Hopp til hovedinnhold
Matilda Djerf deaktivert TikTok Djerf Avenue Instagram Story copyright strike
Hva skjer med kontoen til Matilda Djerf på TikTok? (Instagram/matildadjerf)

Matilda Djerf deaktiverer TikTok mens klesmerket svarer på kritikk

Djerf Avenue forklarer hva som foregår.

OPPDATERT 11. oktober: Etter at 730.no først skrev om kritikken av Matilda Djerf og Djerf Avenue tidligere denne uken, har saken også blitt omtalt av andre norske medier. I en mail skriver en representant fra Djerf Avenue til blant andre KK at de ikke ønsker å kommentere saken ytterligere enn det de allerede har gjort på sin Instagram Story.

«Vi konstanterer dessverre at vi også er blitt rammet av varemerkebrudd. For å beskytte oss selv og våre designere og samarbeidspartnere har vi rutiner for å motvirke dette. Dette er et globalt problem og ikke noe som er spesifikt for oss. Derfor føler vi at vi ikke kan uttale oss om saken mer enn vi har gjort på Instagram-kontoen vår. Vi har vært åpne om vår holdning til det hele, og har endret noen rutiner», lyder mailen.

Les den opprinnelige saken nedenfor.


Den svenske influenceren, designeren og med-grunnleggeren av Djerf Avenue alias Matilda Djerf (født i 97) har de siste årene blitt et stilikon for kvinner over hele verden med sin klassiske skandinaviske stil.

Nå får det dog konsekvenser for de som lar seg inspirere av 26-åringen.

I løpet av helgen melder nemlig flere mindre kreatører på TikTok om at videoene deres fjernes som følge av opphavsrett.

Det gjelder blant annet videoer som tar i bruk TikTok-trenden dupe hvor man viser frem billigere, men like gode alternativer til dyre produkter.

Klær som Matilda Djerf har på seg og plagg fra Djerf Avenue brukes støtt og stadig i slike videoer.

Likevel reagerer nå flere brukere på at det er mindre kreatører som blir flagget og rapportert. Spesielt ettersom det finnes større profiler som gjør det samme, så vel som merkevarer som faktisk kopierer klesmerkets design.

(Instagram/matildadjerf)

En av disse er er TikTok-eren Aliya Sumar med 38,5k følgere, som nå står i fare for å bli bannlyst fra appen fordi Djerf Avenue har rapportert henne for å bryte plattformens IP-retningslinjer.

I en video hun deler med sine følgere forklarer hun at to videoer er fjernet fra kontoen hennes. En hvor hun kommer med et billigere alternativ til en topp Matilda har på seg (som ikke er fra Djerf Avenue), og en hvor hun kommenterer en ren Amazon-kopi av en pysjamas fra den svenske influencerens merke.

– I den videoen kunne jeg ikke slutte å snakke om hvordan denne ikke er et alternativ. Jeg elsker Djerf-pysjen, og Amazon-pysjen er ikke verdt det. Jeg kaller den aldri en dupe, forklarer Aliya.

Hun forteller videre at videoene til større profiler på TikTok, som faktisk anbefaler kopien, fortsatt er oppe på appen.

– Den andre var en video der jeg gjenskaper en av Matilda sine Pinterest-stiler med en topp fra Amazon som koster 5 dollar […] Den var ikke fra merket hennes engang.

Se videoen hun deler nedenfor.

@sumarslays

#greenscreen the way that immediately changed after waking up in my djerf avenue pajamas today #fruitpajamas #amazonalternatives #djerfavenuehaul

♬ original sound – aliya

En av grunnene til at mange synes dette er rart, er fordi svensken selv startet sin karriere på samme måte. I tillegg har denne trenden vært en stor del av at Matildas klesmerke har blitt så populært.

Mange reagerer derfor på at det nå får konsekvenser.

Og flere tagger Matilda i kommentarfeltet for å ytre sine meninger tanker.

«Matilda Djerf baby du har FOOOOR mye tid når du holder på med dette», lyder en av kommentarene.

«Videoen din var en av grunnene til at jeg ble overbevist om å kjøpe Djerf-pysjen i stede for Amazon-pysjen 😭 Det er definitivt rart av henne å gjøre dette», skriver en annen.

Aliya er heller ikke alene om å få videoene sine fjernet. En annen profil ved navn Isabela Karwatowicz, forteller også at videoene hennes blir såkalt shadow-banned som følge av å være rapportert for brudd på opphavsrett.

Hun får også flere støttende kommentarer.

«Etter å ha våknet opp denne morgenen og jeg ser at Matilda gjemmer seg og filtrerer vekk kommentarer om denne situasjonen har jeg sluttet å følge henne 😭», skriver en tidligere fan.

Se flere kommentarer nedenfor.

Situasjonen har altså blitt et nokså hett tema på TikTok, og Matilda Djerf ser selv ut til å ha deaktivert sin egen personlige konto.

«Kan ikke finne denne kontoen», er beskjeden som dukker opp dersom man søker.

Djerf Avenue sin konto er derimot fortsatt oppe, og svensken er fortsatt aktiv på sin personlige Instagram-konto.

Mange anklager henne dog for å slette kommentarer som nevner om opphavsrett-dramaet.

Det skandinaviske stilikonet ikke har kommentert situasjonen selv. Men Djerf Avenue tar riktignok bladet fra munnen på sin Instagram Story.

Djerf Avenue med pop-up i New York (Instagram/matildadjerf)

Se også: Jenner-søstrene og Hailey Bieber gjør det tydelig hvilken side de er på etter at Becky G får seg ny jobb

Her forklarer de at klesmerket har ansatt et IP-firma. Dette for å hjelpe dem med å oppdage brudd på retningslinjer angående opphavsrett. Dette var dog ment mot større nettsider som selger og bruker design og print eid av Djerf Avenue.

Det at mindre profiler og kontoer på TikTok blir rammet av dette skal ikke ha vært meningen. Djerf Avenue skriver at de har bedt firmaet om å stoppe rapporteringen av alle individuelle kontoer.

«Istedenfor å rapportere individuelle kontoer vil vi kontakte de ansvarlige partene bak kontoen når vi mistenker kopiering og ha en dialog med innholdsskaperne […] Vi forplikter oss til å ta personlig kontakt med alle som er rammet.»

Les hele innlegget nedenfor.


Se også: Kylie Jenner tynes på TikTok over dårlig kvalitet på produkter


Denne kontroversen skjer for øvrig etter en nokså tipp-topp sommer for Djerf Avenue.

På sensommeren i år hadde klesmerket og den svenske influenceren både et moteshow og pop-up butikk i New York.

På sistnevnte tok ingen ringere enn selveste Hailey Bieber turen innom.

Se snutt nedenfor.

Se også: Provoserer med viral photoshoot

Nyeste saker fra 730.no

Les mer