Hopp til hovedinnhold

– Uansett hva du måtte mene om Tom Cruise, glem det!

YOLO: TOMS KARAKTER LEVER IKKE BARE ÉN GANG. HER MED EMILY BLUNT. (SF NORGE/WARNER)


Groundhog Day møter Starship Troopers møter The Big Red One?

I Edge of Tomorrow (basert på den japanske romanen All You Need Is Kill) spiller Tom Cruise
kommunikasjonsoffiseren Cage som gjentatte ganger blir drept i det som ser ut som et umulig selvmordsoppdrag. For så å stadig våkne opp til den samme fatale kampen.
51-åringens karakter teamer etterhvert opp med en annen soldat, spilt av britiske Emily Blunt, fra The Devil Wears Prada og Looper, 2012s beste sci-fi-thriller.

Etter lunken mottakelse for Knight and Day, Rock of Ages, Jack Reacher og Oblivion, så håper Tom naturligvis på bedre respons for sitt nye blockbuster-forsøk. Dette lover godt: To dager etter norgespremieren (starter i USA i dag) så har filmen 8,1 av 10 stjerner hos IMDb, mens de fleste anmelderne er blide.

Iallefall Aftenposten, som kaller Edge of Tomorrow for «militær science fiction av ypperste merke» og gir «terningkast» 6.

– Uansett hva du måtte mene om Tom Cruise, glem det! Han gjør en strålende innsats som den arrogante dusten som må lære seg å overleve. I denne rollen har han lagt fra seg det sjarmerende gliset, og gjør en av sine beste roller. Han dominerer hver scene med troverdighet, menneskelig fortvilelse og humor, skriver Aftenposten, som kaller filmen «noe så originalt som en uforutsigbar historie basert på repetisjoner».

Fortsetter nedenfor.


(SF NORGE/WARNER)
 Regissør Doug Liman (Bourne Identity, Mr. & Mrs. Smith) får ros av Dagbladet, som gir 4. Filmen får minuspoeng for slutten.

– Liman legger for dagen noen av de samme gode egenskapene som da: Han er en rask, disiplinert forteller med en avgjørende evne til å tegne personligheter og relasjoner med raske, kontrollerte riss. Det er en fin, holdt humor i måten han lar publikum forstå, utfra Cages opptreden, hva han har lært i scener vi ikke har sett. (…) I siste kvarter blir det fem klisjeer og femti romvesener for mye. Og jeg er ennå ikke sikker på om slutten henger på greip. Men om du tåler forvirringen etter filmen, vil du ha det gøy mens den varer.

VG gir samme karakter.

– Filmens repeterende plott kan komme til å trette en del publikummere den første halve filmen. Men den har et poeng. Og når det hele drar seg til mot slutten, får actionfans akkurat de de venter seg: Kvalitetsvare av mest eksplosive sort.

Som alle anmeldere drar nesten berømte Peter Bradshaw i The Guardian inn komedien Groundhog Day. Som han liker bedre. Kritikeren gir Tom Cruises potensielle kioskvelter 2 av 5 stjerner.

– Denne filmen skal være spennende, ikke morsom, selv om Groundhog Day er både spennende og morsom… Edge of Tomorrow er mer eller mindre gravalvorlig, og etter litt moderat action-moro, så blir den ganske kjedelig. Hvor er edge’en?, sutrer artigper.


Utenom Tom og Emily så har filmen også med blant andre
Bill Paxton (HBO-serien Big Love), Franz Drameh (indie-go’filmen Attack the Block), Jeremy Piven (Ari Gold i Entourage) og Tom Hardys ganske søte dame Charlotte Riley.
 
Se den seneste traileren her: 
Mer lettbeint sci-fi-action: Den nyeste traileren til Transformers: Age of Extinction

Nyeste saker fra 730.no

Les mer