Hopp til hovedinnhold

Verden raser mot raseringen av regnskogen

Hvor skal man begynne?

Det siste døgnet har feedene våre vært fulle av regnskog i flammer. Amazonas brenner, og folk savner en større mediedekning.

I dag har de fleste norske avisene skrevet om naturkatastrofen, men blant hundrevis av saker er det vanskelig å i det hele tatt se dem uten søk.

Hvorfor brenner det, og hvorfor er saken så viktig? 

Amazonasregnskogen er over 50 millioner år gammel – og jordklodens største.

Totalt er regnskogen rundt 20 ganger større enn hele Norge, og ligger fordelt over 9 land; Brasil, Colombia, Peru, Venezuela, Equador, Bolivia, Guyana, Surinam og Fransk Guyana.

Det skal være registrert 72 000 branner i Amazonasregnskogen hittil i år, melder NRK. Det er en økning på 83 % målt i forhold til samme periode i fjor.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av 730.no (@730no)

Det spesielle her er at regnskoger egentlig ikke skal brenne. 

Som navnet tilsier har regnskogen fra naturens side høy fuktighet og mye nedbør, noe som beskytter den mot utryddelse. Men den klarer ikke å beskytte seg mot mennesker.

De store brannene er en direkte konsekvens av menneskers handlinger.

Ifølge BBC (gjengitt av NRK) må brannene være påsatt (med vilje eller uhell), men spredningen hadde vært langt mindre uten tørke og avskoging i et høyt tempo.

I Sao Paolo, flere tusen kilometer unna, var det bekmørkt midt på dagen på grunn av røyk: 

View this post on Instagram

Sao paolo at 3 pm

A post shared by no followers needed, just look (@who_burnt_our_lungs_who) on

Hvorfor forsvinner regnskogen? 

Ifølge Regnskogfondet er den største synderen jordbruk, og da spesielt produksjon av kjøtt, soya (til dyrefôr) og palmeolje.

Tømmer og papirproduksjon er også i økende grad skyldig i avskogingen.

Ifølge Regnskogfondet er Brasil verdenens største eksportør av storfekjøtt, og kjøttindustrien er ansvarlig for mellom 61 og 75 prosent av den samlede regnskogødeleggelsen i landet.

Mye regnskog hugges ned for å lage plass til soyaproduksjon.

Tre fjerdedeler av all soya går direkte til dyrefôr, også til norske husdyr. «Kortreist» ku kan derfor ha et enormt miljøavtrykk. Soya som brukes til menneskemat (soyaburger og lignende) kommer sjeldent fra regnskogområder, og står for langt mindre utslipp enn kjøttversjonen.

Produksjon av palmeolje er også en stor trussel for regnskogen, til tross for at forbrukerkampanjer har fått ned forbruket i land som Norge.

Tropisk tømmer er også en av grunnene til at regnskogen hogges ned, det samme er boktrykking (dersom papirmassene kommer fra regnskogområder).

Les mer om hva du kan gjøre hos Regnskogfondet.

Fortsetter nedenfor

Hvorfor er det så farlig? 

Regnskogen alene produserer rundt en femtedel av alt oksygenet vi puster inn. Konsekvensene kan bli fatale hvis vi lar klodens største regnskog bli til en ørken.

Bare i den brasilianske delen av Amazonas finnes en sjettedel av hele klodens registrerte plante-, fiske-, fugle- og dyrearter – over 40 000.

I tillegg lever 400-500 ulike urfolk i Amazonasregnskogen. Totalt er det snakk om 0,5-1 million mennesker.

Skogene bremser også klimaendringene ved å lagre flere hundre millioner tonn karbon.

Hva kan vi gjøre? 

Mye er selvfølgelig utenfor vår kontroll, men hvis mange nok bryr seg…

Her er fem forslag på forbrukernivå:

1) Engasjer deg i saken. Les nettsaker om regnskogen og vis avisene at du vil ha mer om det i media – ikke bare bompenger og Trump. Les deg opp, bli klokere og del det du finner.

2) Spis mindre kjøtt, meieriprodukter og oppdrettsfisk. Be om innsyn fra produsentene, og be dem droppe dyrefôr som kommer fra regnskogen. Kjøp bærekraftige alternativer.

3) Boikott palmeolje – be produsentene som fortsatt bruker det om å skjerpe seg.

4) Les deg opp på partiprogrammene. Hvem er opptatt av regnskogen og fremtiden? Bruk stemmen din. Og få foreldrene dine til å gjøre det samme.

5) Støtt organisasjoner som jobber for å bevare regnskogen. Enten med engangsbeløp eller som månedlig giver. Blakk? Støtt dem ved å følge dem i sosiale medier. Likes er gratis.

Se også: Joe Bidens tale gjør Rihanna forbanna

Les mer