Hopp til hovedinnhold
VI MØTTE CASTET TIL NETFLIX' NYE I KØBENHAVN (NETFLIX)

Vi traff Netflix’ nye skandinaviske seriestjerner

VI MØTTE CASTET TIL NETFLIX’ NYE I KØBENHAVN (NETFLIX)

Sist Netflix var med å produsere en serie satt til Skandinavia, gikk de ganske tradisjonelt og leverte humoristisk krimdrama med briljante Lilyhammer
Da de denne uken slapp den nye danske serien The Rain satset de dog noe utradisjonelt og kjørte post-apokalyptisk science fiction. Og resultatet ble jammen ikke shabby.
Serien, som er strømmetjenestens aller første danske produksjon, tar for seg et virusinfisert regn som tar danskene på sengen og tilsynelatende utsletter hele det skandinaviske folket. 
Vi følger søskenparet Simone (Unga Astrid-stjernen Alba August) og Rasmus (Tidsrejsens Lucas Lynggaard Tønnesen), som seks år etter epidemiutbruddet må forlate den trygge bunkeren sin for å finne mat og andre overlevende. 
I forkant av seriens premiere denne uken ble 730 invitert på verdenspremiere med Netflix i København (hvor det ironisk nok pøste ned), hvor vi også fikk intervjue noen medlemmer av casten samt skaperne av serien. 
Under kan dere lese deler av samtalene vi hadde med «søskenparet» Alba og Lucas, samt Mikkel Boe Følsgaard (som spiller Martin), Lukas Løkken (Patrick), Angela Bundalovic (Beatrice), Sonny Lindberg (Jean), og dessuten serieskaperne Jannik Tai Mosholt og Christian Potalivo.
 
(For ordens skyld har vi skilt mellom Lucas og Lukas ved å sette karakternavnene deres i parantes også.) 

ALBA AUGUST OG MIKKEL BOE FØLSGAARD GJØR GOD FIGUR PÅ RØD LØPER FOR THE RAIN (CHRISTER DAVANGER)


Hei folkens! Hvordan er følelsene i forkant av kveldens premiere?
Mikkel: —  Vel, jeg er alltid livredd og nervøs haha. Men, vi er også svært giret på å få ut denne serien slik at folk skal få se den – og tenk så mange som får se den! Vi har en plattform hvor svært mange har mulighet til å se serien vår (Netflix har 125 millioner abonnenter verden over, journ. anm.). Det er vi ikke vant til her i Danmark, her er vi heldige om 1,2 millioner ser showet vårt. 
Alba: — Det er helt utrolig hvor mange som kan se det vi har laget, og over hele verden i tillegg. Det var ikke noe jeg egentlig forventet, selv om jeg visste at det skulle skje. Det er spesielt gøy når man er stolt av det man har gjort, noe vi er.  
Hvordan var det å lage Netflix-serie kontra tradisjonelt «lokal» TV?


 
Jannik: — Det har vært supert. Først og fremst fordi vi fikk sjansen til å fortelle en historie innen en sjanger man vanligvis ikke gjør på dansk TV. Vi visste fra begynnelsen av at den eneste måten vi ville kunne gjøre det på var om Netflix ble med oss.
Mikkel: — Merkelig nok så var ikke det noe vi tenkte over mens vi lagde serien i Danmark og Sverige. Vi jobbet med et dansk crew, med danske manusforfattere, danske regissører og fotografer. 
Alba: — Vi snakket faktisk aldri om det! Selv om vi hadde MANGE møter om det! Netflix gjør også mye bra promo for The Rain, over hele Sverige og Danmark – vi er ikke vant til dette, vi er sjenerte dansker, ler hun. 
 
Hvordan er det å se ansiktene deres overalt? 
Lukas (Patrick): — Jeg snur meg bort, mann. Det er så rart, og jeg har ikke engang hatt ballene til å ta bilde av meg selv med dem ennå. 


