Hopp til hovedinnhold
Norske Per-Olav Sørensen har tidligere regissert nydelige Quicksand for Netflix (Netflix)

Streamingtips: Topp 6 serier fra 2019

Hvor mange av disse har du rukket å se?

Det blir sjeldent manko på serietips. Men hvilke er virkelig verdt tiden din?

Etter å ha tittet på et hundretalls serier fra inn- og utland har vi valgt ut serienyhetene fra 2019 som gjorde aller størst inntrykk.

Vi har kun listet opp nye favoritter, altså de som startet med første episode/sesong i året som gikk. Tre av dem er korte og avsluttende, tre er lengre og har allerede bekreftet en ny sesong.

Til slutt endte vi på én norsk, én svensk og fire engelskspråklige. Alle kan streames i Norge via HBO Nordic, Netflix eller NRK (gratis!).

Har du fått med deg disse?

Her er 730s topp 6 serier fra 2019: 

1) Quicksand – Størst av alt

Hanna og Felix alias Maja og Sebastian i Quicksand (Netflix)

Det er ikke hverdagskost at 730 skriver syv saker om en svensk serie, men så er ikke Quicksand akkurat hverdagskost heller. Vår anmelder Andrine Nerland kalte Netflix’ første svenske originalserie «skremmende god», og ga toppkarakter til krimdramaet fra Stockholm.

Quicksand – Størst av alt starter i kjølevannet av en skoleskyting. Maria «Maja» Norberg pågripes, men er den snille, skoleflinke jenta virkelig skyldig? Hanna Ardéhn er perfekt i rollen som Maja, men vel så minneverdig er den trøblete kjæresten Sebastian «Sibbe» Fagerman, spilt av artisten Felix Sandman.

Serien er hjerteskjærende og tidvis vanskelig å se, men skildrer også de fine øyeblikkene godt. Vi skulle gjerne sett en feelgood-serie fra Djursholms allmänna gymnasium også.

Første sesong av Quicksand er basert på en bestselgende roman av Malin Persson Giolitos fra 2016. Norske Per-Olav Sørensen har regissert alle episodene, to sammen med Lisa Farzaneh.

Du sluker lett hele serien på én dag. Alle seks episodene er tilgjengelig hos Netflix.

Se også: Hvordan fortsetter Quicksand? Vi har noen teorier

2) Euphoria

Zendaya i rollen som tenåringsjunkien Rue med venninnen Jules (HBO)

Apropos mange saker om en serie

Første gang 730.no skrev om Drake-produserte Euphoria var sommeren 2018. Nesten et år senere var det tid for premiere, og etter å ha sett fire av ni episoder ga vår anmelder en sterk terningkast 5 – med forbehold om at den lett kunne vippes opp til en sekser.

Euphoria er utvilsomt årets beste ungdomsserie, men den er vel så populær blant voksne.

Zendaya gjør sitt livs rolle som rusavhengige Rue. Det er umulig å ikke bli glad i henne, til tross for, eller kanskje fordi, man blir minst like oppgitt hver gang det går skeis.

Den tidligere Disney-stjernen bærer dog ikke serien alene. Euphoria er fylt til randen av nye talenter som kommer til å være viktige i film- og serieverdenen i lang tid fremover.

For å nevne fem: Hunter Schafer (Jules), Alexa Demie (Maddy), Angus Cloud (Fezco), Barbie Ferreria (Kat) og Sydney Sweeney (Cassie, også sett i The Handmaid’s Tale og Sharp Objects) bør komme langt.

Hvis du ikke har sett Euphoria ennå, så er det jaggu på tide. Hele første sesong er tilgjengelig hos HBO Nordic.

Se også: Hvem er de rå skuespillerne i Euphoria?

 

3) Chernobyl

Du har hørt om atomkraftulykken i Tsjernobyl, men hvor mye vet du bakteppet? For ikke å snakke om menneskene som ble rammet?

Chernobyl er en samproduksjon mellom amerikanske HBO og britiske Sky. Kritikerne roste miniserien opp i skyene, og allerede før siste episode var sendt hadde seerne stemt den frem som tidenes beste på IMDB.

Rebecca Nicholson i The Guardian beskriver Chernobyl som en katastrofefilm, spionfilm, skrekkfilm, politisk thriller og menneskelig drama i én, og skriver at serien mestrer alle sjangrene eksemplarisk. Videre gjenforteller hun scener som det er umulig å glemme, samtidig som hun poengterer at serien ikke overdriver.

– Likevel føles det aldri sjokkerende bare for å være det, [serien er] bare så skremmende og fryktelig som temaet krever.

