Hopp til hovedinnhold
James Bulger, Jaycee Lee Dugard og sjuke Jeffrey Dahmer (Skjermdump)

True crime: 5 sjuke historier som bør få Netflix Original-dokumentarer

True crime-forslag til Netflix Original-avdelingen.

NB! Sterke beskrivelser.

De siste årene har bydd på en raus mengde true crime hos strømmetjenestene.

Mange har vi fått servert i dokumentarform – Making A Murderer, The Disappearance of Madeleine McCann, Dirty John: The Dirty Truth – mens noe har blitt spillefilmer og serier.

I sistnevnte kategori er regissør Joe Berlingers Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile med Zac Efron i hovedrollen en av de mest omtalte. Titt på jævlig trailer her.

Spesielt Netflix har omfavnet trenden (hvis det er lov å si?).

Det er en haug av titler å velge mellom når man vil kose seg littegrann med seriemordere, kidnapping, overgrep og uløste drapssaker på skjermen.

Men mye vil ha mer.

Bloggen 730.no samler fem sjuke historier vi håper ressurssterke Netflix tar tak i.

(Kanalen har tidligere kjøpt inn to tv-dokumentarer om Jaycee Lee Dugard og Josef Fritzl som er henholdsvis 9 og 10 år gamle. Netflix bør lage noe mer grundig og oppdatert.)

18 år i fangenskap

Jaycee Lee Dugard var på vei til skolen da hun ble dratt inn i en bil av ekteparet Phillip og Nancy Garrido i 1991. Stefaren hennes var vitne bortføringen og fulgte etter på sykkel, men måtte til slutt gi opp. Jaycee ble ikke sett igjen på 18 år.

På den tiden hadde Phillip allerede sittet i fengsel for å ha kidnappet 25 år gamle Katherine Callaway og voldtatt henne i fem timer. Politiets første svikt lå i at de ikke koblet de to bortføringene sammen, og dermed Phillip som gjerningsmann, på tross av at de skjedde på omtrentlig samme sted.

Ungjenta ble voldtatt daglig – og som 13-åring ble hun gravid for første gang. Som 17-åring ble hun tobarnsmor.

Jaycee Lee Dugard var bare 11 år gammel da hun ble bortført (Skjermdump)

Etter nærmere to tiår i fangenskap, hvor Jaycee og døtrene ble holdt isolert i et telt bak huset til «ekteparet fra helvete», var det en oppmerksom politibetjent som ble slutten på marerittet.

Hun fattet mistanke etter å ha bitt seg merke i Phillips bisarre fremtoning da han besøkte arbeidsplassen hennes, University of California, for å levere religiøse flygeblader.

Phillip anerkjente at han stod bak kidnappingen av Jaycee Lee Dugard under avhør, men da Jaycee selv ble avhørt, nektet hun. Først da hun ble informert om at gjerningsmannen hadde tilstått, turte hun å innrømme hvem hun var.

Phillip og Nancy Garrido/herr og fru Jævlig (skjermdump)

Skrekkens kjeller

En hel verden ble rystet da Josef Fritzls bekmørke hemmelighet kom for en dag i 2008. Østerrikeren hadde holdt datteren innesperret i det som senere ble kjent som «skrekkens kjeller» i 24 år, hvor han voldtok henne tusenvis av ganger. 

Elisabeth Fritzl fikk seks barn med sin egen far – som dermed ble både pappa og bestefar for dem.

Tre av barna fikk bo oppe i huset med Josef og kona (som angivelig ikke ante noe om grusomhetene som utspilte seg i underetasjen), mens de andre aldri så noe annet enn kjellerens fire vegger før de ble reddet i en alder av 20, 18 og 5 år.

Dét skjedde først da en av Elisabeths døtre, Kerstin, ble alvorlig syk. Da lot nemlig Josef henne dra på sykehus – og der ble den forferdelige historien omsider kjent.

I dag lever Elisabeth under skjult identitet i en ukjent by i Østerrike. Josef sitter på sin side i fengselet Stein og ifølge Daily Mail er 84-åringen ganske jævlig form om dagen 🙂

Elisabeth Fritzl ble sist avbildet da hun var 16 år gammel (skjermdump)

Når barn dreper

James Bulger var bare to år gammel da han ble torturert og drept – av to andre barn.

Den lille gutten var på kjøpesenteret med moren som slapp han ut av syne i noen få sekunder. Dét var alt som skulle til. 10 år gamle Robert Thompson og Jon Venables brukte det korte øyeblikket med uoppmerksomhet til å ta James i hånden og føre ham ut.

De tok med 2-åringen til en forlatt togstasjon hvor torturen begynte. De helte blant annet maling i øynene hans, puttet batterier i munnen hans (de ble sannsynligvis også , slo og sparket…

For å skjule sporene sine, la de den lille kroppen på en togskinne i nærheten. Det var også det James ble funnet – delt i to etter å ha blitt påkjørt.

James Bulger ble bare to år gammel (skjermdump)

De to guttene fikk begge fengselstid på tross av sin unge alder, men kom begge ut innen de var 18 år gamle, da med ny identitet.

I ettertid har Robert Thompson levd (så vidt man vet) et vanlig liv. Jon Venables derimot… 

I 2008 ble Jon arrestert for vold. To år senere havnet han nok en gang i fengsel etter at det ble oppdaget at han var i besittelse av materiale med overgrep mot barn.. Han ble løslatt i 2013, men klarte neiggu ikke å holde seg da heller; også da ble han arrestert materiale med overgrep mot barn.

Jon sitter fortsatt i fengsel for sistnevnte forbrytelse – og kommer mest sannsynlig til å gjøre det for resten av livet.

Robert Thompson og Jon Venables er de yngste som noensinne har blitt dømt for drap i England (skjermdump)

Voldtekt, drap, nekrofili og kannibalisme

Jeffrey Dahmer er en av tidenes mest profilerte og sjukeste seriemordere, så det er i grunn snodig at Netflix ikke har en dokumentar dedikert til ham allerede.

Jeffrey drepte for første gang i 1978 og fikk styre på frem til 1991. Ofrene var 17 menn og gutter.

I tillegg til å begå brutale voldtekter og mord, hadde han også for vane å ikke bare ha sex med ofrene sine etter de var døde – han spiste gjerne deler av dem også.

Politiet gjennomsøkte Jeffreys hus etter at en (veldig heldig) mann klarte å unnslippe seriemorderen, og da ble det funnet et hode i kjøleskapet hans, samt flere bilder av lemlestede kropper.

Han havnet til slutt i Columbia Correctional Institution hvor han ble slått ihjel av en medfange i 1994.

(Det skal sies at Netflix kan by på filmen My Friend Dahmer med Disney-stjernen Ross Lynch i hovedrollen, men den telles rett og slett ikke.)

Jeffrey Dahmer avbildet i retten (skjermdump)

Ni måneder i helvete

Elizabeth Smart var bare 14 år gammel da hun ble kidnappet fra sitt eget soverom en morgen i 2002.

Hun delte rom med lillesøsteren Mary Katherine som hørte alt utspille seg fra sengen ved siden av – men som ikke turte å fortelle foreldrene om den fremmede mannen som hadde brutt seg inn før flere timer senere.

Innen politiet ble varslet, hadde Elizabeth blitt tatt med til et skogholt og «giftet» seg med Brian David Mitchell (som den gang var 50 år gammel) i en bisarr seremoni.

Brians kone, minst like sjuke Wanda Barzee, var vitne til giftermålet.

Elizabeth Smart ble kidnappet fra sitt eget soverom (skjermdump)

Deretter fulgte ni måneder med brutale overgrep, tortur og sulting – men det hele kunne ha vært over langt før. Bare to måneder etter bortføringen, ble politiet nemlig tipset om en ung jente som lignet på, og som var, Elizabeth på et bibliotek i Salt Lake City. Hun var ikledd en kjole og et hodeplagg som sørget for at kun øynene hennes var synlige. 

Politimannen Jon Richey snakket med Brian i en halvtime før han til slutt lot «familien» på tre gå. I ettertid har Richey forklart at han flere ganger ba Elizabeth om å vise ansiktet sitt, men at kidnapperen forklarte at dét ikke var aktuelt av religiøse grunner. Han sa også at kvinnene han hadde med seg ikke fikk snakke offentlig.

Elizabeth ble til slutt oppdaget etter at en pensjonert soldat kjente igjen de knallblå øynene hennes da trioen spiste på Burger King.

I dag er Elizabeth, som nå er 31 år gammel, kjent som aktivist for barns sikkerhet. Hun har en datter med ektemannen Matthew Gilmour.

Brian David Mitchell er fortsatt i fengsel, mens Wanda Barzee ble løslatt i fjor. (Gud bedre.)

Brian David Mitchell og Wanda Barzee ser akkurat like hyggelige ut som de er (skjermdump)

Se også: Gypsy Rose fra årets drøyeste tv-serie skal gifte seg (på ekte!)

Les mer