Joel og Ethan Coen har siden tidlig på 80-tallet satt liv til 15 filmer, og med sin særegne fortelleregenskap og spesielle visuelle utrykk, har de skapt et varemerke for seg selv som The Coen Brothers.
Minnesota-brødrenes stil har blitt karakterisert som «noe halvveis mellom her og magisk realisme». Eller for å uttrykke det annerledes, de omtales som skapere av verdener hvor alt er overdrevet – men der ingenting likevel er utenfor troverdighetens rekkevidde. Skal vi først tillate oss en pretensiøs tolkning, kan man legge til at noe Coeniansk gjerne innebærer en subtil dose absurd komikk i det dystre. Sammen med deres evne til å filmatisk dyrke frem interessante og komplekse karakterer, utgjør historiene deres noe en kan betrakte som «moderne eventyr for voksne».
Filmskaperduoens kreasjoner har en tendens til å genierklæres allerede før de er ferdige, og hylles jevnt over av kritikere i hele verden. Vi skal her ta en titt på de fire filmene som Coen-brødrene har lirket inn på nylig ble nominert til 10 Oscar.
Fortsetter under traileren.

Hailee Steinfeld har rollen som den unge jenta ute etter hevn. Hun er selv 14 år og høstet en Oscar-nominasjon i kategorien Best Supporting Actress for sin innsats. Coen-brødrene har i flere tilfeller blitt anklaget for å lage «filmer for gutta» på grunn av en tendens til å ha et rollegalleri med maskulint fokus. Flere kritikere hevder nå bestemt at unge Steinfeld, med sin imponerende tolkning, er med på å sette strek over herrestempelet.
Filmen har kinopremiere i Norge 18. februar, men har allerede blitt Coen-brødrenes største kommersielle suksess, etter å ha spilt inn over 110 millioner dollar i USA alene (660 millioner kroner). Det gjør at deres forrige rekord på 74 millioner dollar for No Country for Old Men blekner dramatisk.
Fun fact: True Grit er en remake av en 1969-klassiker hvor alpha-cowboy John Wayne spilte hovedrollen.
Fortsetter under traileren.
I likhet med True Grit spiller Josh Brolin også i No Country for Old Men. Filmen så sitt lys i 2007 og var med på å gi både Javier Bardem (Oscar-aktuell i Biutiful) og Kelly Macdonald (Boardwalk Empire) en solid karriere-boost.
Filmen handler om Llewelyn Moss (Brolin), som finner 2 millioner dollar liggende blant likene til en gjeng døde narkotikasmuglere. Anton Chigurh (Bardem) er den notoriske leiemorderen som får i oppdrag å finne igjen pengene. Han går nådeløst til verks med å eliminere alle som står i veien, ved å bruke et apparat en vanligvis avliver kuer med.
Filmen – belønnet med Oscar for beste film, regi, manus og Bardem fikk for beste birolle – er basert på boken av samme navn, skrevet av forfatteren Cormac McCarthy. I denne sammenheng virker det naturlig å hevde at også McCarthy opplevde en karrieremessig oppsving, da filmen bidro til økte opplag og en ytterligere bokfilmatisering med The Road som kom ut to år senere.
Fun fact: Javier Bardem uttalte lakonisk, etter å ha sett de første bildene av seg selv med den spesielle 70-talls-sveisen, at han ikke kom til å få ligge på flere måneder.
Fortsetter under traileren.
Når det kommer til kult-filmer, så er det vel snarest ingen som troner over The Big Lebowski fra 1998. 13 år etter lansering har den en levende arv uten sidestykke i filmhistorien: En egen religion! Ja, vi kødder ikke, «Dudeism» beskriver seg selv med å være en moderne form for kinesisk Taoisme, og har i dag mer enn 100 000 ordinerte «prester».
The Big Lebowski handler om Jeff «The Dude» Lebowski, en stoner med forkjærlighet for bowling som forveksles med en millionær og utsettes for utpressingsforsøk. Foruten om å være Jeff Bridges’ første samarbeid med Coen-brødrene, har filmen en stjernespekket cast, med blant annet Steve Buscemi, Philip S. Hoffman, Peter Stormare og sist, men absolutt ikke minst, John Goodman i den episke rollen som The Dudes bowlingbror.
Personlig vil jeg hevde at stemningen i denne filmen er av en lettere sort, humoren ligger mer på overflaten, hvilket gjør at jeg favoriserer denne på listen. Det er ikke til å komme unna at The Dudes slacker-eventyr byr på minneverdig komedie, spesielt ettersom dialogen er smekkfull av referansepotensiale som THC-påvirkede «Dudeister» vil fortsette å sitere inn i evig tid.
Fun Fact: Did we mention «Dudeism»(!)? (Offisielle hjemmeside.)
Fortsetter under traileren
Fargo er filmen som for alvor satte Coen-brødrene på verdenskartet da den kom i 1996. Også denne blir omtalt som en kult-klassiker, og blir ofte nevnt i samme åndedrag som Quentin Tarantinos Pulp Fiction.
Historien tar for seg Jerry Lundegaard (William H. Macy), en bilselger med store finansielle problemer. Han leier inn to thugs (Steve Buscemi og Peter Stormare) til å kidnappe kona si, i et forsøk på å kreve løsepenger fra sin søkkrike svigerfar.
Filmen mottok syv Oscar-nominasjoner og påfølgende to statuetter, mens kjendiskritiker Roger Ebert utnevnte den til 90-tallets beste film. Whoa.
Fun(?) fact: Filmen er basert på virkelige hendelser. I 1996 kjørte Helle Crafts’ morder hennes kropp gjennom en vedkutter.
Coen-brødrene er nå om dagen opptatt med forberedelsene for nok en remake av en 60-talls klassiker. Cameron Diaz og Colin Firth (Oscar-aktuell i The King’s Speech) skal overta rollene som Shirley MacLaine og Michael Caine gjorde i The Gambit.
Fortsetter under traileren.
Coen-brødrenes lange karriere er ofte oppe til diskusjon blant film-aficionados, og flere vil sikkert ergre seg over at vi ikke tar for oss Oh Brother, Where Art Thou, Burn After Reading, Millers Crossing, Ladykillers, Barton Fink og Raising Arizona. Alle er de filmer som ansees for å være geniale på hver sin måte. Som et plaster på såret får dere avslutningsvis denne infographen om skuespillerne i Coen-brødrenes filmer: