Karoline Bratlien topper Spotify-liste med sin historie.
I to uker har Karoline Bratliens podcast Min Historie ligget på førsteplass på Spotifys toppliste over podcaster i Norge.
Min Historie er en podcast om Karolines virkelige liv, hvor hun åpner opp om tiden da hun levde i et voldelig forhold med sin tidligere partner i nærmere to år.
I podcasten skildrer Karoline Bratlien de mange voldsepisodene i detalj fra start til slutt.
Hun forteller om latent vold både fysisk og psykisk, voldtekt, drapsforsøk og flere mislykkede fluktforsøk.
I dag er Karoline (født i 94) ute av det voldelige forholdet, og nå ønsker hun å dele sin historie for å hjelpe andre som har stått i lignende situasjoner.
En dag ønsker hun også å gi ut en bok.
Hadelands-jenta ble dog veldig sjokkert da hun oppdaget at podcasten var den mest populære podcasten i Norge hos Spotify.
Hvordan føles det å være på førsteplass på Spotify-listen, og at så mange lytter til din historie?
– Det er helt sykt, det hadde jeg aldri trodd! Det skremmer meg også litt at den har klatret så høyt, for mange kan gjenkjenne seg i podcasten, i alle fall utifra tilbakemeldingene jeg får.
Se også: Paradise Hotel-deltaker dømmes til fire år og fem måneder i fengsel for voldtekt
Hvordan har responsen vært?
– Enorm! Så stor at jeg ikke har kapasitet til og lese alle henvendelser… Så utrolig mange der ute trenger hjelp og søker til meg fordi de føler seg trodd og forstått av en som har opplevd det samme.
Podcasten har også blitt delt av flere kjente personligheter, blant annet komikeren Lisa Tønne som delte den på sin Instagram.
Til tross for god respons har det ikke vært en enkel prossess for Karoline Bratlien å dele sin historie.
Flere ganger i podcasten bryter hun sammen når hun må gjenoppleve de grusomme hendelsene, og det er heller ikke uten nerver at hun deler sine opplevelser.
Du er veldig åpen om historien din, har det noen gang føltes vanskelig?
– Ja, absolutt. Det var ikke uten nerver at jeg la den ut. Det var mange sikkerhetsmessige og etiske vurderinger som ble gjort, både på grunn av mine barn og meg selv. Men, jeg syntes det er så viktig og det hadde jeg tydeligvis rett i.
Se også: Viser bilder på Instagram etter vold i hjemmet
Hva ønsker du å oppnå med å dele din historie med andre?
– Jeg ønsker å skape åpenhet om vold/partnervold/mishandling/overgrep og traumer for barn og voksne. Podcasten har også skildringer om følelser og reaksjoner om mitt daværende spedbarn.
I tillegg til podcasten vlogger også Karoline på Snapchat.
Også der har antall mennesker som har fått med seg historien eksplodert. Det var på Snapchat hun fikk ideen om å lage en podcast, etter flere forespørsler.
Se også: Nickelodeon-ansatte anklages for overgrep
Opplever du at noen åpner seg opp til deg om sine historier?
– Hver dag, hele tiden. På Instagram, Facebook og Snapchat tikker det inn meldinger fra ulike mennesker hele døgnet. Jeg prøver så godt jeg kan å svare, for det er viktig for mennesker å ha noen å snakke med.
Hvor viktig tenker du det er at folk deler sine historier? Hjelper det?
– Det hjelper for å skape bevissthet, mer kunnskap, og det skaper mer trygghet og beskyttelse for flere. Alt fra barnevernstjenester, helsepersonell, jordmødre, leger og barnehageansatte kontakter meg og vil høre og lære mer etter at de har hørt podcasten.
Synes du at samfunnet bør snakke mer åpent om dette temaet?
– Så absolutt! Kunnskapen om vold og reaksjoner på vold er svært liten der ute.
Har du noen råd til personer som nå befinner seg i en liknende situasjon som deg?
