Hopp til hovedinnhold
BALTIMORE-HOMEGIRLS/JOHN DOMAN SOM POLITBOSS WILLIAM A. RAWLS (NRK/HBO)

Verdens beste serie R.I.P.

Selv om jeg egentlig trenger norske tekster for å få med meg alt som blir sagt i The Wire, bestilte jeg den femte sesongen fra Amazon.

Den kom fredag, og lørdag natt hadde jeg dekket siste episode.

Med firkanta øyne og en sørgelig, tom følelse. Litt trist fordi de fire delene første er bedre, men mest trist fordi dette er det siste kapittelet av den imponerende Baltimore-historien. Eller historiene.

CLARK JOHNSON SOM REDAKTØR GUS/THOMAS MCCARTHY SOM JOURNALIST SCOTT (NRK/HBO)

Dette betyr selvsagt ikke at The Wire-avslutningen er dårlig. Den er seff dritfett. Dritbra skuespill, dritkul casting, dritbra laget. Men det engasjerer ikke i like stor grad.

Etter å ha hatt fokus på the boyz in the hood, polske ganstere på brygga, snuskete politikere og deretter det forferdelige skolesystemet, er en stor del av The Wires siste handling lagt til Baltimores største avis.

DOMONIC WEST SOM DETEKTIV JIMMY MCNULTY/SKUMLE LANCE RIDDICK SOM LT. DANIELS (NRK/HBO)

En ny journalist jukser og vrir på sannheten for å skape eksklusive, sensasjonelle saker. Spesielt om en massemorder som dreper byens hjemløse.

Men drapene er også juks, scenesatt av i all hemmelighet av McNulty, i et forsøk på å få den nyvalgte borgermesteren Carcetti til å bevilge mer penger til politiet, slik at man kan ta den iskalde (kule) narkobossen Marlo Sansfield.

ALDEN GILLEN SOM ORDFØRER CARCETTI/METHOD MAN SOM PROPOSITION JOES NEVØ CHEESE (NRK/HBO)

Alt blir hektet sammen i en ond sirkel som selvsagt sklir ut, og som det meste i serien, egentlig er en kritisk kommentar til mye av det som skjer i USA. Som det står på DVD-boksens omslag: «Read between the lines».
Etter så lite søvn og så mye Karthäuserhofberg, er det er nok endel jeg ikke har fått med meg.
(Men det virker uansett litt snodig at godgutten McNulty setter i gang et slik kaos?)

ANDRE ROYO SOM EN NY OG BEDRE BUBBLES/FELICIA PEARSON SOM GANGSTEREN SNOOP (NRK/HBO)

Når jeg skriver dette ruller fortsatt rulleteksten på den siste episoden, og solen begynner å stå opp. Jeg må nok se alt en gang til, ikke i maratonstilen.

Kanskje man får mer glede av sesongen hvis man smører seg med litt mer tålmodighet. Og kanskje man må drite i at production designeren (eller hva hun/han kalles) denne gangen har stylet opp serien med litt for mye pene klær og litt for glossy stil. Du vet, asfalt som har blitt sprayet med vann før de filmer, fancy lyssetting som minner om at dette ikke er helt ekte, etc.

MICHAEL KENNETH WILLIAMS SOM OMAR, TRISTIAN WILDS SOM MICHAEL/JAMIE HECTOR SOM MARLO, GBENGA AKINNAGBE SOM CHRIS (NRK/HBO)

The Wire er fortsatt den beste serien jeg noensinne har sett. Hvis du ikke har kommet til den siste sesongen, blir du sikkert positivt overrasket etter å ha lest dette.

PS: 1 minutt fra The Wire sesong 5: Marlo Stanfield forlater en fest med sin drøye advokat og lokale, snuskete polikere for å trekke litt luft på gaten, og får bekreftet at han liker gatene bedre enn gangstere i dress:


Mer The Wire på den grønne lenken nedenfor:

Les mer