LUCAS LYNGGAARD TØNNESEN SPILLER RASMUS – SOM HAR BODD I EN BUNKER I SEKS ÅR (NETFLIX)


Alba og Mikkel, deres karakterer er ganske sentrale for tematikken i The Rain – vil dere si noe om dem og hva som motiverer dem? 
Mikkel: — Jeg spiller Martin, han er lederen av gjengen vi følger. Jeg er den eldste, og jeg er han med pistolen, så jeg er den som bestemmer.
Er han like nådeløs som han virker? 
Mikkel: — Ja, det er han. Men han kommer nok til å vokse litt. 
Alba: — Det er også veldig vakkert at han sliter like mye som de andre, men han prøver å holde masken for å ta ansvar for de andre. Jeg spiller Simone, som har tilbrakt de siste seks årene i en bunker med lillebroren sin. Så kommer hun ut i en ødelagt verden. Simone og broren tenker at verden skal være akkurat slik den var før, men den har forandret seg mye. Så nå må de finne ut hvordan de skal oppføre seg for å overleve den nye verdenen.
Mikkel: — Det er også der våre karakterer clasher. Min karakter har lært hvordan han skal være i den nye verdenen, hvordan han skal overleve og beskytte gruppen sin. Det krever at man er kald og gjør ting man ikke ville ha gjort før regnet falt. Albas karakter er mer en demokratisk humanist. 
Alba: — Vi clasher også fordi vi begge også er beskyttere. Han beskytter gruppen sin og jeg beskytter lillebroren min. CASTEN MIKSER BÅDE ERFARNE OG UERFARNE SKUESPILLER I EN BRA KOMBINASJON (NETFLIX)

Hvordan forbereder man seg til slike roller? Hvor man har overlevd såpass forferdelige ting? 
Angela: — Vi dro faktisk på en 2-dagers tur. Vel, de fleste av oss fra gruppen da. 
Lucas (Rasmus): — Alle utenom meg og Alba. 
Angela: — Det bortskjemte søskenparet, haha! Vi dro på en slags overlevelsestur som faktisk var ganske mye tøffere enn jeg vi forventet. Vi var med militæret og to skarpskyttere. De satte oss med utstyret og uniformen ute i skogen, hvor vi ble bedt om å finne veien med kompass, finne mat og vann. Vi ble forberedt på eventuelle angrep, og på det å måtte finne steder hvor vi kunne sove og lage mat. Vi gikk store distanser uten å stoppe, og vi hadde bare litt vann å dele oss imellom. Det var skikkelig varmt ute! 
Angela: — Men, det vi lærte fra opplevelsen hvor vi ikke tok pauser var at kroppen vår tåler mye mer enn det vi tror den gjør, den har mye mer energi enn det vi forventer. 


SONNY LINDBERG SPILLER JEAN, GRUPPENS HUMORISTISKE TILSKUDD (NETFLIX)


Lukas (Patrick): — Det er merkelig å gjøre roller hvor man ikke har et ekte scenario å sammenligne med. Dansker gjør aldri science fiction og fantasy, så dette var første gang jeg ikke bare kunne google meg frem til hvordan jeg skulle gjøre en rolle. Dette var kanskje den merkeligste måten jeg noensinne har forberedt meg på…
Jaha? 
Lukas (Patrick): — Jeg søkte opp hvordan det var å leve i isolasjon og sånn, også fant jeg en nordmann som hadde en YouTube-kanal om det å bo for seg selv i en hytte oppi fjellene. Han snakket skikkelig hjertefølt om det å være ensom og sånt, og jeg følte skikkelig for fyren. Jeg så sånn en time med videoer fra ham. Jeg tenkte bare … «for en fin fyr!». Også plutselig avslutter han det hele med «…og alt dette bare på grunn av jødene». Det var en ensom nazi, mann! Jeg tenkte bare «faen, nei!».  
Åh herregud, nei! Lucas – hvordan forberedte du og Alba rollene deres når dere ble utelatt fra overlevelsesturen? 
Lucas (Rasmus): — Bunker-settet var under konstruksjon på det tidspunktet, og [Alba og jeg] tenkte at det ville være en god idé å dra ned dit uten mat og bli et par dager, bare for å forberede oss på rollene våre. Men, vi bestemte oss for å ikke gjøre det, og jeg er så glad for at vi ikke gjorde det. Det var SÅ skummelt der, man fikk virkelig kjenne på følelsen av å være isolert! 

SKILT VED FØDSELEN, PLUSS-MINUS ET PAR ÅR (CHRISTER DAVANGER)


Apropos livet i bunkeren; Kan vi snakke om hvor lik Bertil, som spiller unge Rasmus, er på deg, Lucas?
Lucas (Rasmus): — Det kan vi, for det er utrolig. 
Angela: — Det er helt sykt, faktisk. 
Han er vel ikke din long lost brother på ekte?
Lucas (Rasmus): — Nei, faktisk ikke. Da jeg fikk rollen fikk jeg beskjed om at vi måtte finne en skuespiller som kunne gjøre en yngre versjon av meg. Så vi fikk broren min til å gå på audition for rollen, men han er for gammel. Han er 14. Vi fant Bertil, som er 12, og jeg husker at jeg og Alba så auditionen hans og vi bare «dere må velge ham! Han ser jo helt ut som meg!». Og jeg elsker at jeg fikk noen andre til å stå for den søte delen ved rollen, og Bertil gjør det perfekt! EN BLANDING MELLOM SPESIALEFFEKTER OG PRAKTISKE EFFEKTER BLE BRUKT FOR Å LAGE DØDSKØBEN (NETFLIX)

Serieskapere Jannik og Christian: Hvordan var det å jobbe med et ødelagt København?


 
Jannik: — Som en barndomsdrøm gått i oppfyllelse, haha! Misforstå meg rett, det å få sjansen til å endre Danmark og gjøre noe nytt og lage post-apokalyptisk Skandinavia var veldig gøy. Det er dessuten noe betryggende ved å se ditt verste mareritt komme til live på skjermen og samtidig vite at det bare er fiksjon.  
Vi prøvde å gjøre så mye vi bare kunne med locationene vi hadde, for å vise at vi hadde et fantastisk team på produksjonsdesign som vi syntes har gjort en vidunderlig jobb med de virkelige stedene vi jobbet på.
 


Så det meste er faktisk praktiske effekter og ikke spesialeffekter og CGI? 
Christian Potalivo: — Det er en god blanding, men vi prøvde å ha hovedfokus på det praktiske. 
Hvorfor valgte dere regn til å føre viruset? 
Jannik: — Det var et par grunner bak det, men hovedsakelig likte vi bare ideen om at vann vanligvis er kilden til liv, og her er det kilden til død. 
 
Jannik: — Det handler også mye om frykten for det ukjente, frykten for ting man ikke forstår. Tanken om at døden plutselig bare faller ned på disse menneskene uten at de nødvendigvis noensinne får vite hvorfor, var en tanke vi likte veldig godt. At disse personene plutselig en dag bare må leve med disse konsekvensene uten å skjønne hvorfor. Det virket nesten bibelsk. 

LUKAS LØKKEN SPILLER PATRICK – GRUPPENS «SKYT FØRST, SPØR ALDRI»-FYR (NETFLIX)


Kan dere fortelle noe om inspirasjonen bak konseptet?
 


Jannik: — Det vi holder på med her er en tradisjonelt amerikansk sjanger som ofte tar for seg individets overlevelse. En mann eller en kvinne som må kjempe for å overleve. Vi har prøvd å gjøre en liten sosialistisk vri på det, på grunn av den politiske bakgrunnen vi har her i Skandinavia. Vi har prøvd å fokusere på gruppeoverlevelse, gruppementalitet og overlevelse av samspill. Å overleve er en ting, men kanskje å overleve ikke er nok om man må gjøre det alene.
 
