Hopp til hovedinnhold
(SPOON TRAIN)

– We fuckin’ love Norway!

I januar ga Chris Winfield, Dan Hesketh, Håkon Møller, Rudi Johansen, Fredrik Baden og Sturla Hinze ut albumet Lifting Ships. Drunken Promises ble kjapt listet på P3. De blir lagt merke til for sin energiske og sjarmerende indierock, og blir husket for sine fartsfylte liveshow.

Vi møter frontgutta Dan og Chris på rockebula Revolver i Oslo. For tre år siden hadde de aldri vært i Norge før. Landet med den langstrakte kysten og de rike skogene var kun noe de hadde hørt om. En forelskelse skulle forandre på alt det.

Men først må vi skru tiden enda litt lengre tilbake. Tilfeldighetene gjorde at Dan og Chris i det hele tatt møttes, da begge hadde forlatt hjemlandet England for å søke nye opplevelser i Salvador, Brasil.

– Jeg hadde en venn som bodde i Salvador, så jeg dro dit for å besøke han. Der møtte jeg Dan og ble øyeblikkelig forelsket. Neida, men vi ble sykt gode venner veldig fort, forteller Chris om hvordan guttene møttes for første gang.

Sammen med en tredje kompis ved navn Murilo levde guttene livets glade dager i sambarytmens land. Festing og jobb gikk hånd i hånd, og kompisene knyttet et sterkt bånd. Selv om Murilo ikke er sammen med dem i Norge, har han fått en spesiell plass likevel.

– Vi skulle ønske Murilo også var i Norge. Da vi skulle finne bandnavn sa den ene «casa» mens den andre sa «murilo». Så da ble det det. For skulle han ikke være med i bandet så måtte han være en del av bandnavnet.

Etter en stund møtte guttene to norske venninner som var på tur i Brasil. De ble fort en firkløver, og da tiden var inne for å reise videre valgte de å følge kjærestene tilbake til Norge. Da kunne de ikke et ord norsk, og hadde ikke noe jobb å gå til.

– Det som er var at kjæresten min, Astrid, ville egentlig til London, mens jeg ville til Oslo. Jeg vant. Så da dro vi til Norge og bodde hos Dan som hadde fått seg en bitteliten leilighet, der alle fire bodde, forteller Chris.

Guttene hadde ikke skrevet så mye før, men opplevde fort at det å skrive kom veldig naturlig. Hvert ord på plata er hva som har skjedd med dem de siste årene. Guttene innrømmer at i begynnelsen var det mest for å ha det gøy, og det å spille konserter ble eneste måten å få gratis øl på. Etter å ha blitt introdusert til venner av venner har resten av bandet smått om sen tatt form.

– Vi har alltid hatt trua, selv om vi til tider ikke har hatt peiling på hva vi driver med. Vi la bare sjela vår i det. Casa Murilo er ungen vår, og noen ganger vil Dan at den skal lære fransk mens jeg vil at den skal lære tysk. Vi må utfordre hverandre, og finne et kompromiss. Nå som albumet er ute, er det hundre kilo som er løftet fra våre skuldre. Det vi har hatt i hodet vårt i to år er ute. Vi klarte det, sier Chris.

Ved siden av Casa Murilo jobber Dan i barnehage, og har norske barns fremtid i sine hender. Selv mener han at han er en jævel på å imitere Kaptein Sabeltann. Dan og kjæresten har fått sin egen leilighet i Oslo, og guttene er enige om at de ikke vil tilbake til verken Salvador eller England med det første.

I bookleten deres har dere takket Ole Gunnar Solskjær. Hvorfor det?

Fordi han er en helt. Han er respektert i hele verden. Også er vi store Man U-fans da. Vi håper at vi får en autograf en dag.

Guttene fortsetter å snakke veldig varmt om Norge, som har blitt deres andre hjem.

– We fucking love Norway!, ubryter Dan.

Hva er det beste med Norge?

Chris: – Skjerstad, som er et lite sted i nord. Det er så vanvittig flott der, med sine fjorder og fjell. Det er veldig eksotisk. Også er det artig med alle elgene der oppe, pissing people off. Naturen generelt er vanvittig. Jeg trodde Norge var mer likt England, men dere har mange skatter.

Dan: – Dugnadsånden i Norge er fantastisk. Det beskriver norsk identitet. I England har vi ikke et ord for dugnad, det må beskrives. Bare det at dere slipper det er spesielt. Det forklarer hvorfor det er så flott å bo her. Ingen har delt så mye av sin velståenhet som nordmenn. Norge gir deg mulighet til å gjøre hva du vil. Det er det minst materialistiske landet av de seks landene jeg har bodd i.
Last ned Lifting Ships: iTunes
Se også: Imogen Heap til 730: – Jason Derulo ødela ikke låten min

Nyeste saker fra 730.no

Les mer