Hopp til hovedinnhold
Norsk kulturarv (Nordisk filmdistribusjon)

Norgespremiere på Hollywood-filmen om Norges drøyeste band

Internasjonale spillefilmer om norske artister er sjelden kost.

Som seg hør og bør er det Norges kulturarv black metal som står i fokus i Lord of Chaos (premiere 22. mars).

Nærmere bestemt Mayhem og gruppens profilerte Varg Vikernes alias Greven alias Count Grishnackh alias Burzum.

Bandets biografi er vill:

I 1991 begår vokalisten Yngve Ohlin alias Dead selvmord. Da bandets gitarist Øystein Aarseth alias Euronymous finner liket, går han og kjøper et engangskamera. Mayhem trenger nemlig et nytt platecover, og liket var tenkt som motiv.

(Øystein lager også smykker av deler av hodeskallen, som han deler ut til musikere som han føler er verdige mottakere av gaven.)

Året etter knivstikker Bård Guldvik Eithun alias Faust fra Emperor en homofil mann til døde på Lillehammer. Dagen etter drar han med Varg og Øystein til Oslo og brenner ned Holmenkollen kapell. Bård får 14 års fengsel, men slipper ut etter 9 år.

I 1993 blir Øystein drept av Varg, som dømmes til 21 års fengsel. Han settes fri etter 15 år.

💯 (Nordisk filmdistribusjon)

Øystein spilles av Rory Culkin (lillebroren til Macaulay), mens den amerikanske popstjernen/it-jenta Sky Ferreira har rollen som kjæresten.

I rollen som Varg finner vi Emory Cohen (The Place Beyond the Pines), mens Jack Kilmer (sønnen til Val) er Per Ohlin alias Dead. Bård spilles av Valter Skarsgård (broren til blant andre Alexander og Bill).

Regissøren Jonas Åkerlund er en tungvekter i bransjen. Han har laget syv musikkvideoer for Madonna, samt videoer for Metallica, Satyricon, The Prodigy, Beyoncé og Britney Spears.

I 2014 vant svensken vant Grammy for beste musikkfilm via Paul McCartneys Live Kisses.

Lenge før Kylie Cosmetics (Nordisk filmdistribusjon)

Den britisk-amerikansk-svenske filmen, som er skutt i Oslo, har tatt flere år å få ferdig. Først skulle Hans Fjellestad har manus og regi, med Jackson Rathbone (Jasper i Twilight-filmene) i rollen som Varg. Deretter var japanske Sion Sono tenkt som regissør.

Varg Vikernes har – ikke uventet – vært negativ til filmen fra starten av, blant annet fordi han hevder å feilaktig bli portrettert som maktgal. Varg har også sagt at filmen ikke kom til å få klarert bruk av Mayhems musikk. Men soundtracket har fått med tre Mayhem-låter.

Kult med amerikanske skuespillere i Oslo – eller cringe? Uansett, den første traileren til Lord of Chaos er både munter og mørk:

Se også: Her er Netflix-serien om mysteriet Madeleine McCann (3)

Nyeste saker fra 730.no

Les mer