Hopp til hovedinnhold
Malekko, Issa og Unge Beirut (YLTV)

Malekko x Issa x Unge Beirut: – Vi må minske våpenbruk blant ungdommer

Horten/Larvik-stjerneskuddet Malekko teamer opp Tønsberg-tenåringen Issa og Vennesla-veteranen Unge Beirut på mollypappi-produserte «Van Damme».

Låten er – som du kanskje hører – oppkalt etter kampsport-filmstjernen Jean-Claude van Damme, og oppfordrer unge til å la farlige våpen ligge.

– Budskapet i låten er at vi må minske våpenbruk blant ungdommer. Det er ekstremt mange unge som nå til dags tror at det å bære et våpen gjør deg til en virkelig tøff mann, men det mener jeg er stikk motsatt, forteller han.

730.no har i kveld premiere på den BobbyFilms-produserte musikkvideoen til «Van Damme».

Sjekk den ut nederst i saken.

Men først: En prat med Malekko, Issa og Unge Beirut.

Hvordan har 2020 vært for dere så langt?

Malekko: – 2020 har vært en god blanding av gode og dårlige vibes. Det startet dårlig med corona og karantene, ingen skole eller jobb, og motivasjonen sank bare ned. Deretter ble ting bedre og bedre ettersom at sommeren kom, corona forsvant litt og det ble mer jobb og sosialisering. Er også nå tilbake på skolebenken, og har full motivasjon til både musikk og trening.

Issa: – Ironisk nok har det vært et utrolig produktivt år, som har åpnet veldig mange dører for meg i musikkindustrien. Jeg har vokst veldig mye både som artist og menneske, og føler det på en måte bare går oppover herfra. Med tanke på covid er det på den andre siden et litt skummelt år med tanke på at jeg og mange andre har eldre eller mer utsatte i familien.

Unge Beirut: – 2020 har gjort meg i tvil på om jeg er synsk egentlig. Helt siden slutten av 2018 har jeg hatt en ide om at i 2020 kommer Døden som er mitt andre album. Tilfeldig nok så har 2020 bare vært død og dritt, dessverre. Bortsett fra det, så har det vært produktivt.

Ikke sov på Issa (BobbyFilms/YLTV)

Hvordan fant dere tre sammen?

Malekko: – Issa oppdaget jeg i fjor via YLTV sin Instagram. Jeg likte musikkstilen hennes og det hun laget. Jeg tok kontakt med henne, deretter endte vi opp i samme studio i Horten og ble bedre kjent der. Unge Beirut har jeg visst om via venner som hørte på musikken hans. Da han slapp LOWKEY / HIGHKEY, så tenkte jeg at han vil jeg jobbe med og sendte en DM. Han var åpen og klar for å bli med på en låt med oss.

Issa: – Jeg og Malek kom i kontakt etter at jeg fikk jeg en melding av han der han ville jeg skulle hoppe på en track han hadde begynt på. Etter det føler jeg egentlig begge to hadde Beirut in mind veldig lenge, så det var bare dette med å sette alt sammen og få det til å passe for alle.

Unge Beirut: – Jeg fikk som de sier en melding om å bli med på låta, og jeg hadde sjekket Malek ut tidligere. Så falt det naturlig å bli med siden jeg likte temaet, beaten og ikke minst så er Malek palestiner. Støtter alltid up & coming arabs! #FriPalestina

Norske talenter (BobbyFilms/YLTV)

Hvordan var videoshooten?

Malekko: – Jeg syntes alt i alt at videoshooten var veldig gøy. Det var mange som stilte opp for å støtte og det er noe jeg er veldig takknemlig for. Jeg hadde et par planer som vi ikke fikk til, men jeg synes fortsatt at resultatet ble veldig bra!

Issa: – Jeg tror det er noe av det feteste jeg har vært med på hittil. Det var som Malek sier veldig mange som møtte opp og støttet videoen, og det var en veldig god energi rundt hele shooten. Må også gi en shoutout til Bobby som fikk catcha de beste vinklene! Han er veldig flink på det han driver med.

Unge Beirut: – Shooten var lættis. Hadde hele tiden hørt at det skulle bli filma i en isbil. Så i mitt hode var det en vanlig sånn old school isbil som spiller musikk. Men det viste seg å være en stor Diplom-is-lastebil, haha.

Hva liker du med de to andre som er med på «Van Damme»?

Malekko: – Begge to har en slags «attitude» og er dritrå når dem rapper. Det er ingen tvil om selvtilliten deres er på plass og ikke minst: Jeg liker at de er veldig enkle og effektive å jobbe med.

Issa: – Generelt synes jeg begge to er veldig dyktige på forskjellige måter. Beirut er veldig bestemt på hvordan han vil ha ting og er i mine øyne veldig determined på målet sitt. Malek på den andre siden har en sånn syk måte å få fram poenget på når han skriver og gjør alt 100 % når det kommer til å perfeksjonere og sette plan for låtene sine. Det var veldig gøy å få kunne jobbe med to på en norsk track.

