Hopp til hovedinnhold
Joaquin Phoenix som komiker Arthur Fleck som blir til Joker (SF Studios/Warner Bros)

Warner Bros. forsvarer Joker i åpent brev

Joaquin Phoenix’ versjon av The Joker er en mye mørkere og mer realistisk Joker enn den Jared Leto spiller i Suicide Squad.

Dessuten mener enkelte at regissøren og produsenten Todd Phillips og Bradley Cooper og hovedrolleinnehaveren fremstiller DC Comics-karakteren på en faretruende sympatisk måte.

Noe som indirekte kan oppfordre seere til å utføre voldelige handlinger.

Det er syv år siden en person som refererte til seg selv som The Joker skjøt 58 personer i en kinosal som viste The Dark Knight Rises i Aurora, Colorado.

24-åringen var besatt av Batman-universet, inkludert en Batman-fanfilm om en selvtekter som skyter kriminelle.

Joker-kostymer vil prege halloween 2019 (SF Studios/Warner Bros)

I forbindelse med nye Joker har ofre fra masseskytingen og familiemedlemmer skrevet et åpent brev til Warner Bros.-direktøren Ann Sarnoff.

De ber ikke om at filmen stanses, men oppfordrer studioet til å donere penger til veldedighetsorganisasjoner som jobber for å støtte ofre for våpenvold og slutte å støtte politikere som tar imot penger fra NRA og derfor stemmer mot strengere våpenkontroll.

(Joker skal ikke vises i kinosalen hvor masseskytingen fant sted.)

Robert De Niro som talkshow-vert Murray Franklin som slipper til Joker (SF Studios/Warner Bros.)

– Vi vil understreke at vi støtter ytringsfriheten. Men som alle som har sett en tegneseriefilm kan fortelle deg; store krefter krever stort ansvar. Det er derfor vi oppfordrer dere til å bruke deres massive plattform og innflytelse til å hjelpe oss å slåss for å gjøre det tryggere med færre våpen, står det i brevet ifølge The Hollywood Reporter.

Zazie Beetz, Joaquin Phoenix og regissør Todd Phillips på Joker-premieren på Venice Film Festival (Tristan Fewings/Getty)

Aurora-ofres etterlatte forteller at den nye filmen om DC Comics-skurken vekker vonde minner.

– Jeg trenger ikke å se et bilde av (drapsmannen), jeg trenger bare å se et promobilde fra Joker, så ser jeg morderen, sier Sandy Philips, hvis 24 år gamle datter, Jessica Ghawi, var blant de drepte.

Warner Bros. skriver også et åpent brev.

De forteller at alle som berøres av skyteepisoder har deres dypeste sympati, samt at de svarer kritikere som mener jokeren fremstilles sympatisk.

– Intensjonen til filmen, filmskaperne og studioet er ikke å fremstille denne karakteren som en helt, skriver Warner Bros.

Les brevet her:

Studioet skriver at de lenge har donert til voldsofre – inkludert personer fra Aurora – og minner om at deres eier WarnerMedia er engasjert i kampen mot strengere våpenlovgivning for å redusere det de beskriver som en epidemi.

Samtidig skriver de at en av funksjonene til historiefortelling er å fremprovosere vanskelige diskusjoner om kompliserte temaer.

(SF Studios/Warner Bros)

Warner Bros. understreker at Joker og karakteren – naturligvis – ikke er ment som støtte til noen form for vold.

Les: De minner om at dette bare er en film.

Donald Trump har ennå ikke kommentert Joker-kontroversen. I forrige måned trakk Universal Pictures tilbake en film etter protester fra blant andre den amerikanske presidenten.

Se også:

Hva sier anmelderne om Joker?

Nyeste saker fra 730.no

Les mer