Hopp til hovedinnhold
Travis Scott på Astroworld Festival 2021 i NRG Park i Houston i Texas 5. november (Erika Goldring/WireImage)
Travis Scott på Astroworld Festival 2021 i NRG Park i Houston i Texas 5. november (Erika Goldring/WireImage)

Politisjefen i Houston fortalte Travis Scott at han var bekymret før konserten

Travis Scott fikk vite om politiets bekymring før han gikk på scenen.

Astroworld Festival-tragedien er under etterforskning, og det kan ta lang tid før det blir en konklusjon om hvem som skal holdes ansvarlig.


OPPDATERT 2: Mens Kanye umusikalsk nok velger dette som tidspunktet til å forsøke å bli venner med  – og få en tjeneste fra – Drake, kommenterer Drake festivalulykken:

«Jeg har brukt de siste dagene på å tenke på denne forferdelige tragedien», skriver Drake.

«Jeg hater å ty til denne plattformen for å uttrykke en følelse så delikat som sorg, men det er her jeg befinner meg. Mitt hjerte er knust for familiene og vennene til dem som mistet livet og for alle som lider. Jeg vil fortsette å be for dem alle, og vil være til tjeneste på alle måter jeg kan. Må Gud være med dere alle.»

(Instagram/champagnepapi)

(Instagram/champagnepapi)

OPPDATERT: Kim Kardashian kommenterer tragedien:

«Fullstendig sønderknust av alle livene som gikk tapt og alle som ble skadet på Astroworld», skriver Kim.

«I likhet med dere alle er familien vår i sjokk over tragedien. Vi holder alle ofre, familier og deres kjære i våre bønner for helbredelse.  I tillegg til Travis som vi vet bryr seg så mye om fansen sin og som er virkelig forferdet.»

(Instagram/kimkardashian)

(Instagram/kimkardashian)


I kveld forteller Troy Finner fra Houston Police Department at de var urolige for publikumets trygghet før Travis Scott gikk på scenen. Istedenfor å avlyse arrangementet, gikk han til artistens trailer backstage for å ta en alvorsprat.

«Jeg hadde møte med Travis Scott og hans sikkerhetssjef i en liten stund sist fredag i forkant av hovedarrangementet.»

«Jeg uttrykket min bekymring med hensyn til den offentlige sikkerheten», skriver Troy Finner.

 «Og [sa] at jeg i løpet av mine 31 års erfaring i polititjeneste aldri har sett en tid med flere utfordringer for innbyggere i alle aldere. Inkludert en global pandemi og sosial avspenning over hele nasjonen.»

«Jeg ba Travis Scott og teamet hans om å jobbe med HPD når det kom til alle arrangementene i helgen, og være varsom når det kom til teamet hans sine sosiale medier-meldinger», fortsetter politisjefen.

travis scott houston police chief troy finner astroworld festival

«Møtet var kort og respektfult, og en sjanse for meg til å dele mine bekymringer for den offentlige sikkerheten som politisjef.»

«Som jeg tidligere har uttalt, fortsetter vår kriminelle etterforskning. Vi ber alle om å være hensynsfulle med de sørgende familiene i løpet av denne utrolig vanskelige tiden. Vennligst fortsett å løfte dem opp i deres bønner.»

Travis har slettet tweeten nedenfor, som han postet etter at festivalen ble utsolgt.

Han lovet å snike inn fans som er «ville».

Tweeten oppsummerer mottoet til konsertene hans, som låner energiske live-elementer fra punk/hardcore med mosh-pits.

Litt á la stilen som Tyler, the Creator og hans Odd Future var med å introdusere på rapkonserter for en dekade siden. (Se kalte seg Odd Future Wolf Gang Kill Them All! Tyler ble arrestert på SXSW i 2014, anklaget for å ha egget opp publikumet til opptøyer. I etterkant gjorde han mindre av dette.)

På enorme arenaer med unge folk uten mye mosh-pit-erfarig – og ofte kombinert med dop – kan det få fæle utfall. Jamfør Astroworld-tragedien.

Åtte personer omkom og mange ble alvorlig skadet da det oppstod et enormt press foran scenen som gjorde at man ikke kom seg ut. Flere besvimte mens de satt klemt fast i menneskemengden.

En 9-åring skal være i koma ifølge Dallas News.

To av de drepte er 14 år gamle John Hilgert og 16 år gamle Brianna Rodrigues.

Familien til sistnevnte har opprettet en GoFundMe som i skrivende stund har samlet inn 60 000 dollar.

Astroworld Festival 2021

(Erika Goldring/WireImage)

Området som Astroworld benytter er ifølge NPR godkjent for 200 000 personer, men myndighetene satte en begrensning på 50 000 personer på festivalen.

(Øyafestivalen i Oslo tar omtrent 18 000 personer. Telenor Arena i Bærum har kapasitet på 25 000.)

Astroworld skal ha hatt 528 politibetjenter og 755 vakter hyret av Live Nation ifølge Los Angeles Times.

Det var kaotisk allerede tidlig på dagen da portene til festivalen åpnet.

Se video nedenfor.

Flere publikummere skal ikke ha skjønt alvoret, og gjorde det vanskelig for hjelpemannskapene under konserten.

Travis Scott stanset showet et par ganger underveis da han så at folk besvimte.

Han avsluttet showet etter å ha tatt ut Drake som gjest.

Mange ba om hjelp uten hell.

Her klatrer to personer opp til en kameramann som filmer for live-streamen til Apple Music og prøver desperat å si ifra:

https://twitter.com/Ashmelym/status/1457001681376452608

Når det kommer til ville konserter er Travis Scott allerede en slags legende, kjent for å hause opp fansen – Ragers – for å skape ekstra tent stemning. Det har tidligere sklidd ut. Blant annet ble en mann paralysert og endte i rullestol etter en Travis-konsert i New York i 2017.

Året etter ble Texas-stjernen arrestert i Arkansas for å ha oppfordret publikummet til å storme mot scenen.

Denne snutten fra showet til La Flame på Rolling Loud i Queens i New York i 2019 viser litt av energien som ofte preger konsertene hans:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 730.no (@730no)

En pressmelding fra teamet til Travis Scott sier at artisten skal dekke alle begravelseskostnader for Astroworld-ofrene.

Han tilbyr også gratis mental helsehjelp.

«Dette er det første av mange skritt Travis planlegger å ta som en del av sitt personlige løfte om å hjelpe de berørte gjennom hele sorg- og bedringsprosessen», står det i uttalelsen.

Ni personer omkom på Pearl Jam-konserten på Roskilde i 2000. Det danske politiet var raske til å konkludere med at tragedien skyldtes «vill og uansvarlig oppførsel» fra publikumet. Søksmål fra skadede og etterlatte ble avvist av retten i København.

Ansvarlighet vektlegges ofte tyngre i det amerikanske lovverket. Til tross for utfallet i Roskilde, vil Jacques Bermon Webster II, som 29-åringen egentlig heter, og arrangøren Live Nation stå foran en rekke søksmål som hevder at de kunne ha hindret eller redusert omfanget av tragedien. Summene vil trolig dreie seg om flere hundre millioner dollar ifølge advokater i Houston.

De første søksmålene har allerede startet – og Drake inkluderes.

Se også: Sykepleier som var på Astroworld Festival for tredje gang forteller at hun trodde hun skulle dø

Les mer