Hopp til hovedinnhold
LITE POPULÆRE NYE LANDSMENN I SØR-AFRIKA (SF NORGE/TRISTAR/COLUMBIA)

Urolig, utrolig fremmedfrykt i Sør-Afrika

28 år etter at en stor gruppe aliens flyktet til jorden, nærmere bestemt Sør-Afrika, er et stusselig område i Johannesburg kalt District 9 deres hjem.

MNU, et privat firma som forsøker å tjene penger på de insektaktige vesenenes kunnskaper når det kommer til avansert våpenproduksjon, lykkes ikke, ettersom utstyret krever DNA som mennesker ikke har.

Når MNU-ansatte Wikus van der Merwe (spilt av Sharlto Copley) fikler med et aliendings, blir han smittet med et virus som begynner å forandre hans DNA, noe som gjør Wikus til Sør-Afrikas mest ettersøkte.
Kroppen hans blir verdt millioner, ettersom den kan røpe den utenomjordiske våpenteknologien.

Flyktningen, må ironisk nok søke tilflukt i District 9.

Filmen, produsert av nyzealandske Peter Jackson (The Lord of the Rings, King Kong), foregår ikke i det tidligere rasistiske landet ved en tilfeldighet, men den sør-afrikanske, hvite regissøren Neill Blomkamp, som først laget kortfilmen Alive in Joburg med samme handling, ville pakke inn sin sosiale kommentar på en spennende måte.

– Jeg var bevisst på å lage en film som ikke hørtes altfor politisk ut og dermed kjede publikum, fortalte Blomkamp på en pressevisning i Los Angeles, ifølge papirutgaven av The Hollywood Reporter.

– Men jeg ville fange essensen av Sør-Afrika og segregering og ren rasisme og gå rett på sak, fordi det er et slik miljø jeg vokste opp i. Det ble en fin balansegang mellom de mange analogiene ved apartheid og analogiene ved den hvite regjeringen og undertrykkelse.

(Fortsetter under traileren.)


Se også: Norsk jente rapper på afrikansk

Skal vi tro bladet og konkurrenten Variety, har afrikaneren truffet spikeren på hodet med filmen oppkalt etter Cape Towns District Six-område.

– Selv om den hele tiden er spennende, blir District 9 aldri direkte skremmende, først og fremst fordi Blomkamp ikke er så interessert i å bruke sine aliens som billig skremsel. Isteden holder han en speil foran vår egen, blodtørstige, rase fylt av fremmedfrykt.

THR mener det metaforfylte science fiction-eventyret «fanger deg med en gang og holder på deg til siste scene», og gjør Neill Blomkamp og Peter Jackson glade med sin konklusjon.

– District 9 er en smart, dyktig laget film på høyeste nivå.

Norgespremiere 23. oktober.

Se også: Naken svensk-afrikansk jente ble historisk

Bonus: Klipp fra filmen (krever at du skriver inn en fødselsdato over 18 år, for eksempel 11-11-1911):

Nyeste saker fra 730.no

Les mer