Christian Potalivo: — En av hovedtankene bak serien var at vi bor i en del av verden hvor vi er svært velsignet, vi er svært stolte av velferdsstaten og de sosiale systemene våre. Om man snubler er det alltid noen der som kan hjelpe deg opp igjen på så mange forskjellige måter – så hva om det forsvinner fra et så lykkelig sted som Skandinavia? Er vi menneskene vi påstår at vi er, at vi tar vare på hverandre når det kommer til å overleve som en gruppe? Vil du være villig til å strekke dine idealer for ta vare på deg selv eller vil du fortsatt vise nestekjærlighet?


 
Christian Potalivo: — Det er noe vi ville utforske samtidig som vi ville se nærmere på hva det egentlig vil si å være menneske. Vi syntes det mest menneskelige som finnes er måten vi oppfører oss mot hverandre og det var det vi ville utforske i stedet for kun overlevelse. 
Så, dagens viktigste og potensielt mest katastrofale spørsmål: Hvilket av de skandinaviske landene tror du ville vært best forberedt på en slik epidemi?
 


Jannik: — Nordmennene. Mest fordi det virker som om… Vi har jo med natur som tar over å gjøre, og i Danmark har vi nesten ikke naturlig natur igjen. Det meste er menneskeskapt. Men, når man drar til Norge er det veldig tydelig at landet eies av naturen. Menneskene har lov til å være der mens naturen styrer skuta. Det virker som om de ville ha taklet å leve i en verden har tatt over bedre enn de andre.
Mikkel: — Finland. Det er ikke Skandinavia, men…
Alba: — Det handler vel om det å ikke ta ting for gitt, og ikke tenke at man er den beste i verden uansett hva. Kanskje vi må tenke plasseringsmessig? 
Mikkel: — Kanskje nordmennene, de kunne bare løpt oppi… Nei, vet du hva, jeg tror vi alle hadde vært like fucked. 
Lucas (Rasmus): — Ikke danskene. 
Angela: — Nei, jeg er enig. 

THE RAIN UTFORSKER POST-APOKALYPSE I EN SOSIALDEMOKRATISK VERDEN (NETFLIX)


Lucas (Rasmus): — Jeg tror Danmark ville vært minst forberedt, for å være ærlig. Vi bare koser oss, du vet, «hygge». Vi bare chiller, og om det da kommer sånt regn så bare dør vi. 
Angela: — Vi har heller ikke hatt noen stor krise i Danmark, ting har gått ganske smooth. 
Lucas (Rasmus): — Nettopp, og Norge og Sverige har mer ekstremvær, så jeg tror de ville vært mer forberedt på det hele. 
Lukas (Patrick): — Finnland mann, herregud. Har du sett de der andre verdenskrig-filmene? Det er sånn 20 russere som sliter mot én finne, de ville definitivt overlevd. Sverige ville ha gått under først med deres nye regler for alt man kan og ikke kan si og sånt. De ville dødd første dag. 


 
Sonny: — Norge ville vært best forberedt, de har alltid vært ganske naturorienterte. 


 
Det regner mye, da. 
 


Sonny: — Ja, det er sant. Vi vet ikke om snøen dreper da, så det er jo også noe å tenke på. 
 
Ville dere ha klart å overleve en slik epidemi, nå når dere er litt forberedt? 
Hele casten i kor, leende: — Nei.
Jannik: — Jeg og Christian har faktisk snakket sammen om dette, og dersom The Rain hadde skjedd på ordentlig hadde vi vært de første som ville dødd, ler han.
 


Christian: — For første gang på 150 år har vi nå villulver i Danmark, det er sånn fire av dem, og vi FREAKER ut. Alle er redde, vi vet ikke hvor de er.. Ish…, så så forberedte er vi på at ting skal forandre seg. 
The Rain kan strømmes nå via Netflix
 

 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer