Hopp til hovedinnhold

Vrien dokumentar endelig klar: A Tribe Called Quest

A Tribe Called Quest

Ikoniske A Tribe Called Quest skapte et navn for seg selv på 90-tallet som pionerer av «alternativ», «intelligent» hip-hop, og legendariske låter som «Can I Kick It» og «Bonita Applebum» var med å sementere gruppas status som noen av de mest innflytelsesrike i raphistorien.

Som selverklært superfan var det nettopp dette skuespiller Michael Rapaport ønsket å dokumentere; deres musikalske reise og medfølgende påvirkning på hip-hop-sjangeren, sett gjennom øynene til Q-Tip, Ali Shaheed, Phife Dawg og Jarobi. Rapaport, som er kjent fra blant annet 90-talls-klassikeren Higher Learning med Ice Cube, fikk ideen på en ATCQ-konsert i 2006, og fikk umiddelbart drahjelp av NaS til å realisere prosjektet.

Fortsetter under traileren.


Dokumentaren debuterte på Sundance Film Festival i januar og fikk ekstra mye oppmerksomhet grunnet et hav av kontroverser som skapte bølger rundt prosjektet. I tiden før visningen annonserte Q-Tip på Twitter at han tok avstand fra filmen. Videre var ingen av medlemmene i ATCQ tilstede ved premieren (slik en skulle forvente), bortsett fra utstøtte Phife Dawg, som endte opp med å bryte sammen i tårer foran et overrasket publikum under intervjuet foretatt i salen direkte etter visningen.

Fortsetter under klippet.

Konfliktene ser ut til å ha røtter i flere ting, men mye kan spores tilbake til en krangel over medieuttalelser mellom Q-Tip og Phife, som Rapaport fanget på film under Rock The Bells-festivalen i Seattle 2008. Gruppas medlemmer skal etter sigende ha kommet med protester angående retningen dokumentaren tok, og hevdet at de hadde blitt lovet rollen som produsenter. Argumentet var at det ble for mye «reality-tv-fabrikkerte» krangler, og for lite innblikk i ATCQs kreative prosess. Da deres protester ble oversett surnet forholdet mellom gruppa og regissøren, og i kjølvannet ble spente fans vitne til en ordkrig i media. Konflikten nådde sitt klimaks da Tip, ved en feiltagelse, fikk tilsendt en epost der en av produsentene rettet seg mot Rapaport og skrev: «First off let’s close the Billing Block and put it on the poster so they can’t get on that. Then we’ll fuck them on everything else.» I et intervju med MTV News (se alle 7 delene her) oppsummerer Shaheed, Q-Tip og Jarobi sin versjon av hendelsene:

Fortsetter under klippet.
Rapaport på sin side, forklarte i et detaljert intervju med Complex, at gruppa aldri hadde blitt lovet produsentrollen, at noe slikt ville være unaturlig ettersom de ikke hadde bidratt på denne måten, og at det ville skadet dokumentarens integritet. Videre hevder han at protestene, som primært ble fremstilt av Q-Tip, kom først etter at han hadde sett filmens final-cut. Epost-uttalelsen blir avfeid som ren frustrasjon grunnet den dårlige timingen på innvendelsene, og Rapaport understreker at 50% av filmens inntekter går direkte til gruppa, hvilket skulle tilsi at det aldri var snakk om å «fucke dem» på andre måter enn å nekte dem producer-credits.

Uansett hvilken side en velger å tro; her er det musikkhistorie, beef og intriger nok i massevis til at vi tror dette kan bli en meget interessant dokumentar. Har du etiske kvaler om du bør se den eller ikke, viser vi til Tips noe overraskende anbefaling i siste del av MTV-intervjuet. Her uttrykker han selv sin begeistring for filmen samt Rapaports innsats, og oppfordrer alle til å se den. Hvordan kan vi da gjøre noe annet?

Beats Rhymes & Life: The Travels of a Tribe Called Quest har premiere 8. juli i USA, etter det blir den forhåpentligvis snart å få tak i her til lands også.

Hør og last ned det beste fra ATCQ:

Se også: Alkoholisert Big Boi-dokumentar

Nyeste saker fra 730.no

Les mer