Hopp til hovedinnhold
Jonathan Glazer, Oscar-vinneren av Best International Feature Film for The Zone of Interest, poserer med Bad Bunny og Dwayne Johnson alias The Rock på Academy Awards på Ovation Hollywood 10. mars 2024 (Jeff Kravitz/FilmMagic)
Jonathan Glazer, Oscar-vinneren av Best International Feature Film for The Zone of Interest, poserer med Bad Bunny og Dwayne Johnson alias The Rock på Academy Awards på Ovation Hollywood 10. mars 2024 (Jeff Kravitz/FilmMagic)

Jonathan Glazer fordømmes av 450 Hollywood-folk etter Oscars

Jonathan Glazer sin takketale for The Zone of Interest får tommelen ned fra Hollywood.

OPPDATERT: Nå signerer over 150 jødiske profiler fra Hollywood et åpent brev som støtter Jonathan Glazer og hans takketale på årets Oscar-utdeling. Joaquin Phoenix, Elliott Gould, Chloe Fineman, Debra Winger, Joel Coen, Kate Berlant, Tavi Gevinson og Wallace Shawn er blant de som signerer.

Du kan lese deler av det åpne brevet nedenfor.


Vi er jødiske kunstnere, filmskapere, forfattere og kreative fagfolk som støtter Jonathan Glazers uttalelse fra Oscar-utdelingen i 2024. Vi ble skremt over å se noen av våre kolleger i bransjen feiltolke og fordømme uttalelsene hans. Angrepene deres på Glazer er en farlig distraksjon fra Israels eskalerende militærkampanje som allerede har drept over 32 000 palestinere i Gaza og brakt hundretusener på randen til sult.

Vi sørger over alle de som har blitt drept i Palestina og Israel over for mange tiår, inkludert de 1200 israelerne som ble drept i Hamas-angrepene 7. oktober og de 253 gislene som ble tatt.

Angrepene på Glazer har også en dempende effekt på vår bransje, og bidrar til et bredere klima av undertrykkelse av ytringsfrihet og dissens, akkurat de egenskapene vårt fagområde bør verne om. Glazer, Tony Kushner, Steven Spielberg og utallige andre artister av alle bakgrunner har fordømt drapet på sivile palestinere. Vi burde alle kunne gjøre det samme uten å bli feilaktig beskyldt for å gi næring til antisemittisme.


beau is afraid Joaquin Phoenix trailer 730no norge

Joaquin Phoenix er blant de 150 som signerer brev til støtte for Jonathan Glazer (Frazer Harrison/Getty)

Du kan lese det fullstendige åpne brevet og få oversikt over alle som signerer her.

Les mer i den opprinnelige saken nedenfor.


Mer enn 450 jødiske skuespillere, regissører, produsenter, manusforfattere og studiosjefer signerer et åpent brev i protest mot takketalen til Jonathan Glazer.


OPPDATERT: Tallet har nå steget til 550 og inkluderer blant andre Sony Pictures’ tidligere sjef Amy Pascal og Spider-Man-produsent, Brett Gelman fra Stranger Things og Fleabag, Paramount Pictures’ tidligere sjef Sherry Lansing, regissøren Eli Roth – også kjent fra Tarantino-filmen Inglourious Basterds, Emmy- og Golden Globes-vinneren Julianna Margulies, Gilmore Girls-skaperen Amy Sherman-Palladino, Debra Messing fra Will & Grace, Mark Pellegrino fra Dexter og 13 Reasons Why og veteranene Jennifer Jason Leigh og Michael Rappaport.


«Vi tilbakeviser at vår jødedom blir kapret med formål om å skape en moralsk ekvivalens mellom et naziregime som forsøkte å utrydde en rase av mennesker, og en israelsk nasjon som forsøker å avverge sin egen utryddelse», står det i brevet.

A24-filmen The Zone of Interest til Jonathan Glazer vant to Oscar-priser.

Under takketalen benyttet briten, som er jødisk, anledningen til å adressere Israel og Palestina.

– Alle valgene våre ble tatt for å reflektere og konfrontere oss i nåtiden. Ikke for å si: «Se hva de gjorde da». Snarere «hva vi gjør nå». Vår film viser hva dehumanisering fører til på sitt verste. Det har formet hele vår fortid og nåtid, sier regissøren i talen.

– Akkurat nå står vi her som menn som tilbakeviser deres jødeskap og Holocaust som blir kapret av en okkupasjon som har ført til konflikt for så mange uskyldige mennesker.

– Enten det er 7. oktober-ofrene i Israel eller det pågående angrepet på Gaza. Alle ofrene for denne dehumaniseringen, hvordan gjør vi motstand?

Hør talen nedenfor.

Jonathan Glazer dediserer Oscar-prisen til Aleksandra Bystroń-Kołodziejczyk, som i det historiske dramaet fra andre verdenskrig spilles av Julia Polaczek.

Nedenfor er det åpne brevet signert av mer enn 450 bransjefolk i Hollywood.


Vi tilbakeviser at vår jødedom blir kapret med formålet om å skape en moralsk ekvivalens mellom et naziregime som forsøkte å utrydde en rase av mennesker, og en israelsk nasjon som forsøker å avverge sin egen utryddelse

Hvert sivilt dødsfall i Gaza er tragisk. Israel retter seg ikke mot sivile. Det er rettet mot Hamas. Øyeblikket Hamas løslater gislene og overgir seg, er øyeblikket denne hjerteskjærende krigen tar slutt. Dette har vært sannheten siden Hamas-angrepene 7. oktober.

Bruken av ord som «okkupasjon» for å beskrive et jødisk urfolk som forsvarer et hjemland som går tusenvis av år tilbake, og som har blitt anerkjent som en stat av FN, forvrenger historien.

Det gir tiltro til den moderne blodsforbrytelsen som gir næring til et økende antijødehat rundt om i verdenen, i USA og i Hollywood. Det nåværende klimaet med økende antisemittisme understreker bare behovet for den jødiske staten Israel. Et sted som alltid vil ta oss inn, slik ingen stat gjorde under Holocaust som er skildret i Mr. Glazers film.


The Zone of Interest følger Auschwitz-kommandanten Rudolf Höss (alias Rudolf Höß) og hans kone Hedwig som forsøker å bygge et vakkert drømmeliv for familien i et hus og hage ved siden av konsentrasjonsleiren hvor mennesker tortureres og myrdes daglig.

Da Rudolf Höß ble arrestert etter krigen ble han slått med stokker av jødiske soldater før han ble kastet i arresten. Han ble deretter dømt til døden og hengt inne i Auschwitz; leiren han selv bygget opp og ledet.

Oscar-filmen er løst basert på Martin Amis-romanen fra 2014, som er delvis basert på virkelige hendelser.

The Zone of Interest hadde kinopremiere i Norge i januar og har så langt solgt 21 000 billetter.


Les også: Her er alt vi vet om Dune: Part Three aka Dune Messiah

Les mer