Hopp til hovedinnhold
Film- og serie-favorittene Merritt Wever og Toni Collette i rollene som hardtarbeidende etterforskere (Netflix)

Unbelievable: 730.no anmelder vond true crime-serie fra Netflix som du bør se

Unbelievable: Noen historier fra virkeligheten er så drøye at man nesten ikke klarer å tro på dem.

Netflix-serien Unbelievable skildrer to etterforskninger av voldtekt, hvor den ene går fryktelig galt.

Tenåringsjenta Marie Adler har siden hun var liten vært inn og ut av forskjellige fosterhjem og barnevernsinstitusjoner.

Når Marie får flytte for seg selv til et bygg for vanskeligstilte ungdommer, tar det ikke lang tid før gleden snur til et mareritt.

Marie har ikke rukket å bo for seg selv mer enn i et halvt år før en ukjent, maskert mann entrer leiligheten hennes på natten. Hun blir overfalt i sin egen seng og voldtatt gjentatte ganger.

Den maskerte mannen forlater Marie i sengen og forsvinnerut ut i mørket. Marie ringer for å anmelde saken, og ikke lenge etter er både politiet og fostermoren på plass.

Kaitlyn Dever er fremragende i rollen som voldtektsofferet Marie Adler (Netflix)

Dette blir starten på et nytt overgrep mot Marie.

Etter en gjennomgang av hennes tidligere historier med barnevernet velger etterforskerne, ledet av menn, å tro at det hele er et rop om oppmerksomhet. De mener at voldtekten aldri fant sted.

Etter å ha måttet forklare handlingsforløpet x antall ganger til både politi, venner, familie og leger er Marie så sliten at hun ikke lenger vet hva som er sant. Hun vil helst bare hjem og hvile.

Dette resulterer i at Marie går med på å trekke anmeldelsen. Etterforskerne velger deretter å anmelde henne for falsk forklaring.

Hele den første episoden handler om denne ene saken, og hvordan Marie takler konsekvensene av voldtekten.

Episoden er vanskelig å fordøye – spesielt ettersom hele serien er basert på en sann historie. Scenene som omhandler selve voldtekten er voldsomme.

Kaitlyn Dever som portretterer Marie Adler leverer stort i første episode med alle de ulike følelsene hun er nødt å formidle.

I den andre episoden blir vi kjent med et helt nytt etterforskningsteam.

En kvinne har igjen blitt voldtatt i sitt eget hjem av en ukjent, maskert mann. Denne gangen er det den kvinnelige etterforskeren som tar styringen.

Etterforsker Duvall og teamet i aksjon (Netflix)

Voldtektsmannen har ikke etterlatt seg et eneste spor, noe som naturligvis gjør etterforskningen svært vanskelig.

Duvall opplever stor frustrasjon og virker å bli veldig personlig involvert i saken. Hun oppretter god kontakt med offeret i saken og lover å gjøre det hun kan for å finne mannen som står bak. Etterhvert kommer også et annet team inn i bildet, med etterforsker Grace Rasmussen bak roret. De har en lignende sak de prøver å finne svar på.

De resterende episodene viser et sammenslått team som gjør alt i sin makt for å få en slutt på de grusomme voldtektene.

Unbelievable er litt treg gjennom hele serien, og med episoder som er nærmere 50 minutter lange kan man fort miste interessen. Likevel blir den kanskje hakket mer realistisk på grunn av dette.

Voldtekten i første episode blir visuelt fortalt flere ganger, og scenene kan være ubehagelig å se. Trolig et grep for å vise publikum hvilken hard påkjenning det må være for et voldtektsoffer å gå gjennom voldtekten om og om igjen i avhør.

Fortsetter nedenfor

Marie må gå gjennom voldtekten i politiavhør om og om igjen (Netflix)

Som tidligere nevnt er denne serien basert på en sann historie som er blitt fortalt flere ganger før i ulike formater. Om du vil lese den prisvinnende artikkelen serien i hovedsak er basert på, kan du gjøre dette her.

T. Christian Miller og Ken Armstrong som står bak har i senere tid gitt ut bok om samme historie, også fortalt som podcasten This American Life: Anatomy of Doubt.

Serien er skapt av Susannah Grant (Erin Brockovich), Michael Chabon (Spider-Man 2) og Ayelet Waldman (Hobgoblin).

Skuespillerne er virkelig hentet fra øverste hylle – alle spiller rett og slett fantastisk bra. Etterforsker Duvall portretteres av Merritt Wever (The Walking Dead), mens etterforsker Rasmussen spilles av Toni Collette (Hereditary).

De mannlige etterforskerne i Maries sak spilles av Eric Lange (Lost, Narcos) og Bill Fagerbakke (stemmen til Patrick Star i Svampebob, pappaen til Marshall i How I Met Your Mother).

Fortsetter nedenfor traileren.

Unbelievable forteller en viktig historie om voldtektsofre som opplever to vidt forskjellige etterforskninger av tilsynelatende samme sak.

Det ene offeret blir utsatt for nok et overgrep, mens de andre får hjelpen og støtten de har behov for og krav på.

Til tross for at det går litt treigt og at scenene som omhandler voldtektene er forferdelige, er det en serie som er verdt å se, spesielt på grunn av skuespillerprestasjonene.

Tips: Vi tror miniserien er best om den ikke slukes på en helg. Ta tiden til hjelp.

Unbelievable består av 8 episoder.

Mer TV-serier her

Nyeste saker fra 730.no

Les mer