Hopp til hovedinnhold

Trailer: Horenes glans

VINDUSSHOPPING PÅ «FISH TANK» I BANGKOK (WHORE’S GLORY/ORANGE PRESS)

I sin seneste dokumentar Whores’ Glory gir den østerriske filmskaperen Michael Glawogger sine seere et ganske sjukt innblikk i prostitusjonskarteller rundt omkring i verden. Steder som regissøren selv refererer til som «ghettoer av lyst». I Bangkoks Fish Tank sitter jentene på utstilling bak et glassmonter og venter tålmodig på å bli plukket ut av forbipasserende. I Bangladesh’ City of Joy slåss over 600 kvinner om oppmerksomheten til potensielle kunder i et labyrintformet kompleks som fungerer som både bordell og bolig. I det forfalne nord-mexicanske motellet La Zona spaserer damene i gangene som på en catwalk, i håp om å fange øynene til menn som cruiser forbi i mørket. Og «mørk» er et ord som åpenbart beskriver 52-åringens ferske dokumentar ganske godt, selv om han selv påpeker at dette også handler om tidløse menneskelige dramaer som kjærlighet, skjønnhet, desperasjon og lyst. Østerrikeren, som tidligere har stått bak prisbelønte dokumentarer som Megacities og Workingman’s Death, forteller nettmagasinet Mother Jones at hovedpersonene i hans seneste film ikke alltid var like begeistrete:
 
– Tilstedeværelsen av et kamera er som å åpne en dør, for som Andy Warhol sa; Folk vil ha sine 15 minutter med berømmelse. Men prostituerte ønsker ingen berømmelse. De vet at de kjapt kan havne på internett, at kjærestene deres og foreldrene deres kan se dem. Og dét er en tøff barriere å komme over. Jeg har laget mange dokumentarer, men jeg har aldri slitt med å vinne noens tiltro som jeg gjorde med denne.
 
Se trailer:
 
(Fortsetter under.)

Østerrikeren forteller videre at bordellkulturen er ekstremt forskjellig fra land til land:
 
– I Mexico, når damene er ferdig på jobb, lever de ganske vanlige og firkantete liv hjemme med mann og barn. I Bangladesh er det annerledes; De prostituerte bor på bordellene natt og dag, det er som et fengsel. Men de er veldig moralske med tanke på hvordan de ble oppdratt, og med tanke på religionen deres. Du er enten ung, og jobber som prostituert, eller er voksen og er hallikmamma og har dine egne jenter. Noen jenter blir også vakter som bærer rundt på svære trepinner og sørger for at kundene oppfører seg. Men du forlater aldri bordellet. Du jobber der, blir gammel der, og dør der.
 
Les hele (det ganske sprø) intervjuet med Michael Glawogger 730 x eskortepiken «Anonimo»: – Jeg vil forandre folks syn på prostitusjon

Nyeste saker fra 730.no

Les mer