– Planlegg godt. Skriv dagbok, ta bilder, ta opptak, oppsøk lege om du kan. Bruk mennesker rundt deg som du stoler på, en god venninne eller en god kompis som du kan betro deg til underveis. Og ring 112 i om det står om liv og helse.
Hva med de som potensielt kommer til å havne i en slik situasjon?
– Vær oppmerksom på røde flagg, de viser seg ofte godt i starten. Vi kaller det en voldssirkel. Ofte havner man i slike forhold igjen. Jobb med selvfølelsen og finn din egen verdi. Vær klar over hva gaslighting er, love bombing, hoovering, manipulasjon og også hva vold er og hva det gjør med deg psykisk.
Har du noen råd til pårørende som kjenner noen som går gjennom liknende situasjoner?
– Vis omtanke ikke mistanke! Når den utsatte velger å gå så trenger de å kunne stole på deg. De vet allerede at det som skjer ikke er bra, og personen har allerede fått høre det så mange ganger at de er ubrukelige. Du må gi håp og vise støtte.
Er det noe du tenker bør endres eller gjøres bedre i samfunnet når det gjelder partnervold?
– Høyere straffer og mer beskyttelse til voldsutsatte voksne og barn! Mange er livredde for å gå nettopp fordi systemet ikke fungerer slik vi trenger det.
Se også: Hollywood samles for å kreve sikre abort-protokoller
Dessverre finnes det fortsatt mange som har et ganske ignorante syn på partnervold, og flere opplever kritiske spørsmål som: Hvorfor forlater de bare ikke denne personen eller hvorfor anmelder de det bare ikke?
Hva tenker du om at noen kommer med sånne kommentarer ?
– Lytt til podcasten min. Mennesker som sier slikt har bare ikke erfaringen eller evner ikke å sette seg inn i hvor kompleks vold er. Jeg har selv vært en av de som aldri har forstått hvorfor man ikke bare går. Jeg skammet meg så mye over det i ettertid nettopp fordi jeg selv var så dømmende at det hindret meg i å få hjelp.
Du har barn, har du eller kommer du til å dele din historie med dem?
– Jeg har fortalt om podcasten til den eldste på et barnenivå. Hen er like engasjert og syntes dette er så viktig. Det er en del av dem, og det kommer det alltid til å være. Det at jeg har delt slik jeg har gjort, har bare gjort at vi nå bærer historien våres med stolthet og ikke skam ❤️
Tror du det er noe unge bør lære mer om i større grad?
– Vi må aldri gjøre vold tabu rundt barn. Barn vet ikke hva vold er hvis ikke vi forteller dem det. Barn som blir utsatt vil kunne ha reaksjoner på tematikken, og nettopp slik kan vi avdekke vold også. Det er farlig å ikke snakke om det, for hvordan skal de da kunne sette ord på hva som skjer hjemme?
– Trygge barn som har det godt tar ikke skade av å høre om hva vold er.
Hva ønsker du at lytterne skal ta med seg videre etter å hørt på podcasten og din historie?
– At vi ikke blir redd for å stille spørsmål, vise omsorg og blande oss i andre saker. Det mener jeg at man skal, men på riktig måte. Husk omtanke ikke mistanke. Vær der, møt opp, be med ut, ikke gi de opp. De er ikke klare enda, de venter bare på det siste støtet og da må de vite at du er der.
Hvordan går det med deg i dag, Karoline? ❤️
– Jeg er fortsatt ikke i stand til å jobbe og jeg sliter med PTSD og traumer etter volden, men det går bedre.
Du kan høre Karolines podcast Min Historie her.
I verden i dag har 1 av 4 kvinner blitt for utsatt for partnervold.
Det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet kunne tidligere i år melde at 27 prosent av kvinner mellom 15 og 49 år har blitt utsatt for fysisk eller seksuell vold fra en partner.
Forskerne er også redd det kan være høye mørketall.