– Voldsomt potent, mektig og fast

21. okt 2008 kl. 00:00

Det er mange grunner til at Satyricons fanbase strekker seg dypt inn i alle verdensdeler, og bandets konserter bør være én av dem. Du trenger ikke være fan av black metal for å få gåsehud. Gutta er så rå.

Deres nye album The Age Of Nero (3. november) er skrevet i en skogshytte og spilt inn i det samme California-studioet hvor Metallica skapte Death Magnetic. Resultatet lyder like fett som den setningen.
Vi fikk forstyrre Satyricons skarpskodde Frost med et par helt okay spørsmål.

Grattis med det kommende albumet. Hvordan vil du beskrive The Age Of Nero med tre setninger?

The Age Of Nero er dominant – overveldende, mektig, fast, autoritær og voldsomt potent. Videre finner jeg albumet svært stemningsfullt – mørkt, tidvis hypnotisk, tidvis mer aggresivt og bredbeint og veldig drivende. Dessuten er det en levende plate – ekte, tilstedeværende, dynamisk, variert og fylt med menneskelig energi.

Bra sagt. Dere har vært topp 3 på VG-lista, A-listet på P3, headlinet store, internasjonale festivaler, mye mer. Hva er de naturlige karrieremålene for Satyricon med den nye utgivelsen?

Gitt albumets karakter og kvalitet, og nivået og sulten til Satyricon som live-band i 2008, tror jeg vi er klare til å mestre nær sagt et hvilket som helst format. Dette betyr ikke at vi ikke har ydmykhet overfor oppgavene som venter oss, men vi har som mål å gi gnistrende konserter, gode fremføringer i media som TV/radio og skape magi sammen med publikum både på intime klubbkonserter og store arenaer. Uansett hvor vi spiller, er det vår uttalte målsetting å bringe Satyricon-spiriten til stedet! Utover dette har vi ingen konkrete mål. Vi skal arbeide hardt og lidenskapelig og utnytte hver sjanse til å bringe bandet videre og gi oss selv stadig bedre arbeidsvilkår. Dog uten å gå på akkord med oss selv og vårt eget uttrykk.

Satyricon har samarbeidet med System Of A Down, Pantera, Turboneger og Darkthrone. Er det noen spesielle dere kunne tenkt dere å gjøre noe med ifremtiden?

Vi har ingen navn på blokka, men som du påpeker har vi en viss tradisjon for å samarbeide med både kjente og ukjente navn utenfra, og vi kommer til å fortsette med å være åpne for å samarbeide med personer som kan tilføre Satyricon noe konstruktivt og inspirerende. Hvorvidt dette er høyt profilerte personer er av mindre betydning for oss; Hva vi vektlegger er at de vi eventuelt innleder samarbeid med har noe unikt å by på som de mestrer på en spesielt bra måte. Jeg har en følelse av at vi kan komme til å oppleve Satyricon i svært interessante settinger og med interessante bidragsytere i nær fremtid – det ligger liksom noe magisk og elektrisk i lufta i disse dager. Vi får bare følge med og se hva som venter.

En romersk historiker beskriver keiser Nero som “about the average height, his body marked with spots and malodorous, his hair light blond, his features regular rather than attractive, his eyes blue and somewhat weak, his neck over thick, his belly prominent, and his legs very slender.” Hvorfor oppkalte dere albumet etter denne karens tidsalder?

Med respekt å melde må jeg nok si at dersom din oppfatning av keiser Nero og hans virke er først og fremst er preget av mannens fysiske data, så er din betraktningsmåte noe eiendommelig og overfladisk. Nero må nok i denne sammenheng forstås som noe symbolsk; Som en metafor for et imperies endetid, for dekadense og også for mørke – all den tid betydningen av “nero” er “svart” eller “mørke”. Jeg synes det er en helt fantastisk tittel. Den oppsummerer platas essensielle kvaliteter på glimrende vis og har referanser til alt fra bandet selv – Satyricon er for litteraturinteresserte knyttet uløselig til Neros styre av Romerriket – den apokalyptiske stemningen på plata og til vår egen samtid. Tittelen er utvilsomt et resultat av spirituell inspirasjon og kunne umulig vært mer riktig eller passende for dette albumet.

Satyricon “K.I.N.G.” fra Now, Diabolical:


Satyricon “Fuel For Hatred” (usensurert ekstra ond versjon):