Hopp til hovedinnhold
XAVIER DOLAN <3 (GROLSCHFILMWORKS.COM )
Regissør og skuespiller Xavier Dolan (privat)

Vær så snill, se Mommy på kino ♡

XAVIER DOLAN <3 (GROLSCHFILMWORKS.COM )

Xavier Dolan er – uten å overdrive – verdens mest spennende filmskaper akkurat nå. Fransk-kanadier fra Montreal gitt ut fem spillefilmer på like mange år, til tross for at han bare er 25 år gammel. (Født i 1989.) Manuset til debuten I Killed My Mother skrev han da han var 16 år gammel.

Dolan regisserer, skriver manus, produserer, klipper og jobber med kostymedesign i alle filmene sine. Tre av dem har han også spilt hovedrollen i. (I Killed My Mother, Heartbeats og Tom at the Farm.) Samtlige har blitt vist på en rekke festivaler verden over, og velfortjent blitt premiert med store priser. 

 
Fortsetter under 


STEVE I MOMMY (METAFILMS)

Mommy, eller Mamma som den heter på norsk, er dog den første som har blitt vist i hovedprogrammet i Cannes. (De andre ble vist i sideprogrammet Un Certain Regard.) Dessverre vant den ikke Gullpalmen, men Dolan tok hjem Prix du Jury, sammen med legendariske Jean-Luc Godard (84). (For Adieu au Langage.) 
 
Til tross for å være en favoritt hos veldig mange har Dolans filmer fått lite kino-kjærlighet i Norge. Cinemateket i Oslo (og Oslo Internasjonale Filmfestival) vier mye tid til regissøren, og filmnettstedet Montages jobbet iherdig for at Laurence Anyways (en av verdens fineste filmer) skulle få kinodistribusjon.

Fortsetter under 
 

Dessverre skjedde det ikke, og Laurence Anyways ble kun vist på Cinemateket, festivaler og filmklubber her til lands. Dolans neste, thrilleren Tom at The Farm (2014) ble heldigvis vist på kino, men til et altfor lite publikum. 

Vi håper derfor at flere tar turen for å se Mommy, som vises på det store lerretet fra og med i dag. Etter å ha sett den for et par uker siden kunne vi skrevet en bok om hvor bra den er, men vi skal prøve å begrense oss. 

Fortsetter under 


DIANE OG STEVE I MOMMY (METAFILMS)


Mommy
handler om Diane (Anne Dorval) og sønnen Steve (Antoine Olivier Pilon). Steve har ADHD og er mildt sagt krevende, mens Diane sliter med sitt, etter at Steves far døde. Sammen med naboen Kyla (Suzanne Clément) prøver hun å gjøre det som er best for sønnen. (Filmen er 100 ganger bedre enn det det enkle plottet kanskje gir inntrykk av, vi lover.) 

Noe av det fineste med filmen er det sterke forholdet mellom mor og sønn, som også er noe av det vanskeligste. Mommy er dog ingen trist, kjip dramafilm, og er tidvis hysterisk morsom og sjarmerende. Den gir også et sjeldent innblikk i hverdagen til folk du kanskje ellers holder deg langt unna. 


Visuelt sett er
Mommy spesiell. Filmen er skutt i det kvadratiske 1:1-formatet (tenk Instagram), noe som gjør at seeren kun fokuserer på det viktigste. Utsnittet følger også fortellingen, men mer enn det vil vi ikke røpe. 

Se traileren til kinoaktuelle Mommy nå: 

Xavier Dolan er godt i gang med sin sjette film The Death and Life of John F. Donovan, som blir den første engelskspråkelige. Og den første som tar regissøren bort fra indie-stempelet? (Til nå har han ofte gjenbrukt de samme skuespillerne, og ingen av dem er særlig kjent utenfor Canada.) 

The Death and Life of John F. Donovan spiller blant annet Jessica Chastain (Zero Dark Thirty, The Three of Life) Kit Harington (Game of Thrones) , Kathy Bates (American Horror Story, Six Feet Under, Titanic) og Susan Sarandon (Thelma & Louise, Rocky Horror Picture Show).

The Death and Life of John F. Donovan kommer i 2016. Mommy skal kan du se nå. 


Se også: GIRLHOOD er også på kino fra i dag (trailer) 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer