Hopp til hovedinnhold
Aila Gato alias Laila Skjønsberg Gatonye debuterer med VOODOO (Instagram/ailagato)
Aila Gato debuterer med VOODOO (Instagram/ailagato)

Aila Gato med voldsom debut – se VOODOO

Aila Gato er årets største norske debutant så langt.

I løpet av to dager fikk musikkvideoen til hennes singel «VOODOO» over en million visninger hos YouTube. Til tross for at hun gir ut musikken uten hjelp fra en label eller management.

23-åringen – som hadde en liten rolle i Skam – har lenge jobbet med musikk.

(I fjor var hun i Kina og laget en låt for soundtracket til tv-serien A Murderous Affair in Horizon Tower, som fikk over 40 millioner visninger på kinesiske medier.)

Men dette er altså den første offisielle utgivelsen.

Aila Gato er født og oppvokst i Bergen, med kenyansk mor og norsk far. Moren gikk bort da hun var 2,5 år, og ett av Ailas få minner om moren er at hun holder henne mens hun dør.

Aila var 11 år da faren døde og noen år i forkant mistet hun broren sin.

Oppveksten har vært med å danne grunnlaget for «VOODOO», som har blitt til over en lengre periode. I flere land. Først startet hun å skrive den i Palestina. Deretter ble lydbildet laget i Kenya.

Til slutt ble den ferdig i København, hvor hun har vært basert siden i fjor høst.

I løpet av få dager har musikkvideoen nå blitt sett 1,8 millioner ganger hos YouTube.

– Jeg har kjørt noen sekunder av videoen som reklame før andre videoer, noe mange labels gjør med sine slipp. Vanligvis skipper folk med en gang, slik at det ikke gir noe særlig effekt, men videoen til«VOODOO» blir faktisk ikke skippet, nesten alle vi se den, forteller Aila fornøyd.

– Det eneste som er litt dumt er at jeg ikke fikk til å fremme abonnementet, så nå jobber jeg med å få flere følgere. Jeg fikk heller ikke lastet opp låten på Spotify. Det skal jeg gjøre senere. Foreløpig kan folk heller spille den fra YouTube.

Aila Gato alias Laila Skjønsberg Gatonye debuterer med VOODOO

(Tue Blichfeldt/Scoop)

Den oppsiktsvekkende responsen har blitt lagt merke til av musikkbransjen, som har kontaktet noen av hennes venner. Aila forteller at hun har blitt kontaktet av flere store aktører. Ikke bare fra Norge, men også Los Angeles, København, Kenya, Tanzania, Nigeria og Sør-Afrika. Hun har også blitt intervjuet av en av Danmarks største stasjoner, Radio NRJ, som man kan høre på hennes IGTV.

Så Aila er åpen for å bli signert?

– Absolutt! Men da må jeg ha en utrolig bra deal, haha! Og jeg må ha en bra advokat. Det ville være flott å ha en label som lar meg styre og mest fokusere på det kreative, sier hun til 730.no.

Aila Gato som Pepsimax i Skam (NRK)

Aila Gato som Pepsimax i Skam (NRK)

«VOODOO» har blitt som en film hvor hun har hovedrollen. Aila er for noen kjent som Pepsimax i Skam, men hun vil ikke si at hun har skuespillererfaring.

– Vel, haha… Rollen i Skam var veldig liten, mer som en statist med et par linjer. I manuset het karakteren min Pen jente 1, ler Aila.

Utenom musikken og den musikalske kortfilmen er Aila Gato også i ferd med å starte en karriere som modell.

– Jeg har i alle fall blitt representert av norske Team Models, og i forrige uke fikk jeg kontrakt fra grunnleggeren av danske Scoop Models. Hun stanset meg på gaten. Det er ganske vilt, jeg ble faktisk stanset på gaten av tre modellbyråer i København i løpet av en måned, haha. Jeg er bare takknemlig for at jeg har mye på gang.

Aila Gato alias Laila Skjønsberg Gatonye debuterer med VOODOO

(Instagram/ailagato)

Når det kommer til «VOODOO», ble det både en veldig personlig låt og video.

Hun ser på utgivelsen som både et oppgjør og forsoning med sin oppvekst og seg selv.

– Det var viktig for meg å debutere med denne låten. Dette er min måte å sette en strek i sanden. Jeg skrev den fordi jeg var lei av måten jeg ble behandlet på grunn av min bakgrunn. Jeg ønsker å ta alt jeg har blitt fortalt er skamfullt og gjøre det om til noe jeg og andre afrikanere er stolt av, forteller hun til 730.no.

