Hopp til hovedinnhold
Ant-Man and the Wasp Quantumania biggest drop phase five 730no
Kathryn Newton som datter Cassie Lang og Paul Rudd som Scott Lang aka Ant-Man i Ant-Man and the Wasp: Quantumania (Marvel/Disney)

Ant-Man and the Wasp: Quantumania er en svak start for Phase Five

OPPDATERT 25. februar: Dette er ikke musikk i ørene til Kevin Feige. At Ant-Man and the Wasp: Quantumania vil falle på kino i sin andre uke er forventet. Men nå ser det ut som tallet på antall kinobesøk for Phase Five-debuten til MCU vil stupe med hele 71,6 prosent. Sorry, kinobransjen.

Ifølge Deadline har ingen store superheltfilmer noensinne rast like mye, og omtrent ingen filmer i Hollywood-historien kan matche nedturen. Det nærmeste vi kommer er (stort sett forhatte) Batman v Superman: Dawn of Justice, som stupte med 69,1 prosent i sin andre uke. Det største fallet noensinne i alle sjangere tilhører den siste Harry Potter-filmen fra 2011. Den ramlet 72 prosent i sin andre uke ifølge Comscore. Når det kommer til Marvel, er filmene som falt mest Thor: Love and Thunder (68 prosent), Doctor Strange in the Multiverse of Madness (67 prosent) og Eternals (62 prosent). Urovekkende nok for Kevin Feige er alle tre fra Phase Four, mens den femte fasen alias Multiverse Saga altså får en under middels start. CinemaScore-karakteren til Ant-Man 3 er B. Sammen med Eternals er dette den laveste karakteren for en MCU-film noensinne.

Jonathan Majors som superskurken Kang the Conquerer
Jonathan Majors som Marvel-superskurken Kang the Conquerer

Det er heller ikke optimalt at Ant-Man and the Wasp: Quantumania lanserer Marvel Cinematic Universe sin nye superskurk Kang the Conqueror, som Jonathan Majors spiller en annen variant av i Loki. Og som han skal spille i flere MCU-filmer fremover. Blant annet Avengers: The Kang Dynasty, som fortsetter seks år etter Endgame. Samt trolig påfølgende Secret Wars. (I Ant-Man and the Wasp: Quantumania hinter Kang… – Det er det erobrere gjør. De brenner den ødelagte verden og lager en ny…)

Les også: Jonathan Majors: Hva har han gjort før MCU og Creed 3?


OPPDATERT 19. februar: Folk flest bryr seg ikke om anmelderne? Kinobransjen kan i alle fall fryde seg over at tredje Ant-Man setter rekord for franchisen. Den nye runden med artigper Paul Rudd som maurmann og suverene Jonathan Majors som superskurk Kang drar inn 1,21 milliarder kroner i åpningshelgen i Nord-Amerika ✨ Det er over dobbelt så mye som første Ant-Man, mens oppfølgeren åpnet med 780 millioner kroner. Likevel bør det bekymre Kevin Feige, Marvel og Disney at den Peyton Reed-regisserte filmen Ant-Man and the Wasp: Quantumania (som heller bør hete Ant-Man and Friends: Quantumania?) er MCU-slippet med nest dårligst mottakelse blant anmelderne. Les mer nedenfor.


Ant-Man and the Wasp: Quantumania fyrer startskuddet for Marvel Cinematic Universe fase 5.

Ingen spoilere!

En av de mest etterlengtede superhjeltfilmene i 2023 har premiere denne uken. Og når man er en del av den lange listen med MCU-verk er forventingene skyhøye. Til tross for økende skepsis i 2022.

Spesielt med en film på denne størrelsen som introduser franchisens neste gigantiske superskurk. Kevin Feige kaller dette den viktigste filmen siden Avengers: Endgame. Dette er som ventet noe annet enn den første, «lille», sjarmerende, snart en dekade gamle actionkomedien Ant-Man i vår egen verden.