Unge Beirut: – Begge to er veldig ferske og har den gnisten, noe jeg liker. Malek er veldig raw og ufiltrert, det er kult. Issa har en swag og dzummm flow! 🔥

Malek aka Malekko (BobbyFilms/YLTV)

Hvilke norske artister ser du opp til?

Malekko: – Det er ikke noen jeg ser opp til akkurat, men hvis jeg skulle valgt en favoritt så er det definitivt Chirag. Jeg vet det er blitt en god del med flinke norske rappere, og det er fler jeg hører på.

Issa: – Den her hører jeg veldig mye fra norske artister men for å være helt ærlig hører jeg veldig lite på norsk rap. Jeg har blitt mye flinkere på det nå det siste året og prøver å holde meg oppdatert. Jeg synes Larsiveli er helt ekstremt på lyrikk og flow, så det er definitivt en av de jeg må få til å jobbet med. Hvis jeg skulle name droppa de jeg hører på mest blir det enten Isah eller Britz!

Unge Beirut: – Karpe & Arif.

Det er et viktig budskap her. Er våpenbruk blant unge et utbredt problem i Norge?

Malek: – Jeg vil ikke si at det akkurat er er veldig utbredt problem med våpenbruk akkurat her i Norge. En god del av budskapet er jo også at jeg vil at andre skal reflektere over seg selv, og tenke om det dem gjør er riktig.

Issa: – Jeg personlig syntes ikke det. Det kommer sikkert veldig an på hvilket miljø du er fra men jeg tror det generelt ikke er så utrolig mye av det her. Jeg er veldig enig i det Malek prøver å få fram og hvis du skal referere til den ene linen der jeg sier «jeg har lyrikken på plass ikke no bang bang», så handler det om at jeg verdsetter kunsten av å kunne skrive mer enn at du høres tøff ut på låtene dine.

Unge Beirut: – Tenker at de som er strapped ofte gjør det fordi de føler seg tryggere i det miljøet de er i. Det kan også bety at det blir enklere å bruke våpenet. Problemet blir når det blir promotert i musikk, og kids som IKKE er i miljøet, som lever den livsstilen da begynner å leke med ilden.

Issa og Unge Beirut (BobbyFilms/YLTV)

Har du noen erfaringer eller opplevelser med temaet?

Malekko: – Opplevelsen eller erfaringen min med dette tema er at jeg ofte har hørt ting som: «Fy faen jeg har lyst til å dra bort til han med en pistol». Eller «Kan du skaffe meg et våpen?». Jeg oppdratt til å ta avstand fra sånt og sånn kommer jeg til å være resten av livet. De gangene jeg har hørt disse spørsmålene har jeg alltid prøvd å overbevise om at det ikke en smart eller tøff ting å gjøre. Sist gang jeg hørte det så tenkte jeg automatisk: Er det sånn du føler deg tøff? Eller er det sånn du føler at du er en mann? Ved å bære et våpen? Og sånn ble sangen til.

Issa: – Nei det er det nok veldig lite av det heldigvis. Det handler om hvem du henger med å hvilke folk du tillater rundt deg. Jeg synes det er viktig å omringe seg selv med mennesker du kan lære av og vokse med.

Unge Beirut: – De som vet, de vet. Jeg oppfordrer alltid alle til å holde seg unna den veien. Spør hvem som helst som har overlevd det, og som ikke sitter inne. De vil si det samme, fordi de vet hvordan det ender. Men iblant så har man ingen valg.

Hva kan vi forvente fra dere i tiden fremover?

Malekko: – Jeg har får høyere og høyere forventninger til meg selv for hver gang jeg slipper sang. På samme måte som at jeg setter meg et høyere og høyere mål, for hver gang jeg når et mål. Mine mål og forventninger er å slippe musikk med budskap, med tekst som er vanskelig å få ut på andre måter, og selvfølgelig som folk kan vibe til. Så jeg vil si dere kan forvente det samme.

Issa: – Akkurat nå har jeg jobbet veldig mye med å lage materiale klart til slipp. Har en haug med sanger som jeg fortsatt jobber på, samtidig som jeg har noen på lager til slutten av året. Hvis alt går som planlagt blir det en musikkvideo til rundt desember og mange nye låter i 2021! Hvis folk vil få med seg hva som skjer og hva jeg jobber med er det lurt å følge med på @babylucifa på insta, hehe.

Beirut: – JEG HAR JOBBET MED ALBUM I SNART 2 ÅR NÅ! MITT NYE PROSJEKT DØDEN STARTER ENDELIG I OKTOBER FOR FAEN!!!

Se videopremiere via BobbyFilms og YLTV:

Mer norsk musikk hos 730.no:

Sønnen til Admiral P debuterer som artist

– Karpe har mest kulturell kapital

Videopremiere fra B-Boy Myhre og Cezinando

Nyeste saker fra 730.no

Les mer