– Da jeg vokste opp følte jeg meg uønsket. Selv om faren min fikk barn med en afrikansk kvinne, var han en rasist. Man kan komme seg unna med ekstra mye hvis man er en hvit sosiopat med svart kone, og han var mer enn nok åpen med sin rasisme som han tok sterkt utover meg.

Aila ønsker ikke å snakke mer om faren, som hun beskriver var en godt profilert mann i Norge.

– Han fortjener ikke mer oppmerksomhet, sier hun kort.

– For meg er VOODOO et clapback-anthem for kvinner med minoritetsbakgrunn.

Skjermbilde fra videoen til VOODOO

Skjermbilde fra videoen til VOODOO

Tittelen på singelen referer til afrikansk spiritualisme, men Aila bruker denne åndelige praksisen som en metafor.

– Folk flest ser på vooodoo som noe ondt. At man setter nåler i dukker og forbanner mennesker. Dette sier mye om hvordan det vestlige samfunn fremstiller afrikanere, og jeg ville snu denne stereotypen opp ned og vise at voodoo er noe vi afrikanere har brukt til å beskytte oss selv mot ondskap, ikke det motsatte.

Skjermbilde fra videoen til VOODOO

– Da jeg vokste opp ble jeg kontinuerlig fortalt at jeg ikke var bra nok, som om jeg egentlig ikke burde eksistere. Jeg ble kalt en «half-cast». For å sette det i perspektiv, tenk på Hermine i Harry Potter, hun ble kalt en «mudblood». Slik følte jeg meg behandlet og til denne dag møter jeg på mennesker som sier at jeg er hverken hvit eller svart nok.

Skjermbilde fra videoen til VOODOO

– Med «VOODOO» omfavner jeg min egen identitet og tar kontroll over the narrative. Jeg er i kontroll over hvordan jeg identifiserer meg selv og mitt eget selv bildet, og låten har hjulpet meg på min reise til å ta vare på meg selv og elske meg selv som «the beautiful misfit I am».

Skjermbilde fra VOODOO

Skjermbilde fra VOODOO

Musikkvideoen, som hun har regissert med hjelp fra Philip Halloun og Patrick Borre, fremstår som en dramatisk film, og hun ønsket å uttrykke seg visuelt på en eksplisitt, rå og ærlig måte.

– Det er en slags kvinnelig afrikansk versjon av [Quentin Tarantino-filmen] Django Unchained, hvor jeg bruker kreftene fra mine forfedre. Jeg er liten og slank jente som beskytter meg selv unapologetic ved å slå dritten ut av nordiske Ku Klux Klan som forsøker å drepe meg og andre, forteller bergenseren til 730.no.

Skjermbilde fra VOODOO

Skjermbilde fra VOODOO

Til tross for at hun ikke har noe erfaring som regissør, valgte hun et ambisiøst prosjekt. Innspillingen varte fra kl. 7 om morgenen til 11 om kvelden i to dager på rad. Da de var ferdig, kollapset hun av utmattelse.

Men det var verdt det.

– Jeg gikk så inn i karakteren at jeg ble forandret da vi laget filmen. Aila Gato og mitt alter ego ble forent. Personlig er jeg for eksempel sjenert og unnskyldende, mens hun er absolutt ikke det, haha.

(Instagram/ailagato)

(Instagram/ailagato)

– Jeg fikk en følelse av enhet og helhet. Selv om jeg mistet familien min da jeg vokste opp, med en far som mishandlet meg og som hver dag sa at jeg var et avskum, følte jeg at alt jeg har vært gjennom fikk en mening. Med «VOODOO» brukte jeg all denne smerten til å skape noe vakkert. Jeg tillot meg selv å være den sterke kvinnen jeg alltid har sett meg selv som.

Hva betyr kvinnedagen for deg?

– Det er en viktig påminnelse om hvor ille ting en gang var og hvordan det aldri bør være igjen. Kvinnedagen representerer frihet og at menneskeheten utvikler seg i riktig retning.

Se videoen til «VOODOO» med Aila Gato:

Regissert av Aila Gato, fotografert av Morten Kolding, Anders Aastrup og Mick Friis.

Låten er skrevet og produsert av Aila og Philip Halloun.

Personlig innlegg fra 730.no-skribent: Å være vitne til #metoo uten å klare å si ifra

Nyeste saker fra 730.no

Les mer