Hopp til hovedinnhold
Turab Svartedoden musikkvideo premiere
Videopremiere på Svartedøden med Turab (Sony Music)

Videopremiere med Turab: – Dere kan forvente verdensherredømme

Turab tar turen til Pakistan for å spille inn musikkvideoen til «Svartedøden».

Ikke bare er Turab Awan (født i 97) aktuell som kompanirekrutt 17 i årets sesong av Kompani Lauritzen på TV 2.

Nå er han også ute med ny musikkvideo til singelen «Svartedøden» – en video som ikke er skapt for å få artisten til å se kul ut, men for å starte samtaler og diskusjoner.

Sammen med regissør Felix Campagne dro guttene til Pakistan, med mål om å dele et budskap og skape diskusjoner rundt kulturforskjeller.

730.no tar en prat med Turab og Felix om opplevelsen.

(Sony Music)

Du finner videopremieren nederst i saken.

Hei Turab og Felix! Fortell oss litt om hva låten og musikkvideoen handler om.

Turab: – Budskapet er at vi alle er mennesker og fra samme rase, som har samme destinasjon i livet. 

Felix: – Vi ønsket også å inkludere noen mer drastiske scener i videoen for å dele budskapet og skape oppmerksomhet og diskusjoner rundt kulturforskjellene. Senere i produksjonen erfarte vi at vestlig og asiatisk publikum reagerer vidt forskjellig på ulike sekvenser i videoen. Dette gjør dette prosjektet ekstra interessant.

Hvor er er musikkvideoen spilt inn?

Turab: – Videoen er stort sett spilt inn i Pakistan med noen klipp fra Oslo. Vi har laget videoer i Norge og Pakistan for å skildre hvordan miljø påvirker tro, livssyn, oppførsel og alt det som gjør deg til menneske. En av de ønskede effektene er at seerne i større grad skal forstå seg på låtens budskap. 

Felix: – Det tok ikke lang tid før vi la merke til forskjellene på menneskene der og i Norge. Noe av det første jeg som regissør la merke til var hvor ivrige menneskene i Pakistan var for å være foran kamera. Jeg kan ikke huske en eneste person som takket nei til å bli filmet. Under innspilling i Norge er det derimot sjeldent man finner fremmede som er villige til å stille opp foran linsen.

Turab
(Instagram/turabawan)

Hva var den kuleste/beste opplevelsen på innspillingen?

Turab: – Det var menneskene vi møtte på veiene, samt relasjonen og båndet vi i teamet knyttet sammen. Jeg fikk oppleve landet til mine foreldre helt alene, og det var en helt fantastisk opplevelse. ALLE burde dra til Pakistan <3

Felix: – Jeg satte uendelig stor pris på var at vi bodde hjemme hos familien til Turab i stede for å bo på hotell. Dette ga oss en nær og reell tilnærming til kulturen, ulikt hva vi hadde opplevd som turister. Hvert måltid ble spist sammen med Turabs familiemedlemmer, og de var begeistret over å dele all slags informasjon og kunnskap om Pakistan med oss. Vi fikk et innblikk i dagliglivet, tankene og filosofiene deres rundt livet generelt. Dette føler jeg blir gjenspeilet i videoen.

Er det noe spesielt dere håper at folk tar med seg etter å ha sett musikkvideoen?

Turab: – Jeg vil at folk skal sitte igjen med et sterkt inntrykk, og et behov for å se videoen igjen. Den skal vekke ulike følelser og skape debatt i samfunnet. 

Felix: – Jeg håper seerne går fra videoen med samme følelse man har etter å ha spist et litt for stort måltid. Jeg ønsker at de lar den fordøye og synke litt, fordi det er mange inntrykk å ta inn.

– I motsetning til tradisjonelle musikkvideoer skapt kun for å få artisten til å se «kul» ut, håper vi at seerne kan gå fra denne videoen med individuelle oppfatninger og tanker, og at man kan starte diskusjoner og samtaler rundt disse.

Felix Turab
(Sony Music)

Turab, du ble jo nominert til årets musikkvideo under Grimstad kortfilmfestival i fjor.

Hvor viktig er det for deg å lage gode musikkvideoer til låtene dine?

Turab: Vi fikk hederlig omtale på musikkvideoen, og det er ganske fett å se at man begynner å se resultater sakte, men sikkert etter så mange år med hardt arbeid. Det kommer en god del videoer i forbindelse med låtene som slippes fra albumet. Mange av de er filmet i Pakistan, men også i andre deler av Norge.

– Når det kommer til det visuelle, strever jeg etter å skape originalitet, reaksjoner, engasjement og inntrykk som sitter igjen lenge hos publikum. Vi har ambisjoner om, og troen på, at videoene kan motta priser hjemme i Norge, men også nå ut til internasjonale filmfestivaler. Det er viktig for meg at musikken får en visualisering som tillater lytteren til å dykke dypere inn i universet jeg vil skape og invitere folk inn til. Også er det utrolig gøy fordi jeg kan spille og skrive kule karakterer som kun fantasien setter grenser for.  

Hvordan har det vært å jobbe sammen?

Felix: – Det skal sies at det er sjeldent å finne en filmskaper og en musiker som klikker så godt som jeg og Turab gjør. Jeg setter veldig pris på tilliten Turab gir meg til å skape kunsten jeg best føler passer til hans musikk, og det viser seg at vi stort sett er på samme bølgelengde når det kommer til kreativitet og kunst.

Turab
(Sony Music)

Har dere en favoritt-musikkvideo of all time?

Turab: Ja, men det er mer nostalgisk enn en favoritt. «Because of You» av Ne-Yo.

En klassiker! Hva kan vi forvente av deg fremover, Turab?

– Verdensherredømme, inshaAllah.

Hva med deg Felix?

– Hintene ligger i introen til «Svartedøden», der det dukker opp scener som ikke blir vist senere i videoen. Disse scenene, som tar opp de første 15 sekundene av videoen, representerer hver sin visuelle historie. Og jeg kan love at kvaliteten og kreativiteten ikke kommer til å svinne! Om du liker det vi gjorde med Svartedøden, burde du absolutt følge med videre.

Spennende! Vi gleder oss til å se! 🤩

Sjekk ut videpremieren på «Svartedøden» med Turab nedenfor. Hele videoen finner du her!

«Svartedøden» er Turabs første singel fra albumet Himmelrotter fra landsbyen som slippes til våren.

Musikkvideoen er med andre ord den første av flere vi kan glede oss til fremover.

Se også: Videopremiere og prat med Plaza: – Dette er ikke slutten på UNDERGRUNN

Les mer