Chernobyl består bare av fem episoder, så sett av helgen til å binge. Du trenger ikke å være historieinteressert for bli fan, serien suger deg inn fra første øyeblikk, men du blir det kanskje etterpå.

Alle episodene er tilgjengelig hos HBO Nordic.

4) Watchmen

En av 2019s aller beste serier kom på tampen av året.

Watchmen er en oppfølger til superhelt-tegneserien med samme navn fra 1986 til 1987 (skapt av Alan Moore og Dave Gibbons). Den er basert på samme univers, men introduserer nye karakterer og handlinger.

Den dystopiske HBO-serien starter i 2019, men i en alternativ versjon av USA.

I Tulsa, Oklahoma bærer politiet masker for å beskytte identiteten sin etter at et 40 betjenter ble angrepet og drept i sitt eget hjem julaften 2016. Etterforsker Angela Abar aka Sister Night (Regina King) og politisjef Judd Crawford (Don Johnson) overlever angrepet, men er langt fra ferdig med trusselen fra den rasistiske gruppen The Seventh Kavalry.

Watchmen er full av mysterier, og hver gang vi får svar dukker det tjue nye spørsmål opp. Mystikken gjør det dog ekstra tilfredsstillende når brikkene omsider faller på plass.

Enkelte av episodene er så velskrevne at de nesten kan stå for seg selv som små filmer.

Watchmen anbefales til absolutt alle som liker god historiefortelling. Hele første sesong er nå tilgjengelig hos HBO Nordic.

5) Exit

Et aldri så lite mesterverk fra NRK.

Gjennom ni episoder følger vi de bekmørke –og dritgøyale – livene til fire finanstopper i Oslo. Ifølge produksjonsselskapet Freemantle skal både karakter og handlingsforløp være inspirert av virkelige hendelser.

Exit er den eneste serien på listen som verken er sterk eller rørende – den er bare skikkelig, skikkelig underholdende. Tempoet er sjeldent høyt for en norsk serie, og for en gangs skyld blir manuset aldri kleint. Eller det vil si; Exit er bare klein når den skal være det.

Det er ikke uvanlig at eliten av norske skuespillere samles i samme film eller serie, men her fungerer det mesterlig. Agnes Kittelsen har hovedrollen som finansfruen Hermine Veile, men de fire griseguttene spilt av Simon J. Berger, Pål Sverre Hagen, Tobias Santelmann og Jon Øigarden er vel så essensielle. Samtlige fem har kanskje sine beste roller noensinne i Exit.

Den Øystein Karlsen-regisserte serien ble umiddelbart en snakkis i Norge. Hvem er finansfolket som inspirerte serien?

Det viktigste er dog at serien leverer, og det gjør den fra start til slutt. Sesong 2 kan ikke komme tidlig nok.

Første sesong streamer du hos NRK nett-TV.

Se også: 10 ønsker for Exit sesong 2

6) When They See Us

When They See Us viser hvor galt det kan gå.

Den 19. april 1989 ble en kvinnelig jogger overfalt, grovt mishandlet og voldtatt i Central Park.

Fem ungdommer, fire afrikansk-amerikanske og en latin-amerikansk, ble dømt for voldtekten. Guttene fikk kallenavnet The Central Park Five gjennom media, og Ifølge New York Times var overfallet av den unge joggeren en av kriminalsakene som fikk mest publisitet i media på hele 80-tallet.

Alle de mindreårige guttene blir først avhørt uten foreldre tilstede, og uten tillatelse til å spise eller å gå på do. Etterforskerne bruker også etterhvert skitne triks for å få guttene til å enten innrømme en voldtekt de ikke har begått, eller implisere hverandre i ugjerningen.

Den sanne historien ble til serien When They See Us  regissert, produsert og skrevet av Ava DuVernay.

Guttene vi følger er Raymond Santana (Marquis Rodriguez/Freddy Miyares), Kevin Richardson (Asante Blackk/Justin Cunningham), Yusef Salaam (Ethan Herisse/Chris Chalk), Antron McCray (Caleel Harris/Jovan Adepo) og Korey Wise (Jharrel Jerome).

Vår anmelder Andrine Nerland ga miniserien terningkast 6, og skrev at hun satt med tårer i øynene gjennom hele When They See Us. 

– Om det er én serie du burde se i løpet av hele 2019, så er det denne, skrev Andrine i anmeldelsen.

Alle de fire episodene er tilgjengelig hos Netflix.

 

Se også: 12 filmer som bør bli Oscar-nominert

Nyeste saker fra 730.no

Les mer