– Av alle filmene vi har laget siden Endgame, er dette den som kobles mest til det større bildet. Og det er det jeg er mest begeistret for, sier han. Altså mer enn multiverskaoset i Spider-Man: No Way Home og Doctor Strange in the Multiverse of Madness?

I skrivende stund er Peyton Reed-regisserte Ant-Man and the Wasp: Quantumania den nest dårligst vurderte MCU-filmen av anmeldere. Rett foran Eternals, som fortsatt er MCU-filmen med flest tomler ned fra anmelderne.

MCU Rotten Tomatoes Quantumania
De tre MCU-filmene med dårligst anmeldelser ifølge Rotten Tomatoes

Mange av disse anmelderne er ikke interessert i MCU og veien videre. Som man også kan se er publikumet (prosenten til høyre) som regel uenig med hva kritikerne har å si. Noe som alltid er like spennende! Vi får se når det kommer flere vurderinger.

Her er anmeldernes spoilerfrie meninger om Ant-Man and the Wasp: Quantumania.

Filmen er så stor at den blir liten?

Kathryn Newton og Paul Rudd
(Marvel Studios)

Til tross for å ta sted i kvanteriket er Quantumania en massiv film. Store deler av filmen er CGI og tar for seg et komplisert konsept vi allerede har fått en smakebit av i MCU. Og som er fokuset fremover etter Infinity-sagaen.

Men ifølge mange anmeldere er Ant-Man and the Wasp: Quantumania kanskje litt for stor og ambisiøs for sitt eget beste. Empire Magazine skriver:

«Med tanke på at dette er den første MCU-filmen som introduserer den nye fremtidige superskurken, virker motivasjonen for Jonathan Majors’ tidslinjekontrollerende, verdensovervinnende Kang The Conqueror noe tåkete. Og til tross for at historien gir enorme konsekvenser, føles det hele særs uviktig. Den er mer interessert i å bane veien for det som er i vente. I forsøket på å konkurrere med de mer skjelvende MCU-filmene – ved å gjøre noe stort – mister denne franchisen noe av sjarmen sin. Ant-Man er bedre liten.»

Det kan virke som Quantumania er for opptatt av å gi stafettpinnen videre til de neste MCU-prosjektene. Og klarer ikke helt å stå på egne ben. Men denne strukturen har vi jo sett lykkes tidligere. Så hvorfor gjør den ikke det her?

Ant-Man og co slukes inn i kvanteriket
Ant-Man og Co. slukes inn i kvanteriket (Marvel Studios).

The Verge skriver at det er uvant å se en Ant-Man-film hvor det skjer såpass mye på en gang. Men det er å forvente av det stadiet MCU er i nå. Videre skriver anmelderen:

«Når det er sagt, er det også litt rart hvor brått Quantumania slutter – så brått at det er litt uklart hvordan det står til med universet når rulleteksten starter.»

Det er noen som har litt forståelse for at filmen faller på denne oppbygningen, men som fortsatt ikke er fan av det:

«Marvel-filmene har aldri utgitt seg for å være frittstående enheter, men jeg har sjelden møtt et Marvel-eventyr som er så travelt med et do-or-die-kosmos-plott som føles som om det eksisterer bare for å sette opp neste dusin kapitler av noe. Men det er det som skjer når du lanserer fase 5 av Marvels overtakelse av filmunderholdning», skriver Variety.

De følger også opp med «hvis dette er hva fase 5 ser ut som, Gud redd oss fra fase 6, 7 og 8.» 💀

Også er det noen som peker ut konseptet vi har sett mange ganger tidligere:

«En miks av resirkulerte ideer og schticks. Den låner fra Frank Herberts Dune, Star Wars og Marvels egne historier og fungerer for det meste som en lansering av en ny skurk, Kang (Jonathan Majors)», skriver The New York Times i sin sarkastiske anmeldelse.

