Serieanmeldelse: True crime fra Norge

13. mar 2019 kl. 11:43

Den lille familien avbildet på dåpsdagen til Maria i 1970. Foto: Privat.

Anmeldelsen er basert på de første to av totalt seks episoder.

I dag slippes den aller første episoden av TVNorges første, norske true crime – Drapet i Holmenkollen. Drapsgåten har fått mye internasjonal oppmerksomhet grunnet både opphavet til de involverte og fordi saken omtales som en av Norges mest bestialske drapssaker.

24. april 1974 blir diplomatfruen Anni Iranzo funnet drept i sitt eget hjem i Holmenkollen. Drapet har kun ett vitne – sørgelig nok offerets fire år gamle datter.

Det tar ikke lang tid før politiet finner en potensiell mistenkt i saken.

Dette viser seg å være en amerikansk kvinne som tidligere har hatt et romantisk forhold til offerets ektemann. Ifølge brev sendt fra den mistenkte hadde hun trolig aldri sluttet å elske ham. Motivet for drapet stemples raskt som sjalusi. Etterhvert svekkes likevel mistanken rettet mot den amerikanske kvinnen.

Den mystiske drapssaken er i seg selv ganske spennende, og historien formidles på en ryddig måte gjennom de to første episodene. Serien bygger på minnene til det da 4 år gamle vitnet, Maria Iranzo Nielsen, og de få bevisene i saken.

Da pressen ankom åstedet i 1974 tok de bilder av lille Maria, uvitende om at hun hadde sett det som skjedde med moren. Foto: Bjørn Reese / VG

Maria har nå blitt 49 år gammel, mor til to barn og er bosatt i Argentina. Gjennom serien får vi følge hennes første reise til Norge etter at drapet fant sted. Man kan tydelig se at saken fortsatt preger henne i stor grad og at det er sårt å måtte hente frem igjen de ubehagelige minnene. Likevel er hun fast bestemt på å gjøre alt i sin makt for å finne ut hva som skjedde hennes mor våren 1974.

I episode nummer to følger vi Maria inn til Kripos som skal hjelpe henne med å huske gjennom åstedsrapporter og andre vitneutsagn. Blant annet de tidligere naboene til diplomatparet stiller opp med sine observasjoner rundt hva som hendte dagen drapet skal ha blitt begått.

Sett gjennom øynene på en fireåring får saken definitivt et unikt uttrykk man føler sterkt på. Det er begrenset hvor mye man kan stole på et 45 år gammelt minne som opprinnelig tilhører et lite barn.

Likevel tyder de få bevisene i saken på at vitneutsagnet til barnet stemmer overens med politiets funn.

Maria Iranzo Nielsen, her avbildet under sitt første avhør for å finne ut hvem hun så med sin mor på drapsdagen. Foto: Simon Skreddernes / TVNorge.

11. mars slapp Discovery en ny pressemelding som viser til funn av nye bevis i saken. Programdirektør i TVNorge og Discovery Networsk, Eivind Landsverk, sier at arbeidet er pågående og at serieskaperne vil nøste opp i saken helt frem til siste episode vises på TV. Han håper det omfattende arbeidet vil føre de et steg videre i den gamle drapsgåten.

Drapet i Holmenkollen skal også lanseres internasjonalt gjennom strømmetjenesten Sundance Now under tittelen The Oslo Killings. Serien produseres gjennom et samarbeid mellom norske Monster og amerikanske AMC Networks.

Om du også trives med etterforskning på fritiden anbefales det å ta et dypdykk inn i dette usedvanlige mysteriet. Med Eivind Landsverks ord friskt i minne kan det bli ekstra spennende å følge med på de aller siste episodene. Forhåpentligvis kan de nylige funnene knyttet til hendelsen bidra til oppklaring i saken.

Med sine ærlige beskrivelser av drapet anbefales ikke serien for sarte sjeler. Det fremlegges også ekte bilder av både åsted og lik som kan virke støtende. Men tåler du det, så anbefaler vi deg å ta en titt på Drapet i Holmenkollen.

Terningkast: 5


Her er traileren:

Drapet i Holmenkollen har premiere på Dplay og TVNorge onsdag 13.mars kl. 21.30.

Se også: Den drøye historien om Dee Dee og Gypsy Rose blir serie på HBO Nordic