Hopp til hovedinnhold
kevin feige fb mcu phase 4 5 6 marvel cinematic universe 2023 2024 2025 avengers the khang dynasty marvel norge 730no
What's up (Marvel/Disney)

Hva skjer i MCU fremover? Phase 4, 5 og 6 forklart

MCU er klar for å gå inn i en ny saga. Flytt deg Thanos, det er en ny superskurk på vei!

Marvel Studios-president og Hollywoods mektigste produsent Kevin Feige har tatt superhelter til et helt nytt nivå og skapt filmhistoriens største franchise noensinne via en sjanger som lå i søla.

MCU kicket i gang i 2008 med Robert Downey Jr. som «genius, billionaire, playboy, philanthropist» Tony Stark alias Iron Man, og har siden utviklet en kontinuerlig Marvel-univers med hele 23 blockbuster-filmer. Delt opp i faser.

kevin feige mcu phase 4 to 6 marvel cinematic universe 2023 2024 2025 avengers the khang dynasty marvel norge 730no
Throwback med Chris Evans, Brie Larsson og Kevin Feige på settet til Avengers: Endgame (Marvel/Disney)

Avengers: Endgame avsluttet det vi kjenner i dag som The Infinity Saga, som inneholder tre faser. Dette tok 14 år å fullføre med ca. 1-3 filmer per år.

Her ble det også forklart at Phase 4 til 6 heter The Multiverse Saga, og skal avsluttes med to Avengers-filmer i 2025.

MCU The Multiverse Saga av Marvel Studios
The Multiverse Saga ble annonsert under San Diego Comic-Con av Kevin Feige. Sagaen inkluderer MCU fase 4 – 6 (Marvel Studios/Disney)

Så hva som ble bygget opp på 14 år, skal altså bygges opp på bare fem år denne gangen (men med serier i tillegg). Det er mye å ta inn 😅 Ikke bare skal du se filmer som varer i 2-3 timer, men du skal også se serier med 8-10 episoder som varer 40-60 minutter hver.

Det er mye. Men len deg tilbake, ta deg en liten snack, og la oss gå gjennom Marvels massive plan sammen. Her er MCU forklart. (Med spoilers!)

MCU Phase 4

Marvels fortsettelse etter Avengers: Endgame har manglet en tydelig retning. Fokuset har for det meste vært innvirkningen Endgame hadde på heltene, i tillegg til å introdusere massevis av nye karakterer og konsepter.

Det har rett og slett vært ujevnt, og MCU har ikke truffet så godt som de tidligere fasene. Vel, det er jo litt vanskelig å følge opp Marvels største film – og en av klodens største filmer – noensinne når forventingene er så høye.

Så langt har fase 4 tre av de fem MCU-titlene med dårligst anmeldelser ifølge Rotten Tomatoes. Eternals, Doctor Strange in the Multiverse of Madness og Thor: Love and Thunder er på denne listen. De er også tre av de fire dårligste på publikums CinemaScore. Dette har større betydning for den finansielle suksessen til Marvel og Disney enn man tror.

Vi skal ikke ramse opp alt som har skjedd i detalj, men bare noen merkverdige ting.

Multiverskaos

Doctor Strange in the Multiverse of Madness scarlet witch Wanda Maximoff norge kino 730no anmeldelse norway
Elizabeth Olsen som Wanda Maximoff alias Scarlet Witch (Marvel/Disney)

Loki introduserte multiverset, og He Who Remains (Jonathan Majors), en variant av Kang the Conquerer, som er hovedskurken i The Multiverse Saga. Vi møtte også America Chavez (Xochitl Gomez) i Doctor Strange in the Multiverse of Madness som er den eneste personen som kan hoppe mellom ulike universer.

Vi så også potensialet til multiverset, og hvor skummelt konseptet egentlig er i Spider-Man: No Way Home. Peter Parker/Spider-Man (Tom Holland) tuklet med formelen til Doctor Strange for å få verden til å glemme identiteten hans. Men endte opp med å dra inn andre Spider-Men og Spidey-skurker fra ulike universer.

Det er MANGE andre konsepter som har blitt tatt opp i fase 4, men man vet ikke med sikkerhet hva som skal fortsette i de neste fasene. Vi har blant annet sett ny mytologi i Moon Knight, the Ten Rings og Ta Lo i Shang-Chi, Celestials i Eternals, Hercules i Thor: Love and Thunder

Listen fortsetter.

