Hopp til hovedinnhold
Will Smith takker for Oscar-prisen for beste skuespiller for King Richard kort tid etter episoden med Chris Rock (Neilson Barnard/Getty)
Will Smith takker for Oscar-prisen for beste skuespiller for King Richard kort tid etter episoden med Chris Rock (Neilson Barnard/Getty)

Will Smith-filmen til Netflix og Bad Boy 4 settes på vent

Will Smith merker konsekvensene allerede nå.

Det er kun en uke siden Will Smith klasket til Chris Rock under Oscar-utdelingen på direktesendt TV. Men handlingen får allerede konsekvenser. I kjølvannet av Academy Awards har produksjonen av hans Netflix-film Fast & Loose brått blitt lagt på is, ifølge The Hollywood Reporter. Streameren annonserte filmen i 2021. Det er ikke klart når – eller om – Netflix fortsetter produksjonen.

Sony Pictures setter en foreløpig stans på produksjonen av Bad Boys 4 – oppfølgeren til Bad Boys for Life.

Fast & Loose er en original historie om gangstersjefen John Riley (Will Smith) som blir angrepet og våkner opp i Mexico uten hukommelse. Etterhvert forstår John at han har levd et dobbeltliv som både styrtrik kriminell og som ganske blakk CIA-agent. Det var buderunder på filmen mellom Paramount, Sony, Warner Bros., Amazon Prime Video og Netflix, hvor sistnevnte altså vant. Men etter Oscar-skandalen setter Netflix seg på gjerdet.

Omdømmet til Will Smith – kanskje en av jordklodens 100 mest kjente personer – har tross alt fått seg en stor klask.

18. april skal Oscar-arrangøren Academy of Motion Picture Arts and Sciences bestemme hva som blir konsekvensene for Will Smith. Det var forventet at Akademiet ville sparke ham. Will Smith og hans presse-team kom dem PR-messig taktisk nok i forkjøpet ved at filmsuperstjernen sa opp medlemskapet i en storslagen uttalelse.

Oscar-arrangøren Academy of Motion Picture Arts and Sciences ble stiftet i 1927 for å fremme filmkunst og -vitenskap. Akademiet har 9900 medlemmer fra 36 land. Kriteriet er at man har bemerket seg innen filmindustrien.

Hva betyr det at Will Smith forlater Oscar-akademiet?

Medlemmene er med å stemme frem de nominerte og vinnerne, samt at de får tilgang til screener av alle filmene. Dette, og andre goder, mister Will. Men han kan fortsatt bli nominert og dra på Academy Awards. Man trenger ikke være medlem av Akademiet for å nomineres eller inviteres til Oscars. Det vil dog se rart ut at Will stiller på utdelingen etter dette. Eller at Oscar-medlemmene nominerer ham.

«Jeg trekker meg fra [Akademiet]», skriver Will Smith natt til lørdag norsk tid. «Jeg vil akseptere eventuelle ytterligere konsekvenser som styret finner passende.» Du kan lese hele uttalelsen her.

Chris-Rock-Will-Smith-Oscar-punch-slap-slag-2022

(Getty)

Hva kan bli konsekvensene?

Om to uker får vi vite hva som blir utfallet for Will Smith. Han mister neppe sin ferske, eneste Oscar, ettersom ingen skuespillere noensinne har blitt fratatt sin Oscar-pris. (Den eneste gangen en Oscar-pris har blitt annulert var i 1969 grunnet en teknisk feil. Filmen Young Americans vant da Oscar for beste dokumentar, men det viste seg at den hadde blitt utgitt i 1967.)

Samtidig som Will tenker på sitt image, gjør Akademiet det samme. Ingen skal stå på deres scene og føle seg utrygge basert på hva de sier. Ingen skal få lov til å ødelegge showet for alle de andre vinnerne. At Will Smith sier opp medlemskapet er sannsynligvis ikke nok for Oscar-foreningen. En mulig konsekvens kan bli at Will blir bannlyst fra fremtidige utdelinger. Eller at han fra nå av ikke lenger kan nomineres.

Har det mye å si for Will Smith hvis han blir «kansellert» av Academy Awards?

Skuespilleren er en superstjerne med en 30 år lang, kolossal karriere. Selv om det er en del filmflopper på CV-en (som man ikke husker), er han kjent for å trekke folk til kinosalene via store blockbustere over hele verdenen. I tillegg til å briljere med mindre, mer karakterdrevne filmer.

Dårlig stemning mellom Will Smith og Oscar-gjengen trenger ikke å bety så mye for karrieren til Will. Men mange – selv fans – er skuffet over at han slo Chris Rock (på grunn av en dårlig vits om Jada Pinkett Smith). Flere reagerte også på at Will drar inn Serena, Venus og Richard Williams som en slags indirekte rettferdiggjøring av handlingen under takketalen for King Richard-prisen. Mens tårene renner. For så å rett etterpå danse med Oscar-statuetten og rappe til sin egen «Gettin’ Jiggy Wit It» på Vanity Fair-festen. Som om ingenting hadde skjedd.

Will Smith lever av å være godt likt av så mange som mulig. 53-åringen har ansatt en stor sosiale medier-stab for å bli den mest populære skuespilleren på Instagram og TikTok.

Hva blir statusen hans i Hollywood?

Som nevnt overfor har vi allerede sett at Netflix og Sony Pictures har kalde føtter. Det kan nå føles risikabelt å bruke (for eksempel) 1 milliard kroner på en Will Smith-film i 2022.

I fjor filmet hans sin neste storfilm; Emancipation med regissør Antoine Fuqua (Training Day). Her spiller Will slaven Peter. Etter at slavehandlere nesten pisker ham i hjel, rømmer han fra en plantasje i Louisiana. Peter overlister de kaldblodige jegere til slaveeieren Fassel (Ben Foster), mens han tar veien nordover, hvor han slutter seg til unionshæren.

Emancipation baseres på den sanne historien slaven Gordon. (Fotografier av hans nakne, kraftig piskede rygg ble publisert over hele verdenen i 1863, og ga avskaffelsesbevegelsen bevis på grusomhetene til amerikansk slaveri.)

Filmen lages av Will Smiths selskap Overbrook Entertainment for Apple TV+. Streameren har ennå ikke uttalt seg i kjølvannet av Oscar-hendelsen.

Se viral video filmet fra salen som viser reaksjonen til Jada Pinkett Smith når Will Smith klasker til Chris Rock

Nyeste saker fra 730.no

Les mer