Ant-Man and the Wasp Quantumania Bill Murray Jonathan Majors Kang the Conquerer MODOK George Tarleton Evangeline Lilly Paul Rudd
Ant-Man and the Wasp: Quantumania med Evangeline Lilly som Hope van Dyne alias Wasp og Paul Rudd som Scott Lang alias Ant-Man (Marvel/Disney)

Kanskje Kevin Feige og Marvel Studios bare må trimme de store konseptene de presenterer? Det drømmer i hvert fall IndieWire om:

«Ethvert superhelt-eventyr trenger ikke å handle om universets skjebne. Eller, som denne nåværende mengden av MCU-prosjekter forteller oss, hele multiverset. Men så lenge denne franchisen trenger å vise alt på en gang (med et nikk til Everything Everywhere All at Once), blir den lille, tøysete, søte, og oppfinnsomme filmen Quantumania kunne ha vært, ikke-eksisterende. Kanskje filmene bør bli mindre igjen; det kan være den eneste måten å redde en MCU som virker farlig nær å bli for stor til å gjøre noe annet enn å mislykkes.»

Associated Press kommer med noen av de samme poengene: «Det er synd fordi Reeds-filmer generelt er så skarpe og stylet. De er best når de fokuserer på karakterer, ikke verdener og kvanteriker. Quantumania skinner når den holder ting lett og skarpt.»

Jonathan Majors og Michelle Pfeiffer bærer filmen

Jonathan Majors og Michelle Pfeiffer
Jonathan Majors og Michelle Pfeiffer får mye skryt for karakterene de spiller (Marvel Studios).

De positive sidene ved filmen som blir nevnt er ofte Jonathan Majors som Kang og Michelle Pfeiffer som Janet. Førstnevnte har to filmer til i vente i 2023 og har virkelig bevist sin brede skuespillerprestasjon. I Creed 3 skal han også spille antagonisten. Noe han tydeligvis fremfører med glans!

Variety sammenligner karakteren med Darth Vader:

«[Jonathan Majors] har den kraften som kommer fra bevisstheten. Han er staselig og skummel, som Darth Vader spilt av Norman Mailer.»

Også Collider setter pris på skuespillerens tolking av Kang: «Majors utgjør en utmerket skurk, som bringer nyanser og subtilitet til karakteren hans.»

Ved siden av Jonathan skrytes det mye av tungvekteren Michelle Pfeiffer. Det var på tide hun fikk lov til å skinne i MCU:

«Den beste overraskelsen kommer fra den betydelige rollen som ble gitt til Michelle Pfeiffers Janet van Dyne, som endelig tar seg av traumet fra det som skjedde med henne i løpet av de 30 årene i kvanteriket med en forbeholden og sterk prestasjon», skriver IGN som også gir mye kudos til Jonathans prestasjon som Kang.

Paul Rudd Jonathan Majors Ant-Man and the Wasp Quantumania
Ant-Man vs. Kang the Conqueror i Ant-Man and the Wasp: Quantumania (Marvel Studios).

Anmelderen fra IGN synes i tillegg at Kang og Ant-Man ikke er en god match:

«I tegneseriene er Kang en trussel på Avengers-nivå, på nivå med Thanos. […] til og med et fullt Avengers-team ville vært heldige om de kom seirende ut av slaget.»

Dette har flere pekt ut til tross for Jonathans sterke levering, blant annet Polygon og Associated Press.

«Dessverre, skader [Kangs] grandiositet og behovet for å etablere ham som farlig nok til å bære to hele Marvel-faser, stort sett Ant-Man-seriens merkevare», skriver Polygon.

«Majors er absolutt skremmende og fengende, men Kang virker ikke som en passende fiende for en frittstående Ant-Man-film. Resultatet er en Quantumania som prøver å være alt for mange ting», skriver AP.

Se også: Guardians of the Galaxy Vol. 3 med ny emosjonell trailer

Les mer