I tillegg ble det nettopp teaset at Ms. Marvel er en mutant, som vil si at mutanter faktisk finnes i MCU. Nå venter vi bare på noen nyheter om X-Men!

Kevin Feige forteller at Daredevil vil dukke opp i She-Hulk: Attorney at Law (som vi nå ser i den nye traileren) og at Black Panther: Wakanda Forever avslutter den fjerde fasen.

Phase 4-rekkefølge (utgivelsesdato):

WandaVision

The Falcon and the Winter Soldier

Loki

Black Widow

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

What If…?

Eternals

Hawkeye

Spider-Man: No Way Home (Sony)

Moon Knight

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Ms. Marvel

Thor: Love and Thunder

She-Hulk: Attorney at Law (premiere på Disney+ 17. august 2022)

Black Panther: Wakanda Forever (premiere 11. november 2022)

Phase 5

Under Comic-Con ble fansen overrasket over hvor mange heite titler som ble annonsert av Kevin Feige. Hele fase 5 ble lagt fram med premieredatoer.

For det meste virker det som at hele femte fase skal fortsette med karakterer fra fase 4 i oppfølgere og spin-offs. Til og med Blade (spoiler) var så vidt med i kalkunen Eternals.

Ant-Man and The Wasp: Quantumania

Ant-Man and the Wasp Quantumania Bill Murray Jonathan Majors Kang the Conquerer MODOK George Tarleton Evangeline Lilly Paul Rudd
Ant-Man and the Wasp: Quantumania med Evangeline Lilly som Hope van Dyne alias Wasp og Paul Rudd som Scott Lang alias Ant-Man (Marvel/Disney)

Premiere: 17. februar 2023

Denne fasen starter med Peyton Reeds Ant-Man and The Wasp: Quantumania, som mest sannsynlig skal utforske kvanteriket (?) enda dypere. Og selvfølgelig introdusere den nye og store antagonisten i MCU, Kang the Conquerer (Jonathan Majors).

Scott Lang/Ant-Man (Paul Rudd) er selvfølgelig tilbake, i tillegg til Hope van Dyne (Evangeline Lilly), Cassie Lang (nykommer Kathryn Newton), Hank Pym (Michael Douglas), Janet van Dyne (Michelle Pfeiffer) og Bill Murray i en ukjent rolle. Skurken MODOK skal også bli introudsert.

Secret Invasion

MCU Secret Invasion Marvel Studios
Secret Invasion Disney+-serie (Marvel Studios/Disney)

Premiere: Vår 2023 på Disney+

Det er fortsatt ikke helt klart hva slags effekt den nye serien Secret Invasion skal ha på sagaen. Samuel L. Jackson er tilbake som Nick Fury, og han har med seg Maria Hill (Cobie Smulders), Talos (Ben Mendelsohn), James Rhodes (Don Cheadle) og Everett K. Ross (Martin Freeman).

Videre er det noen nye, spennende skuespillere med på prosjektet. Blant andre Emilia Clarke (Game of Thrones) og Kingsley Ben-Adir (One Night in Miami).

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Guardians of the Galaxy Vol 3 MCU
Guardians of the Galaxy Vol. 3 av James Gunn (Marvel Studios/Disney)

Premiere: 5. mai 2023

James Gunn er tilbake som regissør av tredje Guardians. Hele teamet er også tilbake; Star-Lord (Chris Pratt), Drax (Dave Bautista), Gamora (Zoe Saldana), Groot (Vin Diesel), Rocket (Bradley Cooper), Nebula (Karen Gillan) og Mantis (Pom Klementieff).

James har vært åpen om at dette blir en emosjonell opplevelse. Vi vet ikke så mye mer enn det, men filmen vil også introdusere nykommerne Will Poulter (Dopesick) som Adam Warlock og Maria Bakalova (Borat 2) som Cosmo the Spacedog.

Echo

Echo MCU
Alaqua Cox som Echo i Hawkeye. Får sin egen spin-off-serie på Disney+ (Marvel Studios/Disney)

Premiere: Sommer 2023 på Disney+

Det er veldig lite informasjon om spin-off-serien Echo. Showet skal handle om Hawkeye-antagoinsten Maya Lopez (Alaqua Cox). Ifølge Kevin Feige skal også Vincent D’Onofrio og Charlie Cox returnere i rollene sine Wilson Fisk/Kingpin og Matt Murdock/Daredevil.

Loki sesong 2

Owen Wilson, Tom Hiddleston, Gugu Mbatha-Raw og Wunmi Mosaku i Loki (Marvel/Disney+)
Owen Wilson, Tom Hiddleston, Gugu Mbatha-Raw og Wunmi Mosaku i Loki (Marvel/Disney+)

Premiere: Sommer 2023

Vi får en fortsettelse av Loki; Disney+-serien som utløste multiverset i MCU – og som er Marvel-serien som har fått best mottakelse. Filmingen av sesong 2 er i gang.

The Marvels

The Marvels MCU
Iman Vellani og Brie Larson i Ms. Marvel + Teyonah Parris i WandaVision. Alle returnerer i The Marvels (Marvel Studios/Disney)

Premiere: 28. juli 2023

Ms. Marvel (Iman Vellani) og Monica Rambeau (Teyonah Parris) returnerer i The Marvels med Captain Marvel (Brie Larson).

Filmen er en oppfølger av Captain Marvel, men vil nok fortsette alt som har skjedd i fase 4 og 5. Spesielt med handlingen i Ms. Marvel og Monica Rambeau som fikk superkrefter i WandaVision. Nick Fury er også tilbake. Nia DaCosta (Candyman) regisserer.

Blade

Blade MCU
Oscar-vinner Mahershala Ali skal spille Blade i egen solofilm (Marvel Studios/Disney)

Premiere: 3. november 2023

Marvels siste film i 2023 er omstarten av Blade, med Mahershala Ali i hovedrollen og Bassam Tariq (Mogul Mowgli) på regi. Mahershala hadde som nevnt en cameo i Eternals (post-credit).

Kit Harringtons karakter Dane Whitman er på vei til å ta på the Ebony Blade, og blir avbrutt av en mystisk stemme som sier «sure you’re ready for that Mr. Whitman?». Kanskje Kit blir involvert i Blade?

Ironheart

Ironheart MCU
Dominique Thorne skal spille Riri Williams alias Ironheart i egen serie (Marvel Studios/Disney)

Premiere: Høst 2023

Når den nye serien til nykommeren Dominique Thorne har premiere, har vi allerede blitt kjent med henne i Black Panther 2. Serien følger unge Riri Williams; en genial oppfinner som lager sin egen versjon av Iron Man-drakten. Og kaller seg Ironheart 😎

Casten inkluderer Alden Ehrenreich (Solo: A Star Wars Story), Anthony Ramos (In the Heights), Manny Montana (Westworld) og Lyric Ross (This Is Us).

Agatha: Coven of Chaos

Agatha MCU
Agatha: Coven of Chaos er en spin-off-serie om Agatha Harkness (Marvel Studios/Disney)

Premiere: Vinter 2023

Den siste MCU-serien i 2023 blir WandaVision spin-off-serien Agatha: Coven of Chaos, som skal fokusere på Kathryn Hahns Agatha Harkness.

Daredevil: Born Again

Daredevil: Born Again MCU
Daredevil: Born Again skal igjen introdusere super-advokaten, men denne gangen i MCU. Spilt av Charlie Cox (Marvel Studios/Disney)

Premiere: Vår 2024

Mange har stilt spørsmål til hva som skal skje med Daredevil etter Disney+ kjøpte tilbake rettighetene fra Netflix. Under Comic-Con ble det for første gang annonsert en helt ny serie kalt Daredevil: Born Again med hele 18 episoder (!!!).

Blinde Charlie Cox er tilbake som super-advokat Matt Murdock, som allerede har hatt en cameo i Spider-Man: No Way Home. Men først ser vi ham i She-Hulk: Attorney at Law og Echo.

Captain America: New World Order

Captain America: New World Order MCU
Sam Wilson (Anthony Mackie) er den nye Captain America, og får sin egen solofilm (Marvel Studios/Disney)

Premiere: 3. mai 2024

The Falcon and the Winter Soldier konkluderte med at Sam Wilson (Anthony Mackie) er nye Captain America. Derfor var det klart at vi snart får se den fjerde filmen i Cap-serien.

Julius Onah (The Cloverfield Paradox) skal regissere.

Thunderbolts

Thunderbolts MCU
Antihelt-teamet Thunderbolts (Marvel Studios/Disney)

Premiere: 26. juli 2024

En av de største annonseringene under Comic-Con var Thunderbolts, som skal konkludere fase 5. På nesten samme måte som Suicide Squad, er dette teamet en gruppe med antihelter.

Valentina Allegra de Fontaine (Julia Louis-Dreyfus), som har dukket opp i Black Widow og The Falcon and the Winter Soldier, har allerede hintet til hvem som er med i teamet. Kanskje Yelena Belova (Florence Pugh) og John Walker (Wyatt Russell)? Filmen regisseres av Jake Schreier (Paper Towns).

Vi får nok vite mer under D23 Expo i september.

Phase 5-rekkefølge (utgivelsesdato):

Ant-Man and The Wasp: Quantumania (17. februar 2023)

Secret Invasion (Vår 2023 på Disney+)

Guardians of the Galaxy Vol 3 (5. mai 2023)

Echo (sommer 2023) OPPDATERT: Utsatt. Ingen ny dato.

Loki sesong 2 (sommer 2023) OPPDATERT: Hvorfor er ikke datoen annonsert? Har seriene brått fått mindre pri?

The Marvels (28. juli 2023) OPPDATERT: Utsatt til 10. november 2023

Blade (3. november 2023) OPPDATERT: Utsatt til 6. september 2024

– Ironheart (høst 2023) OPPDATERT: Utsatt til 2024? Selv om serien ble ferdig filmet i 2022. Ingen dato er annonsert.

Agatha: Coven of Chaos (vinter 2023/2024)

Daredevil: Born Again (vår 2024)

Captain America: New World Order (3. mai 2024)

Thunderbolts (26. juli 2024)

Phase 6

Er du her fortsatt? Bra, for nå kommer de største høydepunktene. Selve kjernen i The Multiverse Saga!

Så langt har Kevin Feige kun delt tre titler i den siste fasen. Vi krysser fingrene for at vi får sett mer av planen på D23 Expo. Men de titlene som ble nevnt er STORE.

Fantastic 4

Fantastic four MCU
Reboot av Fantastic 4 i fase 6 av MCU (Marvel Studios/Disney)

Premiere: 8. november 2024 – OPPDATERT: Utsatt til 14. februar 2025

Marvel Studios’ reboot av Fantastic 4 har vært kjent i noen år nå, etter at Disney kjøpte 20th Century Fox.

Som mange av de andre titlene annonsert, vet vi veldig lite om filmen. Regissør Jon Watts måtte trekke seg fra prosjektet, for å fokusere på andre titler. Men det virker som filmen fortsatt er på vei, og har premieredato 8. november 2024. Denne må bli mer fantastisk enn de tre Fox-filmene. Det skal IKKE mye til…

Avengers: The Kang Dynasty

Avengers: The Kang Dynasty er første del av avslutningen til The Multiverse Saga (Marvel Studios/Disney)

Premiere: 2. mai 2025

Tidligere har Avengers-filmene blitt brukt som titler for å avslutte hver fase. Denne gangen får vi ikke en Avengers-film før i 2025, men vi får de samme år.

Første del blir Avengers: The Kang Dynasty, som nevner Kang i tittelen. Det er tydelig at Kang the Conquerer er en stor brikke i denne sagaen. Filmen regisseres av Destin Daniel Cretton (Shang-Chi).

Avengers: Secret Wars

Avengers: Secret Wars MCU
Avengers: Secret Wars skal avslutte The Multiverse Saga (Marvel Studios/Disney)

Premiere: 7. november 2025 – OPPDATERT: Utsatt til 1. mai 2026

Fansen har lenge spekulert over involveringen av multiverset, og mange har gjettet på Secret Wars. Dette navnet er kanskje mest kjent for tegneserielesere.

Secret Wars i Marvel Comics er et av de største «eventene» Marvel har hatt. Det har vært flere versjoner av dette konseptet, så det er ennå uklart hvor de vil ta mest inspirasjon fra. Etter at Doctor Strange in the Multiverse of Madness introduserte «incursion», kan det være 2015-versjonen. Hvor to universer kjemper mot hverandre.

På dette punktet er det bare spekulasjoner, og det tar nok litt tid før vi får vite mer.

Phase 6-rekkefølge så langt:

Fantastic Four

Avengers: The Kang Dynasty

Avengers: Secret Wars

Sånn!

Det er omtrent umulig å ta med alle detaljer. Er det noe viktig som mangler? Fortell oss gjerne! Husk også at datoer lett kan forandre seg.

Se også: Hvem er nye Black Panther?

Nyeste saker fra 730.no

Les mer