Hopp til hovedinnhold
TO ÅRS VENTETID ER ENDELIG OMME - WESTWORLD ER TILBAKE! (HBO NORDIC)

Westworld har aldri vært bedre?

TO ÅRS VENTETID ER ENDELIG OMME – WESTWORLD ER TILBAKE! (HBO NORDIC)

 
OPPDATERT 1. MAI: I KVELD GA HBO GRØNT LYST TIL WESTWORLD SESONG 3. DEN ANDRE SESONGEN STARTET 22. APRIL. LES VÅR VURDERING NEDENFOR. 
 
Anmeldelsen inneholder noen spoilere fra sesong 1. 
Dersom den nyankomne norske våren blir litt vel realistisk for med alle dens is-slurpende, fuglekvitrende og svetteflekk-dannende tendenser, har vi en gladnyhet til deg: 
Den AI-drevne og virkelighetsfjerne kassasuksessen Westworld er endelig tilbake, og cowboyleken har aldri vært mer engasjerende.
Skapere Jonathan Nolan og Lisa Joy fortsetter på den dominerende førstesesongen (HBOs mest sette noensinne), og utvider den allerede rike science fiction-kulturen med intense tilskudd til den allerede ville vesten.
På sett og vis kan man se på den briljante finalen som en smakebit på premien vi får nyte etter ni episoder med delvis treig historiefortelling (for litt langdrøyd var det), mens andre sesong er selve belønningen. 
 


WESTWORLDS COWBOY-MORO BEVISER ENDELIG HVORFOR DEN ER EN MÅ-SE-SERIE (HBO NORDIC) 
 

Den nye dosen med ørken-moro må takle de dramatiske følgene av den fascinerende sesongfinalen: 
Dolores når sentrum av forrige sesongs metaforiske labyrint, blir fullstendig bevisst og sitter med muligheten for å ødelegge hele parken. Westworld settes i krisemodus som følge av at robotene har gått inn i et nytt, alt-ødeleggende og alt-oppslukende narrativ. Parkens sjef over alle sjefer, Ford, er død, og uten noen kaptein som kan få skuten på riktig kurs igjen, er står hele dens fremtid på spill. 
Og, ja: William alias The Man in Black har fått viljen sin: Robotene kan nå drepe på ekte. Så mye for ctrl+alt+delete. 
Sesongen river opp de litt for komfortable rutinene forgjengeren leverte, og det friskeste pustet kommer for det vide karakterrosteret. 
Med mindre begrensninger i parken legges det til rette for et vidt spekter av nye dynamikker, noe ala det Dolores fikk oppleve gjennom oppvåknelsesprosessen – og det byr på latterlig mye moro.


ED HARRIS FORTSETTER I SIN FASCINERENDE SINNA-ROLLE SOM WILLIAM (HBO NORDIC)

Innbyggerne våre settes inn i en rekke nye, og delvis uventede scenarioer. De blir mer impulsive, skaper mer leven, og først nå føles Westworld som noe vi virkelig kan investere i følelsesmessig. Plutselig fikk Cowboy-Laila Terrormor Dolores litt konkurranse som seriens mest åpenbare favoritt. 
Apropos favoritter: Glem Kygo, Kong Harald og Astrid S – Ingrid Bolsø Berdal er verdens kuleste nordmann / nordkvinne / nordperson for øyeblikket. Vi stemmer for gratis slange-tattoveringer til hele folket i solidaritet.

Dette tar bort mye av det som plaget oss litt ved den første sesongen, hvor selv det å legge til enkelte nyanser i hver av historiene vi fikk se bli repetert så innmari mange ganger fikk det til å føles litt tamt.
 
Det var en grunn til at vi aldri så Groundhog Day med Bill Murray, #foråsidetsånn.
Samtidig er det fortsatt enkelte av den superville vestens beboere som vandrer litt for mye i gamle, utgåtte trakter og ikke helt får utnyttet sitt potensiale – vel, ennå i hvert fall. 
Tokten videre ut i Westworld viser også at det er særdeles mye vi ennå ikke har blitt introdusert for i serien, som smått ble hintet til gjennom første sesong. Nolan og Joy har ennå ikke spilt essene de har i ermet, som er særdeles imponerende etter den rike runden med episoder vi fikk tilbake i 2016.
 


SESONGEN SKAPER NYE DYNAMIKKER FOR KARAKTERENE, NOE SOM BYR PÅ MYE BRA DRAMA (HBO NORDIC)

Manuset og spenningsobyggingen er skarpere enn den har vært før, som gjør at selv de valgene Westworld tar som egentlig er relativt forutsigbare i en serie som handler om roboters del i samfunnet fortsatt er underholdende som fy. 
På en litt kjipere side beholder dessverre serien sin tendens til å levere langt færre svar enn den stiller spørsmål. Her snakker man ikke på Lost-nivå hvor man får delt ut puslebit etter puslebit for å danne et bilde. Westworld teaser deg med sentrale hjørnebrikker for puslespillet, men viker unna og sager heller bitene i ujevne deler. 
Vi serveres også en litt for stor dose med tilsynelatende ubetydelig surr, som lett kunne blitt kuttet ut for å skape bedre flyt. Når man venter 17 måneder på en ny sesong, så kjennes det litt merkelig å få levert scener hvor man blir sittende og tenke «hvorfor måtte jeg egentlig se det?».
Allikevel gjør ikke noe av dette så altfor mye. Lysten til å se videre er fortsatt like sterk, og vi har fortsatt fullstendig tiltro til at Nolan og Joy leder oss gjennom serien på riktig måte – som kjennetegner et latterlig sterkt drama. 
 


HVA VIL DOLORES GJØRE NÅ SOM HUN FRI VILJE OG POTENSIELT KAN ØDELEGGE PARKEN? (HBO NORDIC)

En generell oppfatning man sitter med er at andre sesong føles mer finpusset. Spenningen sitter sterkere, humoren treffer bedre, actionsekvensene har aldri vært heftigere og vi har aldri vært mer investert i robotlivet og cowboyleken.  
Etter én sesong hvor de har fått tid til å sette ting skikkelig opp, som et slags underholdende forarbeid, kan vi nå endelig høste inn etter tålmodigheten vi sådde i 2016. 
Her trengs ingen lasso for å holde oss festet i setene lenger, for Westworld lever ENDELIG opp til sitt rykte som en må-se-serie. 
Terningkast 5.
 
Nye episoder av Westworld slippes ukentlig på HBO Nordic hver uke, fra og med mandag 23. april.  
Anmeldelsen er basert på de fem første episodene av sesong to. 

 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer