Hopp til hovedinnhold
Rent Oscar-bord for Bong Joon-ho og hans Parasitt på 92. Academy Awards (Rachel Luna/Getty)

Topp 5 filmer fra Parasite-regissøren Bong Joon-ho

Parasite-feber og Bong Joon-ho-boost!

Det var ventet at 1917; Sam Mendes’ film fra første verdenskrig (som skildrer døgnet 6. april 1917), skulle vinne de fleste Oscar-prisene.

Men i stedet ble sør-koreanske Parasite den første utenlandske, ikke-engelskspråkelige filmen til å vinne Academy Awards for årets film.

Til sammen vant den fire Oscar-statuetter; også for beste regi, manus og internasjonale film.

Under Oscar-sermonien takket regissøren Bong Joon-ho blant andre Quentin Tarantino for å ha inkludert flere av filmene hans på sine årets beste lister, lenge før Bong ble kjent internasjonalt.

Quentin Tarantino med sin favoritt Bong Joon-ho etter årets Oscar-utdeling (Michael Kovac/Getty)

Quentin Tarantino med sin favoritt Bong Joon-ho etter årets Oscar-utdeling (Michael Kovac/Getty)

Etter den historiske Academy Awards-oppsvingen, økte billettsalget til 기생충 alias Gisaengchung alias Parasite med 234 prosent ifølge Variety, og den har snart spilt inn 2 milliarder kroner.

Tre uker etter norgespremieren er Parasite nå på 2. plass på kinotoppen i Norge.

Dette til tross for at den ble sluppet på DVD og streaming for flere uker siden.

Parasitt-regissør og -manusforfatter Bong Joon-ho koser seg i baren på Oscar-festen (Kevork Djansezian/Getty)

CV-en til Bong Joon-ho har 11 filmer som han har skrevet og/eller regissert. Hvilke bør du se?

Nedenfor er hans fem beste, basert mottakelsen hos anmelderne.

Topp 5 filmer fra Bong Joon-ho

5. Memories of Murder (2003)

Massemord er sjelden kost i Sør-Korea. Det første kjente tilfellet fant sted i perioden 1986 til 1991 da en mann drepte og voldtok 10 kvinner. Filmen, full av satire og mørk humor, følger to detektiver som etterforsker den makabre saken. I den ene rollen finner vi Song Kang-ho, som nå blir sett på som Sør-Koreas svar på Tom Hanks. Han spiller faren i familien i Parasite, som er hans fjerde film med Bong Joon-ho. Memories of Murder er i topp 200 på listen over de høyest rangerte filmene hos IMDb.

 

4. The Host (2006)

Denne funny gyseren ble også populær i Norge, med en stor produksjon på Hollywood-nivå – men med stilen og den politiske satiren til smarte Bong Joon-ho. (Nord-Koreas myndigheter hyllet filmen, ettersom det amerikanske militæret blir satt i dårlig lys.) I likhet med Parasitt står også familien i fokus. I tillegg til monsteret. Quentin Tarantino har The Host på sin topp 20 filmer laget etter 1992. (Året Quentin ble regissør.)

 

3. Snowpiercer (2013)

Nå med enda større budsjett (Sør-Koreas dyreste film noensinne) og en haug av Hollywood-stjerner (Chris Evans, Tilda Swinton, Jamie Bell, Octavia Spencer, John Hurt, Ed Harris). Men fortsatt med en sjuk historie. Året er 2031 og klimakrisen har laget en ny isalder som har drept mesteparten av menneskeheten. Et tog skal samle og redde de få som er igjen, men det er begrenset med ressursser og et klassesystem blir til. (S/o Parasite.) Den politiske blockbusteren spilte inn 785 millioner kroner på kino. (Til tross for krangel med den amerikanske distributøren Harvey Weinstein, som ønsket flere endringer i filmen hvis han skulle gi den stor lansering i USA. Noe Bong nektet. Etterhvert gikk The Weinstein Company med på å sette den opp på flere kinoer. Karma er ekte, Harvey.)

 

2. Mother (2010)

Kritikerrost familiedrama blandet med humor og horror – Bong Joon-ho-style. En enke og hennes mentalt reduserte sønn blir dratt inn i et mareritt når sønnen blir mistenkt for drapet på en liten jente. Det juridiske systemet svikter sønnen, så moren må ta loven i sine egne hender for å få sønnen frikjent. Alle anmeldere hyller 68 år gamle Kim Hye-ja i rollen som den ikke navngitte enken kalt Mother.

 

1. Parasite (2019)

Yessir! Parasitt har selvfølgelig blitt Bong Joon-hos mest anerkjente film, selv om trofaste fans av regissøren har andre titler som sine favoritter. Stort sett alle er dog enige i at denne vittige, forrykende – veldig originale – thrilleren er suveren. Hva handler den om? «Glem det, bare se den», er et vanlig svar på det spørsmålet. Men kort fortalt følger vi en fattig, flittig familie som finesser seg inn i hjemmet og hverdagen til en rik familie. (Fun fact: Det vakre huset ble bygget for filmen.)

Se også:

730.no anmelder Parasitt

Amerikanske versjonen av Parasitt skal ha med Avengers-stjerne? 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer