(PLATTFORM PRODUKTION)
Ruben Östlunds Turist har Norgespremiere i dag, 24. oktober, og er svenskenes bidrag til neste års Oscarutdeling. (Norge sender Bent Hamers 1001 gram.) Jevnt over har Turist, eller Force Majeur som den heter internasjonalt fått gode kritikker, selv om noen advarer mot å se den med noen du er på date med. Regissøren selv går så langt som å si at et av Turists mål er å øke skilsmissestatistikken. Et annet er å skape det mest spektakulære snøskredet i filmhistorien.
Kort fortalt handler Turist om ekteparet Tomas (Johannes Bah Kuhnke) og Ebba (norske Lisa Loven Kongsli) som er på skiferie i Alpene med sin sønn og datter. Familien blir utsatt for et potensielt livsfarlig snøras, hvor Ebba redder barna, mens Tomas løper av gårde med iPhone og hansker. Raset viser seg å være falsk alarm, men hendelsen setter et alvorlig støkk i ekteskapet. Ebba er sjokkert over Tomas’ reaksjon, og de har et fullstendig forskjellig perspektiv på det som hendte.
Fortsetter under
(PLATTFORM PRODUKTION)
Kristoffer Hivju (Game of Thrones) spiller Mats, som sammen med svenske Fanny (Fanni Metelius) er på kjærlighetsferie i Alpene. Den rødskjeggete nordmannen prøver med sin unge kjæreste å hjelpe Tomas med ekteskapsproblemene, og er en naiv og god karakter det er umulig å ikke elske. Begge rollene er så gjennomtenkte, og spilles så godt at vi så gjerne skulle sett mer av dem i en annen setting. Sammen løfter Hivju og Metelius Turist mange hakk, og «redder» den fra å bli en altfor vanskelig og tung film.
2: Turist er pinlig og vond som bare svensker får til
Okei, og briter kanskje. Men det er noe med den svenske, ubehagelige stemningen få klarer å lage. Uten sammenligning forøvrig kan noen scener minne om Tomas Alfredsons Fire nyanser av brunt, Anna Odells Gjenforeningen og Ruben Östlunds egen De Ufrivillige. Filmen prøver ikke å skape flest mulig kleine situasjoner for humorens del, det bare faller den naturlig.
Fortsetter under
(PLATTFORM PRODUKTION)
3: Filmen presenterer kjipe tema på en underholdende måte
Turist tar tar opp spørsmål om kjønn og kjønnsroller, som kanskje ikke er like fristende for alle kinogåere. Hvor forskjellige er egentlig menn og kvinner biologisk sett, og hvor godt kjenner man egentlig ektefellen sin? Disse spørsmålene kan lett bli dølt eller ensidig, men Östlund har funnet en ny vri på det. Noen vil bli provosert av hvordan mannen framstilles, andre takker Östlund for historien han forteller. Filmen splitter publikum, og dét i seg selv er et godt tegn. Dessuten er sjansen stor for at du kanskje ikke helt klarer å bestemme deg for hvilken side du er på, selv om det tidvis virker enkelt.
Se traileren nå:
Se også: Ennå ikke sett Boyhood på kino? Gud bedre for en fin film