Hopp til hovedinnhold
GUESS WHO'S BACK (FX)

Vi har sett første episode av American Horror Story: Cult

GUESS WHO’S BACK (FX)


Forventningene er store når FX-flaggskipet American Horror Story returnerer for sin syvende sesong på amerikanske skjermer denne uken.

Sesongen, som har fått undertittelen Cult, har vekket stor oppsikt for å ha skiftet fokus fra overnaturlige skrekkelementer som hekser og demoner, til helt reelle skummelheter; nemlig USA etter fjorårets valg.

I sann American Horror Story-tradisjon vender store deler av showets skuespillere tilbake i den nye sesongen, som har hovedfokus på karakterene til Sarah Paulson (Deadwood, 12 Years A Slave) og Evan Peters (Kick-Ass, X-Men: Days of Future Past).(FX)


Sammen med blant andre Emma Roberts (Scream Queens, We’re the Millers), Colton Haynes (Teen Wolf, Arrow), Cheyenne Jackson (Sense8, 30 Rock) og Alison Pill (The Family) skal Paulson og Peters utforske kultledere og mentaliteten til det amerikanske folk under President Donald Trump.

Serieskaper Ryan Murphy har forøvrig lovet at serien ikke skal ta en politisk side og heller utforske hele det politiske landskapet. 

Vi har fått tilgang til første episode, og enten du foretrekker Coven eller Asylum kan vi garantere at Cult er et helt nytt steg for AHS-universet. Og det er absolutt verdt å sjekke ut.

Sesongens åpningsscene er som tatt rett ut av en dokumentar: Donald Trump inntar scenen og annonserer at han offisielt stiller til presidentvalg. Deretter følger en montage av nyhetsrapporter som ender med valgnatten, som sender Ally Mayfair-Richards (Paulson) inn i et angstanfall, og Kai Anderson (Peters) inn i en seiersdans der han tørrjukker på TV-en. Stemningen er satt.

Det blir fort klart at Murphy holder det han har lovet; Cult handler ikke om Trump eller Hillary. Tro det eller ei.

Ally og Kai representerer to vidt forskjellige sider av det politiske spekteret. Kai er den nylige inspirerte kultlederen som bruker tiden sin på å hjernevaske andre, å plage meksikanere og å male ansiktet sitt med oransje Cheetos (amerikansk ostepop) til ære for idolet sitt. Ally på sin side er lesbisk og sammen med sin kone Ivy (Pill) og sønn må hun føle på det økende homohatet som kommer frem under Trump-regjeringen.(FX)


Cult skifter dermed fokus fra de politiske lederne til effekten valget har på menneskets mentalitet, natur og personlighet. Og det funker.

Skrekkmessig vil American Horror Story kanskje aldri briljere helt. Det er mange billige «jumpscares» ute og går, og blodet, gørret og nakenheten føles fortsatt som litt tom shockvalue.

Til tider kan det føles litt som en parodi, som når en butikkansatt avslører at han er Trump-supporter ved å sakte dra frem en rød caps, og man omtrent kan høre lyden av alarmerende fioliner. Som en slags Scary Movie-film uten Charlie Sheen og penisvitser (vel, noen finnes det jo alltids). Men så slår det deg; det er ikke en parodi. Det er virkeligheten.

Det er dette som gjør at Cult skiller seg ut fra sine forgjengere, det er her det blir virkelig interessant.
Effekten av et menneske som står frem med en ekstrem holdning og lokker med seg folk som sauer vises tydelig i første episode, og det er skremmende nok.

Men, Cult har fortsatt en stor elefant stående midt på stuegulvet, og den må nevnes (eller slaktes brutalt med en kjøkkenkniv, alt ettersom); hva har alt dette med klovner å gjøre?

Dette er et godt spørsmål, men frykt ei; det finnes et godt svar. Murphy tok imot spørsmål ved en forhåndsvisning på serien tidligere i år og forklarte at sesongen også handler om fobier, som ved stort stress gjerne dukker opp igjen hos mennesker som har lært seg å takle dem.(FX)


Dette er noe som blir utforsket via Allys ekstremt fobiske karakter, som sliter med å takle den nåværende politiske situasjonen og som dermed begynner å hallusinere morderiske klovner hvor enn hun går.

Ellers så er det bare et forsøk på å utnytte fjorårets bisarre klovnebølge for litt ekstra PR.

Uten å avsløre for mye kan vi vel si at grensen mellom hallusinasjon og virkelighet etter hvert overlapper, og det blir vanskelig å si hva som er ekte og hva som ikke er det. Virkelighet eller ei; det er uansett veldig spennende.

Cult er et friskt pust for serien, som lover godt for de kommende sesongene. Ryan Murphy vet fortsatt hva han gjør, og han gjør det med glans. Skrekkhøsten er sikret de neste par årene.

American Horror Story: Cult har premiere i Norge på FOX torsdag 14. september.

Sjekk ut traileren her:

Se også: Verdens klovneorganisasjon skuffet over Skarsgårds skumle klovn

Nyeste saker fra 730.no

Les mer