva har reisen vært siden den dagen? Alle spekulerer, men hvordan har det vært for deg?, spør programlederen.

– Det var en forferdelig kveld, som du kan forestille deg, svarer Will ærlig.

– Det er mange nyanser og kompleksiteter ved det, men til syvende og sist mistet jeg det, innrømmer han.

– Jeg tror det jeg vil si… Du vet bare aldri hva noen går etter. I publikum nå sitter du ved siden av fremmede. En mistet moren sin forrige uke. Noen har et sykt barn. En mistet akkurat jobben. Noen fant akkurat ut at partneren er utro. Det er alle disse tingene om fremmede og du vet ikke hva som foregår i livene deres. Og jeg gikk gjennom noe den kvelden.

– Ikke at det rettferdiggjør min oppførsel i det hele tatt, du spurte hva lærte jeg… Vi må bare være greie mot hverandre, mann. Det er hardt. Det mest smertefulle for meg var at jeg tok min smerte og gjorde det smertefullt for andre. Jeg forstår hva de mener med «sårede mennesker sårer folk», fortsetter han.

Will Smith og Jada Pinkett Smith (Robert Gauthier / Los Angeles Times via Getty Images)

Trevor Noah forteller om noen som har sagt at vi på Oscars fikk se «den virkelige Will Smith». Selv mener han at det motsatte er tilfelle.

38-åringen har lest boken til Will, og vet at han har opplevd mye vondt i livet. Trevor mener at øyeblikket hvor han mistet besinnelsen er en av tingene skuespilleren virkelig har prøvd å unngå.

Will Smith er enig.

– Det var mange ting, det var den lille gutten som så faren sin banke opp moren sin… Alt det boblet frem i det øyeblikket, sier han.

– Det er ikke den jeg vil være. Du har kjent meg lenge, du vet det. Men dere vet det kanskje ikke, sier han til publikum, som begynner å le og juble.

– Jeg tror ikke det er den du er. Jeg tror alle kan gjøre feil, sier Trevor og får Will til å gråte en skvett.

Trevor sier videre at han syntes det var forskrudd å se Will Smith på en liste over «problematiske skuespillere» sammen med folk som forgriper seg på barn.

Og Will var ikke seg selv etter klasket.

– Jeg var borte, mann. Det var et sinne som hadde samlet seg over lang tid, sier han.

– Jeg forstår smerten. Nevøen min er ni år, han er den søteste lille gutten, han hadde vært våken til sent for å se sin onkel Will. Vi sitter på kjøkkenet, han sitter på fanget mitt med Oscar-statuetten i hånden. «Hvorfor slå du den mannen onkel Will?», sier han og gråter litt til.

will smith resigns academy awards oscars jada pinkett smith oscars
Will Smith gråter under takketalen og sammenligner seg med Richard Williams; faren til Venus og Serena Williams (Neilson Barnard/Getty)

Will Smith er hos The Daily Show for å lansere den potensielle Oscar-filmen Emancipation.

Det kommende historiske dramaet til Apple+ ble filmet sommeren 2021, altså før Oscar-skandalen tidligere i år.

Nå er han redd for at hans personlige tabbe skal ramme flere enn ham selv.

– En ting som dreper meg… Emancipation er mesterverket til Antoine [Fuqua]. Han har skapt et virkelig mesterverk, sier han og skryter av crewet.

– Og tanken på at de kan bli nektet [Oscar] på grunn av meg… Det dreper meg. Jeg håper at deres verk blir hedret og at deres verk ikke blir tilsmusset av en forferdelig avgjørelse fra meg.

I filmen (som bør få Frigjøring som norsk tittel) spiller Will slaven Peter aka Whipped Peter.

Han rømmer fra en plantasje i Louisiana etter å ha nesten blitt pisket ihjel av slavehandlerne.

– Amerikansk slaveri var et av de mest brutale aspektene av menneskelig historie. Det var noe som var så uforståelig, det er vanskelig å forstå graden av menneskelig ondskap, sier Will til Trevor Noah.

Emancipation will smith trailer apple tv plus oscar
Emancipation med Will Smith som slaven Peter (Apple TV+)

Han forteller videre at filmen handler om tiden fra slaver ble offisielt frigjort 1. januar 1865 til mange av slavene (spesielt i sør) faktisk ble frigjort 19. juni samme år.

– Det er en vakker, vakker film.

– Datteren min spurte om vi virkelig trenger enda en slavefilm, og jeg sa «baby jeg lover deg, jeg vil ikke lage en slavefilm. Dette er en frihetsfilm», sier han til stor applaus fra publikum.

Du kan se hele den 21 minutter lange praten nedenfor.

Se også: Amerikas mest forhatte kvinne får egen serie

Les mer