Hopp til hovedinnhold
Woody-Harrelson-som-Karl-Marx-sympatiserende-kaptein-i-Triangle-of-Sadness
(SF Studio)

Triangle of Sadness: Et luksuscruise man sent vil glemme🍾

Endelig kommer Ruben Östlunds Triangle of Sadness på kino.


OPPDATERT 22. desember: I dag offentliggjøres dødsårsaken til Triangle of Sadness-stjernen Charlbi Dean Kriek (født i 90), som omkom brått og uventet i New York City 29. august; tre måneder etter Cannes-premieren.

Charlbi Dean i Triangle of Sadness (SF Studios)

Hun døde av blodforgiftning (sepsis) fra bakterien capnocytophaga canimorsus. Denne bakterien finnes vanligvis i munnhulen hos hunder og katter. Individer med svekket immunforsvar og alkoholikere er spesielt utsatt. Den sør-afrikanske skuespilleren var disponert for sykdommen etter å ha fått milten fjernet etter en bilulykke i Cape Town i 2009. Les om den kritikerroste siste filmen hennes nedenfor.


Gullpalme-vinneren, Triangle of Sadness, har fått like stor hype etter verdenspremieren i Cannes som Parasite fikk i 2019. Dette er en bekmørk satire om kapitalisme og klasseskiller, når vi blir med de superrike på en luksusyacht.

Med Woody Harrelson i en ubetalelig rolle som kommunistisk kaptein, tar filmen i disse dager hele verden med storm. Nå står Norge for tur, hvor den har kinopremiere 14. oktober.  

Se traileren til Triangle of Sadness her.

Filmens svenske regissør har det med å få folk til å le høyt, samtidig som man gjerne skulle hatt med seg en pute (eller bøtte) inn i kinosalen.

Triangle of Sadness er intet unntak.

Denne gangen er det altså kapitalisme og klasseskiller som er på menyen.

Dette blir dissekert i tre deler, og i første del blir vi introdusert for modellparet Carl (Harris Dickinson) og Yaya (Charlbi Dean).

Trist fakta: Triangle of Sadness ble Charlbi Deans siste film. Den sør-afrikanske skuespilleren døde tragisk nok av sykdom i august i en alder av 32, bare tre måneder etter filmens visning i Cannes.

(SF Studios)

Mens Yaya får leke Kendall Jenner på catwalken strever Carl på sin side av modellyrket, blant annet på grunn av hans egen «Triangle of Sadness» aka bekymringsrynken.

Når vi så blir vitne til parets krangel om en restaurantregning lyser det raskt røde flagg over forholdet deres.

Krangelen avdekker også en åpenbar maktbalanse, samt ulike syn på penger og kjønnsroller. Noe som skal vise seg å bli en nokså viktig del i filmens resterende deler.

Filmens andre del utspiller seg nemlig på en luksusyacht.

(SF Studios)

Yaya og Carl skyver krangelen under teppe enn så lenge. De lever heller livet ombord med en haug av andre privilegerte mennesker. Blant dem finner vi russeren Dimitry (Zlatco Buric), eller «Kongen av dritt» som han så fint beskriver seg selv, og hans elskerinne Ludmilla (Carolina Gynning).

Mens rikingene gosser seg gløgg, blir klasseskillet mellom gjester og mannskap stadig mer åpenbart. Det tar dog ikke lang tid før den luksuriøse yacht-vibben (og maktbalansen) snus på hodet.

(SF Studios)

Når det er klart for gourmetmiddag med luksusyachtens Karl Marx-sympatiserende kaptein (Woody Harrelson), er det nemlig mer enn bare champagnen som flyter over.

Vi skal ikke røpe stort mer av hva som skjer videre, men det er ikke akkurat et classy syn. Det kan antas at gjestene ombord ikke ville beskrevet det som noe annet enn et realt shitshow. Bokstavelig talt.

Herfra og utover i filmens tredje og siste del blir i alle fall én ting svært tydelig. Penger og privilegium er ikke alltid nok for å komme seg ut av enhver mageknipe.

Så langt har filmen fått god kritikk av anmelderne.

Lindsey Bahr fra Associated Press gir filmen 3,5 av 4.

(SF Studios)

«Ideen er kanskje ikke ny, og målene er kanskje enkle, men Ruben [Östlund] har nok en gang klart å lage noe så ukomfortabelt og unektelig underholdene», skriver Lindsey.

«Greia med Östlund er at han får deg til å le, men han får deg også til å tenke», skriver Peter Debruge fra Variety.

Robbie Collin fra Daily Telegraph gir filmen 5 av 5, og trekker frem en av filmens beste scener som vi skal være snille å ikke spoile her.

Filmen har også blitt møtt med stor begeistring blant publikum, både fra Cannes og etter premieren i Danmark og Sverige. Ordet på gata er at Triangle of Sadness er en film som ses i en fullpakket kinosal for den ultimate filmopplevelsen. Så hva venter du på?

Triangle of Sadness har kinopremiere i Norge 14. oktober. Bestill billetter her!

Les mer

Nyeste saker fra 730.no