Hopp til hovedinnhold
Michael B. Jordan og Jennifer Lopez
Michael B. Jordan i Just Mercy og Jennifer Lopez i Hustlers

True crime: 9 spennende krimfilmer basert på ekte historier

Ta en pause fra true crime-dokumentarer og podcaster, og opplev Hollywoods dramatiserte krimfilmer.

Gjennom podcasts, bøker og strømmetjenester, har true crime virkelig blitt en populær sjanger. Nesten hver måned dukker det opp en stor ny dokumentarfilm eller serie om en eller annen seriemorder eller svindler med et rart kallenavn.

Men i dag skal vi ikke prate om dokumentarer eller podcaster. Vi skal prate om dramatiserte Hollywood-filmer, som er basert på ekte kriminelle historier. «Krim» er en bred sjanger, så du får alt fra seriemord til svindel. Og ja, Hollywood-filmer kan jo overdrive ting og.

Her er ni spennende krimfilmer basert på ekte historier.

Molly’s Game (2017)

Molly's Game krimfilmer
Jessica Chastain og Idris Elba in Molly’s Game (STX Entertainment)

Jessica Chastain spiller den unge og dyktige alpinisten Molly Bloom, som får livet snudd etter en ulykke.

Karrieren hennes går mot pokermiljøet, hvor hun får større og større status som pokervertinne for filmstjerner og andre mektige mennesker. Molly’s Game (2017) er basert på memoaren med samme navn. Her følger vi Molly og hennes hemmelige virksomhet gjennom grådige kjendiser, russisk mafia og FBI.

Stream Molly’s Game på Viaplay og Netflix.

Memories of Murder (2003)

Memories of Murder Bong Joon Ho krimfilmer
Song Kang-ho og Kim Sang-kyung i Memories of Murder av Bong Joon Ho (NEON)

Bong Joon Ho, som i 2020 vant Oscar for beste film, beste regi og beste originalmanus for Parasite (2019), har fått mye anerkjennelse de siste årene (ikke rart).

Filmene hans har fått mye mer oppmerksomhet i dag, og blant de er juvelen Memories of Murder (2003). Den følger to detektiver som skal pusle sammen et mysterium basert på Koreas første seriemord.

Stream Memories of Murder på TV2 Play.

Zodiac (2007)

Zodiac krimfilmer
Robert Downey Jr. og Jake Gyllenhaal i Zodiac av David Fincher (Paramount Pictures/Warner Bros.)

Filmen av David Fincher har fått mye ros for nøyaktigheten av historien bak de virkelige Zodiac-mordene.

Filmen handler om menneskene som prøvde å avsløre morderen som kalte seg «Zodiac» og som terroriserte San Francisco mellom 1968 og 1983. Det er en ekte historie med koder, gåter og et grusomt motiv.

Stream Zodiac på HBO Max.

Hustlers (2019)

The only pain is the champagne (SF Norge/STX)

Denne undervurderte skatten er inspirert av New York Magazine artikkelen The Hustlers at Scores.

Den sanne historien handler om en gruppe strippere som planlegger å svindle rike Wall Street-kunder under finanskrisen i 2008. Åja glemte vi å nevne at casten inkluderer Jennifer Lopez, Cardi B, Constance Wu, Lizzo, Lili Reinhart, Julia Stiles og Keke Palmer? ????

Tilgjengelig til kjøp eller leie.

Spotlight (2015)

Spotlight med Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, John Slattery og Brian d'Arcy James
Spotlight med Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, John Slattery og Brian d’Arcy James (Open Road Films)

Dette er kanskje mer drama enn krim, og kan fra bilder og trailere se litt kjedelig ut. Men stol på oss når vi sier at denne filmen forteller en brutal sannhet på en smart måte.

Spotlight (2015) av Tom McCarthy følger en gjeng med «spotlight»-journalister fra Boston Globe. I 2002 eksponerte de flere år med seksuelle overgrep i Den katolske kirke. Siden vi ser filmen fra journalistenes perspektiv, er vi med på hele reisen imens de prøver nøste opp i historien. Og sannheten de møter på veien er brutal.

Filmen vant Oscar for beste film i 2015. Journalistene er spilt av Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Michael Keaton og Liev Schreiber.

Stream Spotlight på Prime Video, Viaplay og TV 2 Play.

Just Mercy (2019)

Just Mercy krimfilmer
Michael B. Jordan og Jamie Foxx i Just Mercy av Destin Daniel Cretton (Warner Bros.)

I 2019 spilte Michael B. Jordan og Jamie Foxx i en film som virkelig gikk under radaren. Og den fortjener å bli nevnt her!

Just Mercy av Destin Daniel Cretton (som har regissert Shangi-Chi og snart neste Avengers-filmen), er en sann historie om advokaten Bryan Stevenson og Death Row-fange Walter McMillian. Bryan og partneren Eva (Brie Larson) kjemper om å forsvare Walter etter å ha blitt feilaktig dømt for drap. Hele historien er frustrerende, urettferdig og viktig å få med seg.

Filmen er basert på memoaren til advokaten kalt A Story of Justice and Redemption.

Tilgjengelig for kjøp eller leie.

Catch Me If You Can (2002)

Catch me if you can krimfilmer
Leonardo DiCaprio som fake pilot i Catch Me If You Can av Steven Spielberg (Dreamworks Pictures)

Om du liker alle svindler-historiene Netflix pumper ut for tiden, bør du sjekke ut Catch Me If You Can (2002) av legendariske Steven Spielberg.

Her møter vi svindleren Frank Abagnale Jr. (spilt av en ung Leonardo DiCaprio) som leker katt og mus med FBI. Tom Hanks spiller FBI-agenten Carl Hanratty i desperat kamp om å fange Frank, som blir en av verdens største svindlere.

Stream Catch Me If You Can på Netflix, Prime Video, Viaplay og Paramount+.

Monster (2003)

Charlize Theron ugjenkjennelig i Monster
Charlize Theron som Aileen Wuornos i Monster (Newmarket Films)

Charlize Theron er ugjenkjennelig i sin Oscar-vinnende rolle som Aileen Wuornos i Monster (2003).

Filmen handler om Aileen, en prostituert kvinne i Florida som stjal fra og myrdet syv mannlige kunder i 1989. Hun involverte også partneren sin Tyria Moore. Regissør Patty Jenkins gjør en utrolig jobb med å fremstille den grusomme historien Aileen.

Stream Monster på Viaplay, HBO Max, Paramount+ og Mubi.

Goodfellas (1990)

Goodfellas med Ray Loitta, Joe Pesci og Robert De Niro
Joe Pesci, Ray Loitta og Robert De Niro i Goodfellas av Martin Scorsese (Warner Bros.)

De fleste har nok sett Martin Scorsese-klassikeren Goodfellas (1990), men det er lett å glemme at filmen faktisk er basert på en sann historie.

Goodfellas er basert på boken Wiseguy av Nicholas Pileggi, og følger gangsteren Henry Hill (Ray Liotta). Filmen tar for seg mange historier i livet til Henry, med gjengen sin James Conway (Robert De Niro) og Tommy DeVito (Joe Pesci). Det er to og en halv time med penger, svindel og grådighet i god tempo og struktur. Definitivt en av Martins beste filmer!

Stream Goodfellas på HBO Max.

Se også: 3 serietips fra hver strømmetjeneste

Les mer