Hopp til hovedinnhold
JULIA SER (HBO)

Veep, veep: Seinfeld-Elaine er tilbake

JULIA SER (HBO)


Det er vel ikke heeeelt på jordet å kalle Julia Louis-Dreyfus (51) en av verdens morsomste damer. At hun ble headhuntet til SNL for nøyaktig Hjelp, det er juleferie, og deretter regjerte et tiår i rollen som Jerry Seinfelds BFF Elaine (en prestasjon hun vant alle tenkelige komipriser for) er kanskje bevis nok?

Hvis vi legger til at Elaines post-Seinfeld-opptredner i Curb Your Enthusiasm, hovedrollen i The New Adventures of Old Christine, hennes synsforstyrra karakter i Arrested Development og Tina Feys dobbeltgjenger i 30 Rock virket som rene seermagneter, bør det i hvert fall holde.

Og dermed er det på tide å gjøre seg kjent med Julias siste oppspinn, en serie hun også er produsent:

I Veep, skapt av Armando Iannucci (In the Thick of it, In the Loop), møter vi Selina Meyer, en ganske maktsjuk og ikke spesielt ærverdig visepresident med null kontroll, et lynne fra helvete og ditto stab.

I denne bakomfilmen  fra HBO blir du godt kjent med hele gjengen:

Mange av scenene er improvisert fram, ofte helt på tvers av manus, og som du skjønner er handlingen framstilt med en god overdose karikatur. Men i sitt forarbeid til rollen har Louis-Dreyfus snakket med en rekke visepresidenter, inkludert Al Gore, så det finnes nok også et snev av sannhet i noen av situasjonene og ikke minst reaksjonene hun fremstiller.

– Alt du frykter er sant om hvordan styresmaktene virker – eller ikke virker – blir en festlig arena for Veeps bitende satire, skriver San Francisco Chronicle i sin panegyriske anmeldelse.

– Birollene er veldig sterke. Tony Hale fra Arrested Development spesielt, troner som Selinas tomsete klondrian av en personlig assistent, fortsetter New York Times.

– Hver skuespiller nailer replikkene sine, noe som holder Veep gående i et imponerende tempo. Episodene er over før du vet ord av det, og du skulle ønske de varte en time, skriver et begeistret Hollywood Reporter om 30-minuttersserien.

 
Washington Post: hyller hovedrolleinnehaveren spesielt. 
– Takket være Louis-Dreyfus og showets bemerkelsesverdige sans for dialog og timing, fenger utrolig morsomme Veep fra første stund.
I forbindelse med USA-premieren på serien, gjestet den aldrende (men oj så flotte) Julia enda eldre David Letterman. I filmsnutten under analyserer komikeren Twitter samtidig som hun får sjefen sjøl til både å føle seg liten og å flashe de ugly sokkene sine:

Filmfact: Denne måneden ble det klart at Louis-Dreyfus er castet til en Nicola Holofcener (Parks & Recreation, Enlightened)-regissert film sammen med James Gandolfini. Dette blir hennes første spillefilm siden Woody Allens gøyale Deconstructing Harry fra 1997.

Sportsfact: Julia er kusinen til avdøde Robert Louis-Dreyfus, tidligere Adidas-CEO og eier av det franske fotballaget Olympique de Marseille. Faren hennes er milliardær.

Elaine-bonus: «The Dingo ate your baby» – en klassiker til glede for nye seere. Forklaring på referansen får du her. Hendelsen ble deretter rekonstruert i filmen Et skrik i mørket, der Meryl Streep spiller den fortvilte moren, og replikken fikk kultstatus:

LOL. (Se en lenger versjon, som viser hvorfor Elaine blir irritert, her.)
 

Les mer